[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Alternator.. - szczotki czy regulator?

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Alternator.. - szczotki czy regulator?

Post numer:#1  Postprzez CmK » 15 mar 2015, o 18:10

Witam, mam mały problem liczę na pomoc. Silnik M20B20

Padło mi ładowanie aku ewidentnie. (silnik zgasł podczas jazdy po naładowaniu aku zapala)
Napięcie na klemach przy zapalonym jak i zgaszonym silniku jest bardzo podobne ~12V. A powinno być ponad 14 przy zapalonym. Kontrolka aku nie świeci wcale ani przy zapłonie ani po zapaleniu. Świeci baaardzo bardzo delikatnie po zapaleniu ale widoczne tylko w nocy (może też mi się wydawać).

Tak więc padło na alternator. Zatem jak teraz rozpoznać czy winny jest regulator napięcia czy też szczotki lub sam wirnik? Czytałem też gdzieś że kontrolka jak się nie zaświeci to alternatora nie wzbudzi ale znowuż w innych miejscach pisali że to bujda. Nie wiem sam dlatego piszę tutaj.

Jak najszybciej i najtaniej dojść problemu? Jest gdzieś bezpiecznik lub przekaźnik związany z alternatorem?
CmK

Re: Alternator.. - szczotki czy regulator?

Post numer:#2  Postprzez Pacher » 16 mar 2015, o 00:06

Najszybciej kup sobie regulator ze szczotkami i już.
Pzdr
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe

Post numer:#3  Postprzez szczodros » 16 mar 2015, o 18:52

Po włączeniu zapłonu powinna się kontrolka ładowania świecić, po odpaleniu silnika gaśnie.
Dodatkowo jeśli wymieniając regulator zobaczysz, że krawędzie są ścięte/okrągłe to wyraźny znak, że masz nierówno wytarte pierścienie i je też wypadałoby wymienić inaczej wymiana szczotek na długo nie pomoże ;)
Nim kupisz nowy regulator sprawdź najpierw na włączonym silniku napięcie zaraz za alternatorem. A nuż to nie szczotki :D
szczodros

Post numer:#4  Postprzez CmK » 17 mar 2015, o 09:10

Szczerze mówiąc nie chciało mi się nawet dolotu ściągać żeby sprawdzić czy to nie regulator. Kupiłem w zwykłym sklepie MagnetiMareli nowy wraz ze szczotkami 25zł i śmiga aż miło. Z tym że mierząc napięcie na aku przy zapalonym jest moim zdaniem zbyt małe 13,6V
CmK

Post numer:#5  Postprzez Pacher » 17 mar 2015, o 09:25

13,6 to za mało, będzie Ci nie doładowywał aku. Sprawdź sobie ten pomiar u jakiegoś jeszcze elektryka aby pominąć błędy pomiarowe.
Pzdr
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe

Re: Odp: Alternator.. - szczotki czy regulator?

Post numer:#6  Postprzez Jerry » 17 mar 2015, o 10:23

Sprawdzic innym miernikiem nie zaszkodzi ale moze szczotki sie musza ulozyc?
Jerry
Uczeń

Moje BMW: 316
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#7  Postprzez CmK » 17 mar 2015, o 12:14

miernik raczej jest w porządku aż takich rozbiezności nie robi. Ale to sprawdzałem dosłownie przez chwilkę zaraz po założeniu nie jeździłem jeszcze autem bo przy okazji robię jeszcze dużo innych rzeczy tak że auto na klockach stoi:) No i aku było rozładowane prawie do zera więc przez to też napięcie na klemach mogło być zbyt małe.

Dziś lub jutro wyjedzie z garażu pojeżdżę chwilę zobaczymy.
CmK

Post numer:#8  Postprzez radzek » 18 mar 2015, o 23:29

Dokładnie. Wartości w voltach spadają w momencie kiedy alternator jest obciążony ( ładuje ampery). Po naładowaniu aku napięcie powinno unormować się w granicach 14-14,5v
radzek

Post numer:#9  Postprzez Jerry » 19 mar 2015, o 18:05

Wczoraj też wymieniłem regler ze szczotkami, wcześniej aku było pod prostownikiem. Po odpaleniu miałem 14,2-14,3 V na wolnych przy zapalonych długich światłach.
Jerry
Uczeń

Moje BMW: 316
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK

Powrót do Elektryka & Oświetlenie