[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Jak wyj?? instalacj? elektryczna?

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Re: Jak wyjąć instalację elektryczna?

Post numer:#16  Postprzez Pacher » 17 lut 2015, o 09:49

Instrukcja:
Zaczynamy od rozebrania bagażnika, foteli, wykładziny i cudownie jak nie ma deski., oraz w touringu podsufitówki
Tylny pas, odpinamy lampy, centralny, oświetlenie rejestracji, w turasie zbiornik tylnych sprysków, w niektórych moduł checka po lewej stronie. Po prawej mamy też centralny klapki.
W turasie po lewym słupku idzie wiązka do tylnej klapy i oświetlenia na suficie z tyłu.
Idąc po wiązce wypinamy 150 tyś zapinek i jak natrafimy na masę, wykręcamy klucz 10mm.
Wchodzimy do środka auta z wiązką oczywiście:
pod lub z boku tylnej kanapy idzie wiązka do pływaków i pompy paliwa oraz do czujników ABS. Uwaga bez ściągania zbiornika paliwa nie da się wyciągnąć kabla do lewego czujnika paliwa w wersjach co mają 2 pływaki (63l), można sobie poradzić tak że go ucinamy a po włożeniu wiązki dolutowujemy się. Odpinamy konektory po obu stronach szyby tylnej, czyli od podgrzewania
Teraz tak: cała wiązka w kabinie ma być rozłożona wzdłuż lewej strony auta, w wąski pasek kabli, dlatego zbieramy całą wiązkę ze strony prawej na lewą tj odpinamy gniazdo słupka przedniego prawego, krańcówki, głośnik, w coupe wypinamy kostkę oświetlenia sufitu przy progu, a w 4 drzwiach ściągamy słupek środkowy odpinamy tam się w połowie wysokości od centralnego drzwi itd. i odłączając lampkę u góry przeciągamy kabel lampki w dół (podłączcie sobie do tego kabla jakiś sznurek na górze i po przeciągnięciu go w dół zostawcie do ponownego wciągnięcia na górę.. Po tej stronie idzie też długi kabelek do klapki wlewu o którym wspomniałem wcześniej.
Kierując się na lewą stronę wypinamy wiązkę elektr szyb, oświetlenie popielniczki tylnej i czujki ręcznego.
Po stronie lewej robimy to samo ze słupkiem środkowym i dochodzimy pod kierownicę. Doznajemy szoku, ale trzeba się opanować i iść dalej.
Z komory lewego przedniego głośnika wyciągamy kostkę słupka i wykręcamy sterownik centralnego zamka (trochę trzeba pomanewrować aby wyszedł).
Teraz najlepiej jak nie ma deski rozdzielczej bo wszystko mamy na wierchu.
Wykręcamy plastik pod gnazdem X2 (czasami 9mm a czasami 10mm), oraz mocowanie gniazda X2 (10mm). Po prawej stronie są też śrubki z masą (10mm). Odpinamy czujnik hamulca, kość nagrzewnicy i na kolumnie kiery wypinamy wiązkę licznika i kości stacyjki i manetek. Jak mamy check to po słupku A idzie wiązka do niego.
Przechodzimy do komory silnika:
odpinamy kość buda/ silnik, kabel plusowy idący do klemy lub złącza po prawej stronie, wtyczkę na zbiorniku płynu hamulcowego i musimy zdjąć kratkę na podszybiu bo pod nią jest wtyczka wycieraczek. Idziemy z odpinaniem w stronę świateł, mamy wtyczkę czujnika ABS i w kole odpinamy czujnik zużycia klocków, przeciągamy przez otwór. Dochodzimy do zbiornika wyrównawczego i pompy ABS, odpinamy wtyczki (przy pompie kość jest przykręcona pod tą czarną pokrywką). Teraz masa (10mm), przy lampie mamy 3 kości (długie krótkie postój), następnie kierunek i na dole halogen i trąbitko.
Teraz wzdłuż pasa kilka spinek po wewn stronie i przy lampie prawej to samo z tym że idzie wiązka dalej do zbiornika sprysków i czujnika ABS.
Jak wszystko odepniemy przekładamy na lewą stronę auta, rozplątujemy wiązkę układając ją wzdłuż auta, odkręcamy puszkę bezpieczników, wduszamy przelotkę pod pedałami do komory silnika i centymetr po centymetrze w przód auta.
Porada: jak w otworze pojawia się jakieś chutsze rozgałęzienie to warto przeciągać je w pierwszej kolejności aby wiązka główna miała więcej miejsca. Warto mieć tu kogoś do pomocy, jeden pociąga za puszkę bezpieczników nakierowywując ruch, drugi kontroluje kostki przy otworze pod pedałami.
W cale nie jest tak trudno jak brzmi...
Powodzenia
P.S. W zależności od doposażenia może się trochę różnić ilość kabli, ale zasada jest taka sama.
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe

