[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Padni?ty czujnik wa?u ??

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Padnięty czujnik wału ??

Post numer:#1  Postprzez Mak-E30 » 10 mar 2015, o 03:47

Witam..
Szukałem na forum tematów z podobnymi przypadłościami jak u mnie i nie znalazłem, a mam tyle problemów z odpalaniem i pracą swojego m20, że już nie wiem co robić, więc jestem zmuszony założyć nowy ;)

silnik m20b20 (na 99% m-tronic) + LPG
rok 88
padnięta sonda Lambda, na razie jest odpięta, bede zamawiał nową
czujnik temp. sprawny(po podpięciu do kompa z czytuje temp. poprawnie
według mechanika: -pompa paliwa sprawna, po przekręceniu kluczyka od razu wskakuje na 3 bary
-regulator ciś. na listwie podaje 2,5 bara, paliwo się nie cofa, wtryskiwacze sprawne podobno nie muszą robić mgiełki tylko "sikać" świece suche wymieniane jakieś 20 tyś. temu, palec i kopułka też.
Co sie dzieje.
Przy odpalaniu na zimnym długo kręci, jak już odpali to momentalnie zgaśnie i tak kilka razy. Jak jest bardzo zimno to nawet kilkanaście :shock: żeby w ogóle załapała to musze przy odpalaniu pompować gazem, czasem śmierdzi paliwkiem więc na pewno dochodzi :) jak już załapie to musze ją trzymać na obrotach ok. 2-2,5tyś. bo widze że chce mi zgasnąć i czasem i tak się to jej udaje :mad2: a czasem obroty skaczą, ale w końcu sie stabilizują. Hurra!! moge ruszać, niestety czasem przy delikatnym ruszaniu znowu zgaśnie i od nowa.. Czekam troche aż sie lekko rozgrzeje i ruszam. Podczas spokojnej jazdy(bo nie jest jeszcze dogrzana) ok 2tyś. obrotów zaczyna szarpać i po paru sekundach przestaje, albo pedał gazu przestaje reagować i obroty spadają do 0!! auto zwalnia i po chwili przestoju odżywa, po tym incydencie zwykle już jest dobrze. Dodam, że dzieje się tak i na Pb i na Lpg z tym, że jak straci obroty na Lpg to mi strzeli chyba w wydech i instalacja przechodzi na Pb, tak jakby ją rozłączało. Oprócz tego lubi szarpać(jak się jej przywali po gazie)na wyższych obrotach i przerywać, czasem nie da sie przejść 5 tyś. obrotów. ogólnie wydaje mi się, że jest troche przymulona :( Wracając jeszcze do odpalania to na ciepłym jest dużo lepiej, troche pokręci i odpali za 1 razem, jedynie co to troche obroty poskaczą ale nie gaśnie..
Typowałem czujnik położenia wału z racji tych odcięć w czasie jazdy, ale sam już nie wiem..
Koledzy pomóżcie bo mi sie serce kraje jak widze co sie dzieje z moją e30-stką, o nerwach to już nawet nie mówie :cry:

-- 11 mar 2015, o 16:55 --

Nikt się nie zlituje..? Podpowiedzcie chociaż o co może chodzić z tymi odcinkami w czasie jazdy, albo z tymi skaczącymi obrotami zaraz po odpaleniu?? :(
Mak-E30
Rekrut

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK

Re: Padnięty czujnik wału ??

Post numer:#2  Postprzez CmK » 16 mar 2015, o 12:22

Spokojnie kolego:) Masz taki sam silnik jak ja więc powoli dojdziemy problemu. Powiedz mi takie rzeczy to wyeliminujemy kilka problemów:

W jakich okolicznościach tak się "zepsuło"?
Jaki masz filtr powietrza? Oryginalna puszka czy stożek?
Czy coś masz modyfikowane z dolotem powietrza?
Jak już chodzi ten silnik tak że możesz wyjśc z auta -> odepnij wtyczkę od przepływomierza - powinien zgasnąć lub wyraźnie przydusić (jeśli nie ma zmiany to powiedz)
Silnik krokowy się nie zaciął? Sprawdź przeczyść złóż spowrotem. Sprobuj nim pokręcić w czasie pracy silnika prawo lewo. Jest łączony w połowie (czarna obudowa z aluminiową srebrna) i można nim delikatnie regulować.

