[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

[M40B18] Im jest cieplej tym gorzej odpala

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Im jest cieplej tym gorzej odpala

Post numer:#1  Postprzez pawels5 » 7 cze 2015, o 00:55

Od pewnego czasu zrobiło mi się tak, że pierwszy odpał zależy od temp. zewnętrznej, tzn. jak jest zimno to pali z pół obrotu, a jak jest ponad dwadzieścia st. to trzeba pokręcić, żeby zapalił. Dzieje się tylko jak zapalam pierwszy raz. Później już jest normalnie. Oczywiście padło na czujnik temp. do kompa, ale zanim wymienię go, to zastanawiam się czy ten mały rezystor od temperatury w przepływomierzu może powodować to? Da się go jakoś sprawdzić omomierzem bez zdejmowania plastikowej przykrywki?
Dodam tylko, ze po odpaleniu puszcza kopcia z paliwa i wydaje mi się, że nie dostaje iskry przy tym kręceniu. Świece wymienione.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Re: Im jest cieplej tym gorzej odpala

Post numer:#2  Postprzez mat1120 » 10 cze 2015, o 21:03

Odepni przeplywke i zobacz czy jest roznica. Sa jeszcze jakies objawy np w czasie jazdy, spadek mocy?
mat1120

Post numer:#3  Postprzez pawels5 » 12 cze 2015, o 12:34

Przecież jak odepnę przepływomierz to zgaśnie, a poza tym nie robi się takich rzeczy, bo łapie błędy. U mnie po takim czymś przestaje chodzić ekonomizer.
pawels5
Inżynier

Post numer:#4  Postprzez mat1120 » 12 cze 2015, o 21:25

To odłącz akumulator i Ci znikną błędy. Masz jeszcze jakies objawy w czasie jazdy czy tylko przy zapalaniu?
mat1120

Post numer:#5  Postprzez pawels5 » 12 cze 2015, o 23:25

Innych nie ma. Chodzi mi jak sprawdzić rezystor w przepływce. Mam dane do sprawdzenia przepływki, ale tam nie ma nic o tym rezystorze. Mam tylko napięcia przy wychyleniu klapki.
pawels5
Inżynier

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie