[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Jakie macie opony zimowe?

Wszystko na czym sie toczą E30-stki

Re: Jakie macie opony zimowe?

Post numer:#136  Postprzez HNT126 » 13 kwi 2015, o 01:07

Ja będę oryginalny - kiedy jeszcze robiłem w motoryzacji, szef zaopatrzył naszą firmę w opony NANKANG SNOWVIVA 1 - Myślałem że chińszczyzna, byłem sceptyczny. Pomyliłem się. Wszyscy klienci, którzy nabyli te opony u nas, (głównie za sprawą dobrej ceny) bardzo sobie chwalili. Poszperałem i dowiedziałem się, że Nankang to tajwańska marka, ale kooperuje z japońską Yokohamą. Mieszanka z dodatkiem składnika - tzw krzemionką (lub silicą) - dodatkiem zapobiegającym przywieraniu śniegu do bieżnika i poprawiającym elastyczność gumy. Wtedy tylko opony z górnej półki miały ten rodzaj domieszki. Kupiłem więc 4 SNOWVIVY-1 185/55 R15 (trochę niski profil, ale tylko taki był akurat) i bardzo sobie chwaliłem. Opony te miały wszystkie cechy, które dobre zimówki mieć powinny:
- miękką gumę,
-kierunkowy bieżnik (ale niezbyt agresywny kąt ułożenia kierunkowej rzeźby bierznika),
-duża ilość poprzecznych lamelek (nacięć, które przy toczeniu się opon pracują troszke na podobnej zasadzie jak gąsienice czołgu :) )
-centralny szeroki rowek odprowadzający wodę, błoto i stabiizujący tor jazdy
-poboczne rowki wzdłużne
-dość duża separacja między klockami bieżnika, co poprawia wgryzanie się w śnieg

Nietety w 2012 po 4 sezonach przehamowałem je i już nie było komfortowo przy większych prędkościach :mrgreen: więc je sprzedałem z całkiem jeszcze wysokim bieżnikiem.
Kupiłem znowu NANKANG SNOWVIVA-2 w rozm 185/65 R15 - mają nieco inną konstrukcję, ale podstawowe wymienione wyżej cechy budowy pozostały.
bez szpery dobrze się na nich jeździło. Ze szperą jeździłem w tatrach na zaśnieżonych drogach i nie było górki pod którą nie mogłem wyjechać.
Polecam!
" silnik to nie Mc Donald, olej trzeba wymieniać! ";)

Mój czarny Touring:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?f=67&t=6953

Obrazek
HNT126
Student

Moje BMW: 325iA
Nadwozie: Touring
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 316iA
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK

Re: Jakie macie opony zimowe?

Post numer:#137  Postprzez Mobilek » 4 paź 2015, o 16:34

Czesc
Chcialem zapytac sie czy cos w swiecie opon sie pozmienialo przez ostatni rok. Przelgadalem posty w poszukiwaniu rekomendacji, ale chcialbym jakies nowsze informacje. Jaka firma aktualnie robi najlepsze opony?? Znalazlem na necie takie zestawienie: https://www.motointegrator.pl/poradnik/ ... r-i-sport/
tylko nie wiem czy sie sugerowac tymi testami, bo moga byc np. ustawione czy cos. Jak myslicie i co polecilibyscie aktualnie dobrego w dobrej cenie.
Pozdrawiam
Mobilek

Poprzednia strona

Powrót do Felunek & Opony