[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

[M10B18] Nie trzyma obrotów / gaśnie / elektryka

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Nie trzyma obrotów / gaśnie / elektryka

Post numer:#1  Postprzez Sadu » 18 paź 2014, o 16:54

Witam,
siedzę na różnych forach, czytam i nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu. Otóż mam E30 1.8 M10 z 87 roku benzyna.

Około 3 tygodni temu miałem taką sytuację, że silnik zaczął gasnąć (tak jakby zaczęło brakować benzyny). Nie reagował na gaz, zgasły wszystkie światła, radio. Gdy samochód się zatrzymał po przekręceniu kluczyka cisza. Kontrolka ładowania się nie świeci. Po odstaniu 5 minut samochód od razu zapalił, kontrolka ładowania się świeci. Gdy włączam światła i radio, samochód znowu gaśnie. Po przekroczeniu 3.5 tys obrotów silnik się dusi ale kontynuuje jazdę na mniejszych obrotach i bez świateł.
Przez następny tydzień wszystko było ok. Następnie dokładnie taka sama sytuacja (gaśnie, obroty, ładowanie, gasną wszystkie światła). Znowu po około 5 minutach zapala i można kontynuować jazdę na mniejszych obrotach.

Aż ostatnio całkowicie zamarł. Można było go odpalić ale od razu gasł. Po odłączeniu przepływki samochód zapala i da się nim jechać.

Teraz jestem w takiej sytuacji:
- wymieniony akumulator
- zregenerowany alternator - już jest ładowanie
- samochód pali na przepływce ale tylko z obrotami, jak mu się spuści z gazu to po 2-3 sek gaśnie

Czy ktoś może mieć pomysł co może być nie tak? Elektryk sugeruje, że to przepływka. Ale z drugiej strony zastanawiam się, dlaczego jak włączy się światła/radio to gaśnie?

==========================

Przyczyną był sterownik znajdujący się pod schowkiem.

Pozdrawiam
Sadu

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie