[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Powracaj?cy problem z sond? lambd? (do?? nietypowa usterka)

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Powracający problem z sondą lambdą (dość nietypowa usterka)

Post numer:#1  Postprzez YAQB » 27 lip 2015, o 20:31

Witajcie.

Mam dość specyficzny problem z sondą lambdą w moim M20B25, dlatego założyłem osobny temat, bo analogicznej sytuacji nie znalazłem w opisach. Polega on na tym, że kolejne sondy, które montuję w aucie wytrzymują kilka miesięcy ... . Zaraz po zakupie auta musiałem wymienić tę, która tam była (a poprzedni właściciel coś wspominał, że też wymieniał), jakaś uniwersalna. Miałem gdzieś w gratach, inną, Bosch-a. Podłączyłem. Błędy skasowałem. Wszystko super.

Po mniej więcej (kto by to pamiętał) pół roku pojawił się problem falowania na wolnych + czkawka przy ok 5000rpm. Koniec końców okazało się, że winna była ... sonda. Tym razem nie miałem "na stanie" następnej, więc drogą kupna, od kolegi Wojteq-a stałem się posiadaczem sprawnej sondy Bosch. Procedura ta sama. Montaż. Czyszczenie błędów. Auto jak nowe.

Minął mniej więcej rok - sytuacja identyczna - falowanie obrotów na wolnych, czkawka przy 5000rpm. Wybłyskałem kod 1221 - sonda .... Nie mam teraz następnej sondy, ale wszystko wskazuje na to, że jak ją podmienię będzie znowu lalka.

Tyle tylko, że wymiana sondy co kilka miesięcy to nie jest raczej niczym normalnymi i typowym .... chyba?

Ktoś z Was ma jakieś sugestie gdzie szukać przyczyny?
YAQB

Re: Powracający problem z sondą lambdą (dość nietypowa uster

Post numer:#2  Postprzez qbacki » 31 lip 2015, o 23:09

Oczywiscie ze to nienormalne...
Ja proponuje Ci bardzo mocno obejrzec jak tam wyglada wtyczka tej sondy czy przypadkiem nie bylo cos modzone.
Wyglada tak jakby poprostu sonda sie spalala jakby bylo zwarcie czy cos takiego.
qbacki

Post numer:#3  Postprzez Stammek » 1 sie 2015, o 09:34

j.w + zainwestował bym w nową sonde,moze byc nawet uniwersalny bosch bez wtyczki za ok.250zl. Moze po prostu mialeś pecha z tymi uzywanymi sondami
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#4  Postprzez YAQB » 1 sie 2015, o 10:00

Witam.

Jestem już po zmianie sondy. Standardowa procedura - kasowanie błędów i fura jak nowa :)

Co do wtyczki - tę po stronie wiązki ciężko obejrzeć, natomiast ta od sondy wygląda OK. Z resztą w aucie mam X-pipe, więc sonda jest przesunięta na wydechu w tył (mam przedłużone kable). Teraz śmiga. Ile czasu, nie wiem :)
YAQB

Post numer:#5  Postprzez qbacki » 1 sie 2015, o 13:12

To tym bardziej obczaj sobie przewód od strony wiązki. Nie leży gdzieś na wydechu? Moze go podtopilo?
qbacki

Post numer:#6  Postprzez YAQB » 1 sie 2015, o 23:29

Nie. Zero oznak mechanicznego uszkodzenia. Z resztą przez zmiana sondy sprawdziłem "przejście" na wszystkich 4 drutach i było ok.
YAQB

Post numer:#7  Postprzez algrab » 3 sie 2015, o 09:25

Może być też kwestia jak zostało wykonane to przedłużenie, czy polaczenie jest lutowane, jaki przewód użyto. Może za cienki, może o gorszych parametrach, może właśnie "drut" zamiast linki, może po prostu tam jest coś zjebane, może zwarcie.
Bo to że przewód daje sie przedzwonić to ok, ale to nie koniec diagnostyki.

Rozumiem że nie mówimy tu o technologiach kosmicznych NASA ale połączenia przewodowe też są ważne. Moim zdaniem żeby sonda padała po kilku miesiacach a nie od razu, to musi sie na niej coś dziać prądowo na tyle niekorzystnie, że w końcu pada, ale jednocześnie na tyle w niewielkim stopniu, że zajmuje to pół roku.
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44

Powrót do Elektryka & Oświetlenie