Przede wszystkim... luzy zaworowe. Czy sprawdzałeś? Bardzo podobne objawy m20 pokazuje przy nie starannie ustawionych luzach zaworowych. Szczelinomierz w ręke i do dzieła! Obserwuję temat dawaj znać co i jak.

Co wiecej.. falowanie zazwyczaj powoduje lewe powietrze w dolocie. Posprawdzaj wszystkie szczelności opaski podokręcaj sprawdź może gdzieś coś pękło..
Pisałeś że wystrzał robi. Wystarczy jeden dobry wystrzał na lpg w przepływomierz i pęka mu denko od dołu bo jest aluminiowe. Jak pęknie to ciągle będzie problem z obrotami zapalaniem itd.

-- 16 mar 2015, o 11:25 --

i jaki ten gaz jest zwykły mieszalnik czy sekwencja?
CmK

Post numer:#3  Postprzez qbacki » 16 mar 2015, o 16:03

Narazie to kolego zapomnij o dalszym grzebaniu.
Piszesz ze sonda odpieta to jak chcesz kontynuowac diagnoze?
Podlacz sonde sprawdz kolejnosc podlaczania kabli a pozniej wszystkie podcisnienia i ewentualne nieszczelnosci.

Nie moze byc tak ze szukasz przyczyny wiedzac o innych niedogodnosciach.

Na 90% to nie bedzie sonda i bedzie trzeba sprawdzic ten czujnik polozenia walu+ czujnik temp wody ale narazie zaczynaj od rzeczy pewnych i prostych tj to co napisalem na gorze.
qbacki

Post numer:#4  Postprzez CmK » 16 mar 2015, o 16:13

Racja. załóż sondę - najlepiej nową. Polecam Getz z allegro działa bardzo dobrze a nie jest kosmicznie droga. Chyba że chcesz używkę to mam ori mogę Ci spylić:)
CmK

Post numer:#5  Postprzez Mak-E30 » 29 mar 2015, o 23:31

Już myślałem, że sie nikt nie odezwie i troche zaniedbałem temat.. Sorki, że zaspałem i dzieki za zainteresowanie..

Sonda Lambda wymieniona(BOSCH dedykowany) mojej starej już właściwie nie było bo jak ją wykręciłem to w środku była dziura :shock: , czujnik położenia wału też, efekt? Żaden! tylko wskazania ekonomizera sie poprawiły :D
świece są NGK V-Line 15 (chyba ZGR5A jak się nie mylę) 1-elektrodowe, ale właśnie tak myśle czy by ich nie wymienić. Powoli i tak by na nich przyszedł czas. A co myślicie o tych skokach obrotów przy odpalaniu i spadkach do 0 w czasie jazdy?(szczególnie przy wysprzęglaniu) Mogła by to być sprawka wadliwego czujnika położenia przepustnicy?.. Co do wystrzałów LPG to mam BLOS-a także podobno wtedy wystrzały nic przepływce nie robią, filtr powietrza mam zwykły nie stożek. Próbowałem odpiąć wtyczke od przepływki w czasie pracy silnika i reakcja była taka, że troche ją przydusiło i zaczęła nie równo pracować także chyba działa..
Ostatnio wymieniłem też filtr paliwa, ale okazał się być w dobrym stanie a paliwko czyściutkie.. Ogólnie problemy od jakiegoś czasu narastają ale mam wrażenie, że się pogorszyło po regulacji luzów zaworowych.. Boje sie czu czegoś mi mechanik nie zje.. :? Niestety nie jestem biegły w mechanice ani elektromechanice dlatego prosiłem żeby ktoś mi pomógł tak naocznie, na "żywym organizmie" żeby zobaczył objawy ale z tym chyba będzie ciężko

-- 6 kwi 2015, o 23:17 --

świece wymienione i dalej nic :mad2: jutro jade jeszcze na diagnoze do innego mechanika i zobacze co sie uda ustalić.. Oby w ogóle coś sie udało :mrgreen:
Mak-E30
Rekrut

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie