[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M20B25 - wypadanie zap?onów?

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

M20B25 - wypadanie zapłonów?

Post numer:#1  Postprzez Popek_666 » 4 lut 2015, o 13:37

Witam, potrzebuję porady od speców/znawców/miłośników silnika M20. Szukałem na innych forach - 0 konkretów, tematy niepozamykane, nierozstrzygnięte. Postaram się opisać najdokładniej jak potrafię. Problem polega na tym, że silnik mi "kuleje". Na zimnym jest dużo lepiej, jak się rozgrzeje i kreska jest w pionie sytuacja się znacznie pogarsza. Silnik zaczyna kuleć, słychać jak wypadają zapłony w różnych odstępach czasu, raz częściej raz rzadziej. Dodatkowo przy "kopnięciu" w gaz potrafi się przydusić. Moc jest, na obroty wchodzi ładnie równo do odcinki, jedynie to kulenie na jałowym i wypadanie zapłonów, aż budą trzęsie. Postaram się wrzucić filmik pokazujący usterkę.
Co zrobiłem żeby poprawić usterke:
-świece nowe NGK
-filtr paliwa, powietrza nowy
-pompa paliwa wymieniona bo stara padła
-kopułka i palec przeczyszczone, kable WN sprawdzone iskra wszedzie jest (chyba każdy mnie kopnął )
-silnik łapał troche lewe powietrze, pouszczelniałem
-dzisiaj zrobiłem luzy zaworowe 0.25 wszedzie
-silniczek krokowy wyczysciłem

Dodatkowo byłem na komputerze, wywala mi sonde, przepływkę i wtryski. Mam LPG stąd prawdopodobnie wtryski, tak mechanik powiedział. Przepływka po wykasowaniu błędów już się nie pojawiała, natomiast cały czas wywalało sondę. Ale sonda wartości pokazuje więc chyba działa. Doszliśmy do tego że przy kolektorze wydechowym silnik zasysa powietrze (uszczelki do wymiany) i stad sonda moze złe odczyty pokazywać. Jednak po jej odłączeniu nie ma zmiany w pracy silnika, tak samo jak odepne przepływkę. Silnik gaśnie a jak odpale od nowa to tak samo kuleje.

Ogólnie wszystko co robiłem żeby usunąć wypadanie zapłonów nie dało żadnych pozytywnych skutków, jak było źle tak jest. Macie jakiś pomysł? Bo mi juz brakuje... Dlaczego na zimnym jest o niebo lepiej niż jak jest gorący?

Dodam w którym słychać nierówną pracę, po regulacji zaworów troszkę równiej chodzi jednak zapłony i tak wypadają i kuleje :/
https://www.youtube.com/watch?v=P17GxbzOSD0
Popek_666

Re: M20B25 - wypadanie zapłonów?

Post numer:#2  Postprzez kamil.k » 4 lut 2015, o 22:58

cześć

a robiłeś reset kompa poprzez odłączenie aku na nocke ?? u mnie czasem pomagało jako ostatnia deska ratunkowa

na lpg też tak samo chodzi ??

dolewałeś cokolwiek do paliwa,jakieś uszlachetniacze ?? ja leje profilaktycznie i czasem to nawet miksol lałem
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Nadwozie: -------
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#3  Postprzez Popek_666 » 4 lut 2015, o 23:52

Na gazie tak samo, a nawet jeszcze gorzej... Zdarza się, że zgaśnie jak dojeżdżam do skrzyżowania. Resetu przez odlaczenie nie robilem, ani nic nie dolewalem do paliwa. Ale myślę, że to nie jest to skoro zimny chodzi ok.
Popek_666

Post numer:#4  Postprzez bmwmaniak » 5 lut 2015, o 00:55

mam identyczny problem i identyczne objawy, powymienialem juz wszystko, zostaly mi do wymiany kable ktore niby chodzily w poprzednim m20, bo to jedyna rzecz ktorej nie zmienialem.
!! KUPIE LEWA TYLNA LAMPĘ CZARNA STARTEC !!

Obrazek
bmwmaniak
Stażysta

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez Popek_666 » 5 lut 2015, o 10:10

Daj znać co wymieniłeś i czy wymiana kabli pomoże. Będę wdzięczny... A ciśnienie na cylindrach sprawdzałeś i szczelność ukłądu, głównie czy uszczelka kolektora wydechowego nie zasysa powietrza? Bo przez to sonda moze złe odczyty dawac.
Popek_666

Post numer:#6  Postprzez bmwmaniak » 5 lut 2015, o 12:06

sonda jest u mnie niby w porzadku, sprawdzalem miernikiem. Glowice mialem robiona, bo mialem jeden zawor zgiety, wiec powinno byc tam ok.

Obrazek
bmwmaniak
Stażysta

Post numer:#7  Postprzez kamil7s » 7 lut 2015, o 15:38

Zwykły gaz?

Zasysa powietrze przy kolektorze wydechowym ? Jakim kurde cudem ?
kamil7s
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#8  Postprzez CmK » 11 lut 2015, o 15:38

Obrazek

jeżeli masz silnik krokowy jak wyżej, spróbuj delikatnie przekręcić czarną część w jedną lub drugą stronę. Mowa tu o przekręceniu rzędu 2mm. I zobacz czy daje efekt.
CmK

Post numer:#9  Postprzez bmwmaniak » 4 mar 2015, o 21:12

podmienilem kable i dalej to samo :(

Obrazek
bmwmaniak
Stażysta

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie