[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

[Czy si? zmie?ci] JapanRacing JR-12 17" 8j czy 9j na przód

Wszystko na czym sie toczą E30-stki

[Czy się zmieści] JapanRacing JR-12 17" 8j czy 9j na przód

Post numer:#1  Postprzez MadMatrix » 26 lis 2014, o 22:55

Witajcie!
Wiem, że takich tematów już było, jednakże nie mogłem znaleźć wątku, w którym parametry kół byłyby podobne do tych, które zamierzam zakupić :)
Mianowicie chcę kupić felgi Japan Racing JR-12, oczywiście zdaję sobie sprawę, że zdania są podzielone co do jakości tych felg, jednakże ja na podstawie doświadczeń, obserwacji i konsultacji z osobami, które trochę na tym pośmigały, zdecydowałem się, że "zaryzykuję" i kupię JRy.
Do sedna... Wstępnie założyłem, że na przód pójdzie 17x8j, a na tył 17x9j. Jednakże ostatni zakup kolegi Kermita w postaci 4szt felg 16x9j, podsunął mi pytanie, czy i do mnie nie weszłyby 4 felgi o szerokości 9"... Stąd też pytanie - Czy jest jakakolwiek opcja żeby upchnąć tą felgę w 9" na przód, czy kompletnie nie wchodzi to w grę?
Generalnie może bardzo bym się nie upierał na tych 9" z przodu, jednakże różnica w szerokości rantu pomiędzy 8", a 9" jest dosyć spora, więc jeśli udałoby się upchnąć 9" z przodu byłoby naprawdę fajnie :thu:
Z kwestii technicznych...
- 17x8j ET33
- 17x9j ET25
- Z przodu mam camber plate'y i z pewnością będę rolował/klepał nadkola
- Będzie solidna gleba
- Planowana opona to 195/40 albo 205/40

Znalazłem jedynie wątek, w którym kolega adams pisał, że do 9" na przód konieczne jest ET10, a więc dystans 15mm.
Ktoś mógłby potwierdzić mój tok myślenia i czy dobrze kombinuję? :tan:
Czy przy okazji ktoś mógłby mi powiedzieć jak sprawa ma się z tyłem przy takiej szerokości?

Z góry ogromne dzięki za info! :not:
MadMatrix

Re: [Czy się zmieści] JapanRacing JR-12 17" 8j czy 9j na prz

Post numer:#2  Postprzez Tommeke30 » 27 lis 2014, o 17:38

moim zdaniem wejdzie 9j, jeżeli chcesz to mocno opuścić to bez problemu, ewentualnie dołożysz camber i góra się schowa, ja mam teraz 8j ale na dystansie 15mm i jak skręce gwintem na maxa to obręcz napewno nie bedzie wystawać poza błotnik. Pytanie jaki chcesz osiągnąc efekt, bo "upchać" można wszystko!
Tommeke30

Post numer:#3  Postprzez MadMatrix » 28 lis 2014, o 00:00

Dzięki za odpowiedź! :)
Najbardziej mnie interesuje, czy da się te 9j z przodu logicznie ułożyć, żeby nie było problemów z lagą i żeby jakoś przesadnie nie wystawało. Cambery z przodu są także myślę, że coś tam będzie można powalczyć żeby to bardziej położyć ;)
Co do tego jaki chcę osiągnąć efekt... Myślę, że pod kątem wysokości to coś takiego (chociaż tył chciałbym ociupinę niżej, przód to już kwestia jak pozwoli i jak będzie optymalnie):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Po tym jak napisałem zapytanie zabrałem się za wizualizację na swoim aucie z planowanymi felgami (jednakże muszę jeszcze trochę poprawić wielkość felg oraz kilka szczegółów...)
Obrazek
MadMatrix

Post numer:#4  Postprzez wojtaq » 28 lis 2014, o 09:02

jak patrze na porównanie to na bbsie robi gnój
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez MadMatrix » 28 lis 2014, o 16:30

BBS zawsze będzie robił gnój i dobrze o tym wiemy ;)
Ja stwierdziłem, że chcę spróbować z czymś innym i zobaczyć jak to siądzie :)
MadMatrix

Post numer:#6  Postprzez ApAcHoS » 3 mar 2015, o 18:43

I jak założyłeś ?
ApAcHoS

Powrót do Felunek & Opony