Kupilem własnie 318i i mam dwa czyjniki które chyba są podpięte pod kable (tylko u mnie są luzem i dyndają) Jena końcówka 1 czujnika idzie pod kolektor dolotowy a druga idzie chyba do wału na dół i teraz pytanie pod który kabel wysokiego napięcia je podpiąć? i czy obydwa czujniki po ten sam kabel wn?
jest tylko jeden cos mi sie tak wydaje do polozenia walka rozrzadu. pierszy cylinder z lewej strony od szyby samochodu... a drugi to moze ktos sobie dostwial
To są dwa różne czujniki. Ten, który oznaczyłeś jako 1, to jest indukcyjny czujnik obrotów, a numer 2 to jest czujnik położenia wału korbowego. Ten pierwszy jest na kablu, a ten drugi jest na dole przy kole pasowym. Oba są podłączone pod kolektorem ssącym.
czy te czujniki są konieczne???, bo mnie się wydaję zę poprzedni właściciel wymianiał kable i wstawił jakięś nie ori bez tego czujnika i betka jeżdzi normalnie (chyba) i zastanawia, się czy one są potrzebne??
luki77 napisał(a):czy te czujniki są konieczne???, bo mnie się wydaję zę poprzedni właściciel wymianiał kable i wstawił jakięś nie ori bez tego czujnika i betka jeżdzi normalnie (chyba) i zastanawia, się czy one są potrzebne??
Nie, nie są konieczne. BMW tylko tak dla JAJ założyło te czujniki.