Post numer:#17  Postprzez CincinCm » 19 cze 2015, o 18:12

Czesc. Chcę wyciągnąć z jednego auta elektryczne szyby i wsadzić do drugiego. Z drzwiami sobie poradziłem. Mam coupe. Odpialem kostki drzwi i mam teraz wiazke. Czy uda się jakoś przełożyć tylko część powiązana z drzwiami, czy może jest to jedna całość?
CincinCm

Post numer:#18  Postprzez Pacher » 19 cze 2015, o 18:31

Wiązki drzwi przekładasz w całości, z wiązki kabinowej wypruwasz elektrykę szyb i z kostek słupków przednich "wyrywasz" pinki, które wpinasz w swoje kostki.
Pzdr
Pacher
Student

Post numer:#19  Postprzez CincinCm » 19 cze 2015, o 18:35

1. Czyli bez sensu przekładać całość, a lepiej dołożyć odpowiednie przewody?
2. Ma ktoś schemat elektrycznych szyb z kolorami przewodów?
CincinCm

Post numer:#20  Postprzez Pacher » 19 cze 2015, o 18:55

Wyciągnięcie elektryki szyb jest proste jak świński ogon, idziesz od przycisków w stronę przodu auta i do słupków. Plus zielony i minus brązowy idzie na lewą stronę nad nogi kierowcy do fioletowego przekaźnika który bierzesz z całą wtyczką.
Drzwi:
- lewy przód kierowca fioletowy i czarny
- lewy tył za kierowcą niebiesko zielony i czarno żółty oraz ten chudszy zielono niebieski.
- prawy przód pasażer fioletowo szary i czarno szary.
- prawy tył za pasażerem niebiesko zielony i czarno żółty oraz chudszy zielono niebieski.
Tak na marginesie jest na forum bardzo obszerny temat o elektr szybach.
Pzdr
Pacher
Student

Post numer:#21  Postprzez CincinCm » 19 cze 2015, o 22:44

Dzięki wielkie za pomoc Pacher. Już z drugą sprawą. Zapytałem tu bo myślałem nad przełożeniem całej wiązki. Ale dzięki za pomoc :)
CincinCm

Post numer:#22  Postprzez Pacher » 20 cze 2015, o 07:49

Jeżeli chodzi Ci tylko o elektryczne szyby to nie opłaca się przekładać całości, jak przy okazji chcesz mieć np. check lub centralny czyb ABS, wtedy doradzam przekładkę całej.
Pzdr
Pacher
Student

Post numer:#23  Postprzez CincinCm » 22 cze 2015, o 12:49

Hej, w sobotę wytargałem z jednego auta wiązkę szyb.
Tak jak mówiłeś nie było to bardzo skomplikowane. Nie wiem tylko co z pinami, bo niektóre haczyki się wyłamały. Coś będę musiał wykombinować :)
CincinCm

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie