[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

branie oleju

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#31  Postprzez lincoln » 9 mar 2008, o 11:42

Chyba nie wiecej jak 30ziko za cylinder!
Zainteresował mnie temat, bo nie wiedziałęm ,ze zawodne sa te czujniki od poziomu oleju...
Ja także pozdrawiam dolewaczy oleju przy zapalonej kontrolce od cisnienia..
Znajomy w Is, ale e36 miał identycznie jak Wrona, kontrolka sie nie zapaliła, a auto po prostu coraz słaberj ciągneło, wiec mu w rure i potem tylko stanał, i nic sie nie zaświciło..
Drugi z tym samym silnikiem przegazował auto na LPG (brak odcinki) tak ,ze potem nie dało sie nawet rozrusdznikiem zakrecic, ogień!
lincoln

Post numer:#32  Postprzez rekin81 » 9 mar 2008, o 17:12

U mnie się okazało że przyczyną kopcenia było to że pod silnikiem miałem zamontowaną osłonę miski olejowej która całkowicie zasłaniała miskę i przez to nie było chłodzenia oleju i przy ostrej jeździe olej się za mocno grzał. Po zdjęciu osłony nie zauważyłem żeby silnik zakopcił na niebiesko.
rekin81

Post numer:#33  Postprzez Maniek » 10 mar 2008, o 09:15

kiedys mielsmy łade 5. wracajac z roboty gdzies uderzylismy w plyte betonowa, nic nie zauwazywszy pojechalismy dalej. nikt nie zauwazyl kontroli. jechalismy tak az silnik stanal...
dopiero zobaczylismy ze nie ma oleju w silniku.
tloki tak sie zatarly ze w zaden sposob nie chcialy sie ruszyc. wpadlismy na pomysl zeby go rozciagnac ciagnikiem. zaczepilismy i rura pierwsze 50m to kola staly bez ruchu lecz w pewnym momencie przerwalo... silnik odpalil i chodzil jedynie troszke slabszy az do momentu kasacji pojazdu
taka ciekawostka
Maniek

Post numer:#34  Postprzez kubex » 20 mar 2008, o 16:04

moja kopciła przed remontem i zarła olej jak szlona... poo remoncie oleju bierze tyle ile przewidziala fabryka znikome ilosci w ciagu roku 8 tys przejechałem mialem oleju troszke wiecej niz max i teraz wskazuje lekko ponizej max. mam płyte pod autem i nic mi nie kopci nie grzeje sie moze była za blisko zamontowana??
kubex

Post numer:#35  Postprzez neophyte » 20 mar 2008, o 16:54

te okolice maxa na bagnecie są trochę niebezpieczne :nienie: powinno być oleju tak na 3/4 podziałki

Obrazek
neophyte
Profesor

Moje BMW: sc2
Nadwozie: Touring
Silnik: K4M 1,6
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 740
Silnik: MxxBxx

Post numer:#36  Postprzez abrover » 20 mar 2008, o 17:42

neophyte napisał(a):te okolice maxa na bagnecie są trochę niebezpieczne :nienie: powinno być oleju tak na 3/4 podziałki

Bzdury. POWINNO być między min a max. ZALECA się zimą trochę powyżej min a latem prawie max. PRAKTYCZNIE co 4 samochód w Polsce jeździ z poziomem poniżej min, a tuż po wymianie oleju serwisy zwykle zalewają na trochę powyżej max (tak wychodzi po prostu). Jedni i drudzy jeżdżą i jakoś nie słychać na ulicy w korkach jak się idzie chodnikiem żeby komuś waliły panewy. Poziom może być trochę powyżej max albo trochę powyżej min i nic się nie stanie.

Miałem w Civicu poziom poniżej min przez pół roku, w sumie ledwo co bagnet w ogóle dosięgnął oleju i silnik jak złoto, panewy milczą, wymieniłem olej i sprzedałem i chula elegancko i kolegi.

