[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

[Mxx] Zbiornik i pompa mechaniczna a pompa elektryczna

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Zbiornik i pompa mechaniczna a pompa elektryczna

Post numer:#1  Postprzez Custom » 23 mar 2015, o 11:54

Mam pytanie dotyczące różnic w zbiorniku który współpracował z pompą paliwa mechaniczną, a pompą elektryczną. Fabrycznie w swojej e30 miałem silnik m10b18 na gaźniku. Pompa mechaniczna przy silniku. Teraz robię swapa i potrzebuję podłączyć pompę elektryczną w zbiorniku. Niestety nie miałem okazji dobrać się do zbiornika od góry i zobaczyć jak to wygląda.
Zastanawia mnie, co obecnie jest w miejscu, w które muszę zamontować elektryczną pompę? Zaślepka czy króciec wyjściowy, może czujnik poziomu paliwa? Jeśli to ostatnie, to czy jest on taki sam, jaki powinienem zamontować w elektrycznej pompie?
Dodatkowo gdzie podpiąć powrót paliwa? Pompę otrzymałem z jednym króćcem. Mam nadzieję, że w zbiorniku posiadam dodatkowy króciec na powrót, ale jeśli nie, to gdzie się można podłączyć?
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i sugestie ;)
Custom

Re: Zbiornik i pompa mechaniczna a pompa elektryczna

Post numer:#2  Postprzez szczodros » 24 cze 2015, o 15:24

M10 i M40 mają taki sam zbiornik.
Ściągnij kanapę. Za fotelem pasażera pod kanapą będzie czarny dekiel bodaj na 4 źróbki. Odkręć. Zobaczysz zapewne pływak i węże paliwa. Odczep kostkę pływaka, wyciągnij pływak (taka rurka), wtedy dasz radę wyjąć koszyk (u mnie 2 króćce od paliwa są). Zapewne Twój koszyk wewnątrz ma dłuższą rurkę aż do dna zbiornika zamiast pompy. Zdemontuj i zobacz. Pozostanie wtedy kwestia zasilania ale to później :D

BTW cyknij fotki to też się czegoś nauczę jak to wygląda bez pompki :D Całkiem niedawno walczyłem z pompą to wiem jak tam się dobrać i co i jak :D
szczodros

Post numer:#3  Postprzez Krz » 24 cze 2015, o 17:27

Króciec na powrót powinien być w koszyku pompy. Ta, którą masz (z jednym króccem) jest od zbiornika 63l z dwoma pływakami.
Potrzebujesz koszyka z dwoma kroćcami od wersji 55l, samą pompkę można przełożyć ale trzeba czasem pokombinować bo były różne rozmiary pompek.
W gaźnikowcu tak jak w przypadku, gdy pompa jest w progu, koszyk jest tylko z pływakiem i przez pływak pompa ciągnie paliwo.

A swoją drogą trochę mnie dreszcze przechodza jak widze te kabelki zanurzone w paliwie... jakby to się zaczęło nagrzewać albo zerwało i iskrzyło... Ale uspokajam się tym, że jeśli by to było niebezpieczne to połowa E30tek wyleciała by już w powietrze a o takim przypadku nie słyszałem :P
Krz

Post numer:#4  Postprzez szczodros » 24 cze 2015, o 22:04

Krz napisał(a):A swoją drogą trochę mnie dreszcze przechodza jak widze te kabelki zanurzone w paliwie... jakby to się zaczęło nagrzewać albo zerwało i iskrzyło... Ale uspokajam się tym, że jeśli by to było niebezpieczne to połowa E30tek wyleciała by już w powietrze a o takim przypadku nie słyszałem :P

Wszędzie prawie tak jest i nie wybucha :D U mnie stara pompa jak i nowa Bosch ma przylutowane grube dwa kabelki od pompki aż do kostki więc specjalnie nie ma się co nagrzewać. Poza tym wszędobylskie paliwo w baku jako ciecz opływa kable dodatkowo chłodząc przewody :D Zbiornik nawet latem jest chłodny :D
szczodros

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie