[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Brak wolnych obrotów na ciepłym, białe dymienie

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Re: Brak wolnych obrotów na ciepłym, białe dymienie

Post numer:#16  Postprzez Premierek » 18 maja 2014, o 23:41

Ciężki dzień miałem :P sorki :)

Olej może się nie nadawać do niczego z tego względu, że jeśli dostał się do niego płyn przed lub w trakcie wymiany uszczelki pod czapką to choćbyś stanął na głowie, będzie się wytwarzać masło pod korkiem, w odmie i gdzie tylko się da. Część białego dymu też może stąd się brać.

Obstawiam, że z głowicą raczej będzie w porządku jeśli płynu nie ubywa ani nie robi się ciśnienie.
Wyczyść odmę, jeżeli tego masła jest na prawdę sporo, to zrób płukankę silnika, później zalej świeży olej, a później wyskocz na jakąś dalszą przejażdżkę, tak chociaż z 50 km jazdy, jeśli wszystko ok to kopcenie powinno wtedy zniknąć całkowicie.
Premierek

Post numer:#17  Postprzez CmK » 19 maja 2014, o 20:43

Zrobiłem co miałem zrobić, przepchałem masło z odmy i po tej operacji auto dosłownie wystrzeliło wodą z wydechu.. plama na cały garaż i cała ściana mokra. Czyli to by wyjaśniało dlaczego wcześniej woda nie wydobywała się z wydechu która to też mogła być przyczyną dymienia. Podregulowałem sobie jeszcze raz zawory na bardzo ciasne 0,25. I tu pojawił się dziwny problem. Po zapaleniu dosłownie sam dodaje gazu równomiernie podejrzewam że az do odciny (nie sprawdzałem bo szkoda mi gazować na zimnym. Przygazóweczka nic nei daje auto dalej samo się wkręca.

Czyżbym coś dowalił z zaworami znów?:)
PS. Dodam że przed tą regulacją miałem zwykłe 0,25 nie ciasne nie luźne. Obroty były w porządeczku ciepłe i zimne. Tylko nie pasiło mi że aż tak słysze cykanie zaworów postanowiłem więc ściaśnić luzy.

Oczywiście żeby wyciągnąć wężyk od odmy musiałem odchylić krokowca, więc wypiąłem go z ssącego i po prostu przekręciłem nie wyjmując z reszty. Czyżbym jakimś cudem go zepsuł?
CmK

Post numer:#18  Postprzez CmK » 23 maja 2014, o 17:19

Problemy rozwiązane. Dla potomnych:
Problem dymienia na biało rozwiązało przeczyszczenie odmy z tego całego białego masła. Wolne obroty na ciepłym silniku to kwestia dobrej regulacji zaworów. Przy okazji polecam zresetować ECU. Temat do zamknięcia dziękuję wszystkim co się zaangażowali:) :thu:
CmK

Poprzednia strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie