[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Brak ładowania

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Brak ładowania

Post numer:#1  Postprzez Knox325 » 27 lut 2008, o 00:36

Jak sprawdzić chałupniczą metodą czy alternator ładuje?Niby kontrolka sie nie świeci ale moja beja nie wytrzymuje ostatnio dnia na załadowanym aku. Chodzi mi o jak najtańszą metodę a nie drogie mierniki. Ostatecznie jak trzeba będzie to i miernik kupię. Piszcie gdzie co i jak podłączać bo z elektryki to kojarzę + i - :bag:
Bavarian Motor Works
Knox325
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez mnogal88 » 27 lut 2008, o 00:42

rada prosta-jedź gdzies do sklepu motoryzacyjnego i za free Ci zmierzą :cool2: i bez problemu na bank bo będziesz dla nich potencjalnym klientem ja już 2 razy tak robiłem i bez problemu kolesie mi mierzyli :D
a jak nie chce ci się jechać nigdzie to skołuj woltomierz i zmierz woltomierzem albo multimetr elektroniczny(http://allegro.pl/search.php?string=multimetr), a jak chcesz mieć stałą kontrole nad ładowanie to sobie zamontuj dodatkowy zegar od ładowania
mnogal88

Post numer:#3  Postprzez Knox325 » 27 lut 2008, o 13:03

Kurde czyli nie da się tego jakoś na żarówke zmierzyć albo jakoś tak. Jak już ogarnę woltomierz to co mam zmierzyć? Normalnie na wyłączonym zapłonie powinno być koło 12V tak a na włączonym silniku 13 z czymś tak bo alternator miałby ładować??? Gdzie to mierzyć?Woltomierz pod akumulator w obu przypadkach czy jak? :roll:
Bavarian Motor Works
Knox325
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#4  Postprzez tigre0070 » 27 lut 2008, o 14:10

włączasz silnik i mierzysz na klemach...proste
tigre0070

Post numer:#5  Postprzez Knox325 » 4 mar 2008, o 12:59

Dzięki za podpowiedzi. Wymiana regulatora napięcia załatwiła sprawę. Można zamknąć temat.
Bavarian Motor Works
Knox325
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez helcia86 » 5 mar 2008, o 06:23

Knox325 napisał(a):Dzięki za podpowiedzi. Wymiana regulatora napięcia załatwiła sprawę. Można zamknąć temat.

Nie musi to być wymiana regulatora napięcia mogą to też być szczotki
najlepszym sposobem sprawdzenia czy ci ładuje poprawnie alternator to musisz mieć voltomierz koszt 20zł a miernik ci sie na pewno przyda na przyszłość
A jak już byś to chciał sobie sprawdzić alternator jaką ma wydajność to tylko voltomierzem
Na załączonym silniku odłącz klamrę (nie powinien ci zgasnąć ) podpinasz voltomiesz załączasz wszystko (Długie , tylna szyba , wentylator na maxa i.t.p.) to silnik nie powinien ci zgasnąć a napięcie na voltomierzu powinno pokazywać wartość (>12.V)ale napewno nie powinno pokazywać (<12V)

[ Dodano: 05-03-2008, 05:30 ]
nie chce mi sie wierzyć że Regulator napięcia siadł przeważnie szczotki siadają ale to wymieniasz i dale śmigasz na tym samym regulatorze napięcia.
Chyba że miałeś jakieś zwarcie w tym obwodzie
helcia86

Post numer:#7  Postprzez jackx-36 » 5 mar 2008, o 17:33

pablo82 napisał(a):Na załączonym silniku odłącz klamrę (nie powinien ci zgasnąć ) podpinasz voltomiesz załączasz wszystko (Długie , tylna szyba , wentylator na maxa i.t.p.)

noooo napewno w ten sposób nie sprawdzisz jakie jest napiecie ładowania , tylko prąd i/lub czy jest jakis pobór prądu na zgaszonym silniku a w tym wypadku wskazania na wyswietlaczu będą podane w amperach a nie w voltach a co za tym idzie trzeba odpowiednio ustawic miernik
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez lupanet » 5 mar 2008, o 18:40

pablo82 napisał(a):Na załączonym silniku odłącz klamrę (nie powinien ci zgasnąć ) podpinasz voltomiesz załączasz wszystko (Długie , tylna szyba , wentylator na maxa i.t.p.)
jackx-36, chyba nie zrozumiales kolegi pablo82! Od kiedy woltomierz podpina sie szeregowo w obwod (miedzy + akumulatora a kleme plusowa) do sprawdzenia napiecia ladowania. Moim zdaniem nie powinno sie odlaczac akumulatora bo to tez dodatkowe obcjazenie dla alternatora.

