Szukałem na forum tematów z podobnymi przypadłościami jak u mnie i nie znalazłem, a mam tyle problemów z odpalaniem i pracą swojego m20, że już nie wiem co robić, więc jestem zmuszony założyć nowy
silnik m20b20 (na 99% m-tronic) + LPG
rok 88
padnięta sonda Lambda, na razie jest odpięta, bede zamawiał nową
czujnik temp. sprawny(po podpięciu do kompa z czytuje temp. poprawnie
według mechanika: -pompa paliwa sprawna, po przekręceniu kluczyka od razu wskakuje na 3 bary
-regulator ciś. na listwie podaje 2,5 bara, paliwo się nie cofa, wtryskiwacze sprawne podobno nie muszą robić mgiełki tylko "sikać" świece suche wymieniane jakieś 20 tyś. temu, palec i kopułka też.
Co sie dzieje.
Przy odpalaniu na zimnym długo kręci, jak już odpali to momentalnie zgaśnie i tak kilka razy. Jak jest bardzo zimno to nawet kilkanaście
jak już załapie to musze ją trzymać na obrotach ok. 2-2,5tyś. bo widze że chce mi zgasnąć i czasem i tak się to jej udaje
a czasem obroty skaczą, ale w końcu sie stabilizują. Hurra!! moge ruszać, niestety czasem przy delikatnym ruszaniu znowu zgaśnie i od nowa.. Czekam troche aż sie lekko rozgrzeje i ruszam. Podczas spokojnej jazdy(bo nie jest jeszcze dogrzana) ok 2tyś. obrotów zaczyna szarpać i po paru sekundach przestaje, albo pedał gazu przestaje reagować i obroty spadają do 0!! auto zwalnia i po chwili przestoju odżywa, po tym incydencie zwykle już jest dobrze. Dodam, że dzieje się tak i na Pb i na Lpg z tym, że jak straci obroty na Lpg to mi strzeli chyba w wydech i instalacja przechodzi na Pb, tak jakby ją rozłączało. Oprócz tego lubi szarpać(jak się jej przywali po gazie)na wyższych obrotach i przerywać, czasem nie da sie przejść 5 tyś. obrotów. ogólnie wydaje mi się, że jest troche przymulona Typowałem czujnik położenia wału z racji tych odcięć w czasie jazdy, ale sam już nie wiem..
Koledzy pomóżcie bo mi sie serce kraje jak widze co sie dzieje z moją e30-stką, o nerwach to już nawet nie mówie

-- 11 mar 2015, o 16:55 --
Nikt się nie zlituje..? Podpowiedzcie chociaż o co może chodzić z tymi odcinkami w czasie jazdy, albo z tymi skaczącymi obrotami zaraz po odpaleniu??