[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Clarion - problem z zasilaniem, aut. anten?, pami?ci?

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

Clarion - problem z zasilaniem, aut. anteną, pamięcią

Post numer:#1  Postprzez maaaad » 23 kwi 2014, o 21:06

Witam, kupiłem Clariona DB189RMP, podłączyłem go do auta odpowiednią przejściówką (BMW->ISO) i sprzęt odpalił bez problemu. Sytuacja przedstawia się tak, że przy kluczyku w pozycji 0 radio nie działa (i to jest ok), przy kluczyku w pozycji 1 oraz zapłon działa (po włączeniu, oczywiście) i wtedy wysuwa się automatyczna antena (i to również jest ok). Po wyjęciu kluczyka i ponownym odpaleniu i włączeniu radia stacje są zapamiętane, wszystko jest ok. Problem pojawił się gdzie indziej - okazał się być uszkodzony odtwarzacz CD, a samo radio nie miało ramki maskującej. Sprzęt ten nabyłem za śmieszne pieniądze i niejako na próbę (test, czy będzie pasować pod deskę i podświetlenie e30), ale przypasował mi, bo gra nienajgorzej, podświetlenie idealne więc kupiłem drugiego, takiego samego Clariona, w lepszym stanie, z działającym CD i z ramką.
I tu pojawia się problem - gdy podłączę "nowego" Clariona pod iso, to antena wysuwa się sama przy kluczyku na 1, nawet, gdy radio jest wyłączone. Taka opcja nie wchodzi oczywiście w grę, chociażby z tego względu, że nie wjadę do garażu bez urywania anteny, no i po przełączeniu kluczyka na 0 radio gubi zasilanie i szlag trafia zapamiętane stacje radiowe.

Próbowałem różnych opcji - zamiana zasilania +stały z +po kluczyku i nic, to samo przy przełożeniu bezpiecznika w inną pozycję (pełni on funkcję jakby zworki).

Może ma ktoś jakiś pomysł, co jest nie tak? Instalacja w aucie wydaje się być OK, bo tak jak pisałem - "stary" Clarion funkcjonuje ok, tylko ma zwalony napęd CD, poza tym moje poprzednie radia BMW też funkcjonowały bez zarzutu.
Nie wiem, może jakieś zwarcie jest? Wygląda na to, że +po kluczyku daje sygnał do sterownika anteny nawet jak radio jest wyłączone, co nie powinno mieć miejsca.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Re: Clarion - problem z zasilaniem, aut. anteną, pamięcią

Post numer:#2  Postprzez scghost » 24 kwi 2014, o 11:17

prawdopodobnie jakies uszkodzenie albo zwarcie w samym radiu, skoro poprzednie ci dzialalo

wyglada na to ze zwarcie pomiedzy napieciem do podtrzymywania pamieci a sterowaniem anteny
rozkrec je i obadaj, nie jest to trudne, a moze latwo zobaczysz co sie dzieje

ja tez kiedys kupilem takiego clariona i nie trzymal pamieci, po rozkreceniu okazalo sie ze
jest lekko przyjarany w srodku :) wiec tez kupilem drugiego i juz smiga

tylko trzeba miec dobra lutownice bo obudowa jest w 4 miejscach przytrzymana lutem do plytki
scghost

Post numer:#3  Postprzez Guteq98 » 24 kwi 2014, o 13:44

też stawiam na uszkodzone radio. Jak napisał scghost: rozkręć i obadaj. Może któryś z Twoich znajomych ma takie samo radio to byś zrobił krótką podmiankę (kolejny raz) i się wszystko okaże ;p
Guteq98

Post numer:#4  Postprzez maaaad » 24 kwi 2014, o 22:12

Mała poprawka - "stary" Clarion działa nawet z wyjętym kluczykiem, tak czy tak - antena wysuwa się dopiero po włączeniu radia.
Być może faktycznie radyjko uszkodzone...
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez trzeci1677 » 25 kwi 2014, o 02:12

Kolego przy kostce od radia przewód odpowiedzialny za antenę jest niebieski Badz różowy a za podtrzymanie odpowiada żółty wiec zobacz czy w tym pierwszym radyjku wszystkie kolorki sa w tych samych miejsch co w tym drugim. Żółty napewno tam gdzie czerwony bo na niego musisz dać plus zeby zapamiętal ustawienia a antenę zobacz w czy w tym samym pinie jest co w tym pierwszym radiu i bedzie ok. Antena to niebieski Badz różowy juz dobrze nie pamietam. Pisz jak nie dasz rady albo podeslij fotki tych kostek to ci powiem co i jak.
trzeci1677

Post numer:#6  Postprzez scghost » 25 kwi 2014, o 06:04

hm jak ci dziala nawet bez kluczyka to mozesz miec tez cos skopane w instalacji

zerknij na moj ostatni post tutaj: viewtopic.php?f=42&t=43129
i nalepiej sprawdz sobie multimetrem czy masz wszystko ok na samej wtyczce
scghost

Powrót do Car Audio & GPS