A tak pozatym :P
Knox325 napisał(a):Wymiana regulatora napięcia załatwiła sprawę. Można zamknąć temat.
--- Miejsce na Twoją reklamę ---
lupanet
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez helcia86 » 7 mar 2008, o 05:32

jackx-36 napisał(a):noooo napewno w ten sposób nie sprawdzisz jakie jest napiecie ładowania , tylko prąd

Kolego napięcie sie mierzy w voltach a prądu w amperach (lekcja Elektrotechniki) to są dwie różne zasady . No wiadoma że przy zapalonym silniku i odłączonuch klamrach prądu nie zmierzymy tylko zmierzymy napięcie i to właśnie mierzymy napięcie alternatora a dla lepszego sprawdzenia alternatora obciążamy go (np. długie światła tylna szyba,wentylator na max ) a w tedy dobry regulator napięcia musi ci te napięcie dostosować tak aby nie zgasł ci silnik (wiadomo obroty ci sie powinno same dzwignąć bo jest wtedy większy pobór prądu

[ Dodano: 07-03-2008, 04:38 ]
lupanet napisał(a):Moim zdaniem nie powinno sie odlaczac akumulatora bo to tez dodatkowe obcjazenie dla alternatora.

Zgadzam sie z tobą :cool2: ale tak właśnie można samemu sprawdzić wydajność i sprawność alternatora i regulatora napięcia a taki właśnie sposób można sobie samemu sprawdzić (wiadomo nie co dzień :P )
helcia86

Post numer:#10  Postprzez jackx-36 » 7 mar 2008, o 18:34

pablo82 napisał(a):No wiadoma że przy zapalonym silniku i odłączonuch klamrach prądu nie zmierzymy tylko zmierzymy napięcie

po :
1. nie trzeba nic odłączać , wpina sie równolegle miernik i wszystko ładnie pokaze, bez zdejmowania klem z aku, nawet w serwisach podłaczaja sie równolegle pod aku bez zdejmowania czego kolwiek i dostaje sie ładny wydruk czy jest wszystko sprawne
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez helcia86 » 8 mar 2008, o 00:55

jackx-36 napisał(a):nie trzeba nic odłączać , wpina sie równolegle miernik i wszystko ładnie pokaze, bez zdejmowania klem z aku,

ale w tedy pokazuje ci napięcie też z akumulatora a jak masz dobry akum np.( 13.60v) a alternator ci słabiej ładuje np.(11v przy 1 tyś obr./min) to jak podłączysz miernik to ci pokaże to wyższe napięcie czyli 13.60v i za to sie odłącza klamry żeby zmierzyć napięcie tylko alternatora
A w serwisie to co oni sprawdzają to na pewno nie miernikiem takim za 20 zł a ja ci właśnie pisze jak najtaniej i domowym sposobem to sobie sprawdzić :D
helcia86

Post numer:#12  Postprzez jackx-36 » 8 mar 2008, o 02:40

pablo82 napisał(a):ale w tedy pokazuje ci napięcie też z akumulatora a jak masz dobry akum np.( 13.60v) a alternator ci słabiej ładuje np.(11v przy 1 tyś obr./min) to jak podłączysz miernik to ci pokaże to wyższe napięcie czyli 13.60v i za to sie odłącza klamry żeby zmierzyć napięcie tylko alternatora

nigdy nie spotkałem sie ze by miernik pokazywał wiecej jak 12V nawet na nowym akukmulatorze, nigdy nie jeżdzonym, moze natomiast mieć większy prąd rozruchu od podawanego fabrycznie, tak więc można smiało dokonywać pomiaru najzwyklejszym miernikiem bez zdejmowania klem i na pewno będzie pokazywał napięcie z alternatora a nie z akumulatora
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez kmx-ind » 8 mar 2008, o 09:07

dokladnie jak altek jest padaczka to nawet na nowym aku miernik pokaze ponizej 12v a sposobem z odlaczona klema mozna wyslac altek na maly remont :)
Chrysler Grand Voyager Limited
Yamaha Dragstar
kmx-ind
Student

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 7xx

Post numer:#14  Postprzez helcia86 » 12 mar 2008, o 01:01

jackx-36 Troszkę przesadziłem z tym 13.60V ale to był przykład
mowy akum po lekkim naładowani bedzie miał 13V a taki zaraz mowy bez podładowaniu ma 12.80V-12.90V sam taki mierzyłem voltomierzem
kmx-ind dobry alternator przy odłączeniu oczywiście klamry przy 3tys.obr powinien ci pokazać 14V i na pewno po takim sprawdzeniu nie siadnie ci alternator
Pomyśl sobie logicznie a dobrze przeczytaj mój ostatni post
helcia86

Post numer:#15  Postprzez kmx-ind » 12 mar 2008, o 21:50

pablo82, albo trafiasz na kiepskie serwisy albo ty nie pomyslisz logicznie i nie znasz zasady dzialania alternatora no ale coz ja swoje zdanie opisalem a ty masz swoje. co do napiecia aku to nie jest oczywiste ze majacy 12,6v aku jest dobry
Chrysler Grand Voyager Limited
Yamaha Dragstar
kmx-ind
Student

Moje BMW: 3xx
Kolejne BMW: 7xx