[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

roz?adowany akumulator e30 m20b20 89r

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

rozładowany akumulator e30 m20b20 89r

Post numer:#1  Postprzez Piotr30 » 16 lut 2015, o 21:09

Witam, mam nietypowy problem z moją e30. Otóż auto było u mechanika na wymianie progów, odbierając auto zastałem je z rozladowanym akumulatorem co bardzo mnie zdziwiło bo akumulator ma za ledwie tydzień. Po naładowaniu go auto odpala jeździ na światłach nie gaśnie. Dodam że na wyjęty kluczyku podczas podłączania akumulatora klema+ lekko iskrzy
Zauważyłem też ze ciągle pali mi się podświetlanie elektrycznych szyb, po wciśnięciu przycisku blokujacego podnoszenie podświetlanie gaśnie.

I teraz pytanie czy mechanik spawając te progi mógł nie odłączyć akumulatora i go uszkodzić? Czy może go od kręcił a po prostu siadło coś w instalacji elektrycznej? Znajomy mi mówił ze mogły paść jakieś diody w altelnatorze. Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam ;)
Piotr30

Re: rozładowany akumulator e30 m20b20 89r

Post numer:#2  Postprzez Pacher » 17 lut 2015, o 08:30

Jak wcześniej nie miałeś tego problemu z przyciskami to jedyne co przychodzi mi do głowy to tem fioletowy przekaźnik co znajduje się po lewej stronie gniazda X2 pod kierownicą, ale niedokładnie sam przekaźnik tylko krańcówki w drzwiach i bagażniku co go wzbudzają. Włącz sobie oświetlenie w środku auta w pozycję włączenia po otwarciu drzwi, otwieraj po kolei i wduszaj krańcówki palcem. Jak przy którejś nie zgasną lampki to masz winowajcę. Sam przekaźnik też mógł ulec "sklejeniu" ale najpierw sprawdź krańcówki.
Pzdr
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe

Post numer:#3  Postprzez Piotr30 » 17 lut 2015, o 15:00

Masz na myśli oświetlenie tych przycisków, tak? A drugi problem z akumulatorem wiesz może co mogło się popsuć, może też jakiś przekaźnik? Puki co dopiero w piątek będę w domu i sprawdzę te krancówki ;)
Piotr30

Post numer:#4  Postprzez Pacher » 17 lut 2015, o 20:36

Tak, piszę o podświetleniu przycisków i łączę te dwie przypadłości ze sobą bo nic dziwnego że rozładował się aku jak podświetlenie przycisków działało przez nie wiadomo ile dni.
Pzdr
Pacher
Student

Post numer:#5  Postprzez Piotr30 » 18 lut 2015, o 12:40

No i źle mnie zrozumiałeś, są dwa przyciski od podnoszenia szyb które się podswietlaja. Jest też trzeci przycisk od blokady podnoszenia szyb. Po wciśnięciu tego blokowania światło gaśnie i nie świeci a akumulator siada.
Piotr30

Post numer:#6  Postprzez Pacher » 19 lut 2015, o 10:32

Ciekawe, ten twój blokujący przycisk to zwykły "pstryczek elektryczek". Wprawdzie trochę bardziej skomplikowany w budowie bo jest przeciwprzeciążeniowy, ale w normalnej funkcji załącza i rozłącza kabel plusowy dostarczający napięcie na wiązkę szyb. Jak go rozłączysz to najzwyczajniej "przecinasz" kabel plusowy, więc podłączony kabel z jednej strony do plusa a z drugiej w niebo nie może podjadać Ci prądu.
Zamiast wyłączać ten przycisk to go sobie odłącz dochodzą do niego 2 kabelki i zobacz co wtedy się stanie. W takiej sytuacji całkowicie odłączasz szyby.
Trochę to zawiłe, ale trudno mi zrozumieć jak po odłączeniu żre prąd, albo ja jakoś inaczej to rozumiem
Sprawdź jeszcze pobór prądu w spoczynku.
Pzdr
Pacher
Student

Post numer:#7  Postprzez Piotr30 » 12 mar 2015, o 15:40

Problem rozwiązany, okazał się być uszkodzony alternator. Pobierał prąd i przez to siadał aku prawdopodobnie poszły w nim diody, wstawiłem nowy od e34 i wszystko gra.
Piotr30

Powrót do Elektryka & Oświetlenie