Pierwsze słyszę o durnocie typu "powinno być 3/4" :duh:
abrover

Post numer:#37  Postprzez tigre0070 » 20 mar 2008, o 18:26

abrover napisał(a):a tuż po wymianie oleju serwisy zwykle zalewają na trochę powyżej max (tak wychodzi po prostu).
delikatnie mówiąc - :cen: prawda nigdy nie wolno lać na max...

chyba nigdy nie słyszałeś o czymś takim jak ciśnienie oleju...
tigre0070

Post numer:#38  Postprzez abrover » 20 mar 2008, o 18:44

Wiem dokładnie co to jest ciśnienie oleju i wiem, że jak jest ponad max, to jest wysokie, ale nadal nie rozumiem co w tym złego, zwłaszcza w podjechanych silnikach. W Saabie miałem kiedyś poziom oleju po poprzednim właścicielu chyba z ponad 1cm ponad max i przejeździłem nim 25 000 i sprzedałem i silnik chodził idealnie.

Zawsze lepiej niż jest ponad max, niż poniżej min.

Przy poziomie ponad max można się jedynie obawiać katalizatora, jeżeli tego nie ma, to ewentualnie zimeringu na wale korbowym, z tym że znam przypadek że ktoś zapomniał spuścić olej przy wymienia w ŁADZIE 1500 i wlał po prostu drugie tyle co jest w silniku i też nic :lol:

tigre0070 napisał(a):delikatnie mówiąc - :cen: prawda[/b]

A no i oczywiście prosimy o wyjaśnienie, dlaczego nie wolno lać na max :D
abrover

Post numer:#39  Postprzez tigre0070 » 20 mar 2008, o 19:00

A no i oczywiście prosimy o wyjaśnienie, dlaczego nie wolno lać na max :D
ponieważ jest to poziom nieprawidłowy i silnik nie ma wtedy optymalnych warunków do pracy.

Prawidłowy poziom oleju jest między MIN a MAX - sprawdź sobie nawet w necie , bo z mojej strony to prawdopodobnie koniec tej dyskusji
tigre0070

Post numer:#40  Postprzez neophyte » 20 mar 2008, o 19:05

no faktycznie może źle określiłem stan na bagnecie..chodziło mi dokładnie o to że powinno być więcej niż min ale nie powinno być też zbyt blisko maximum. zbyt duże ciśnienie oleju może spowodować że ci go wy :cen: ie. ale skoro uważasz że jak na razie nic się nie stało to lej po swojemu i tyle na ten temat.

Obrazek
neophyte
Profesor

Moje BMW: sc2
Nadwozie: Touring
Silnik: K4M 1,6
Kolejne BMW: 740
Silnik: MxxBxx

Post numer:#41  Postprzez debauched » 20 mar 2008, o 21:15

moze dlatego nie wolno lac poza max bo lustro oleju czasami moze spotkac sie z walem korbowym rozpedzonym do 6000obr/min latajac autem bokiem, lub majac ladna predkosc po luku??
debauched

Post numer:#42  Postprzez rekin81 » 21 mar 2008, o 00:50

abrover napisał(a):PRAKTYCZNIE co 4 samochód w Polsce jeździ z poziomem poniżej min,

Kolega pracuje w serwisie i opowiadał że przyjechał kolo matizem żony bo silnik głośno pracuje. Kumpel wyciąga bagnet a tam sucho :duh: wlał litr oleju i dopiero się pojawił ale na samej końcówce bagnetu :mrgreen: I tak ludzie jeżdżą...

sorka za ot :D
rekin81

Post numer:#43  Postprzez proko » 16 cze 2008, o 23:06

Witam

Mam prośbę doradzcie mi bo już nie wiem co myśleć bierze mi olej i podejrzewam uszczelniacze bo sprężanie mam po 11 ale dzisiaj byłem u gościa co chce mu głowice oddać i powiedział że wątpi żeby uszczelniacze tyle oleju przepuściły i że pierścienie puszczają i że jak bierze olej to sprężanie będzie miał i tak sam już nie wiem co robić ma gościu racje czy bajki opowiadał?? Chciałem się jutro za niego zabrac ale teraz ju zsam nie wiem co robić :(
proko
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B28

Post numer:#44  Postprzez abrover » 16 cze 2008, o 23:09

Sprawdź uszczelki i simmeringi, może cieknie?
abrover

Post numer:#45  Postprzez proko » 16 cze 2008, o 23:11

Ciekło ale wyciek już zrobiłem teraz już nigdzie nie cieknie na bank go pali
proko
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B28

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika & Części