[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Elektryczne szyby, kilka pytań.

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Re: Elektryczne szyby, kilka pytań.

Post numer:#316  Postprzez elebele » 22 paź 2014, o 13:00

Właśnie chodzi o to ,że zarówno ten przekaźnik ze zdjęcia jak i przekaźnik K5 zamontowałem tak jak powinno być.
krańcówka jest podłączona tak jak było to zrobione w aucie z którego wyciągałem wszystko.
Bezpieczniki ok sprawdzałem na bieżąco.

Ma ktoś jakiś jeszcze pomysł dlaczego dalej nie ma prądu na w tych drzwiach?
Czy te odgałęzienie kabla zielonego nie musi być wczepione gdzie indziej , czy wcale ?
Masa głowna z wiązki szyb może być podłączona w org miejce pod deską rozdzielczą czy może gdzie indziej ?
Obrazek

po co jechac prosto , skoro mozna bokiem ;)
Obczaj mojego cabriuska
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=26126&start=0
elebele
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#317  Postprzez Pacher » 22 paź 2014, o 13:24

Jak nie masz elektrycznego szybra to nie ma być podłączona nigdzie. Masa może być przykręcona byle gdzie. Sprawdź czy masz prąd w tych pinach w gnieździe X2- jeden na stałe a drugi po zapłonie, albo oba na stałe bo nie pamiętam.
Pzdr
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe

Post numer:#318  Postprzez elebele » 23 paź 2014, o 09:15

Dzięki za podpowiedzi troche pomogły, wczoraj walczyliśmy z kolegą do 12 i wszystko działa , oprócz elektrycznych lusterek , nie mam pojęcia co z nimi jest :/
Obrazek

po co jechac prosto , skoro mozna bokiem ;)
Obczaj mojego cabriuska
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=26126&start=0
elebele
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#319  Postprzez Pacher » 23 paź 2014, o 09:45

Sprawdź czy dochodzi napięcie do lusterka i na przełącznik regulacyjny, może gdzieś poluzował się jakiś kabelek np. na łączu kasta- drzwi. Tak się dzieje czasami jak się coś grzebie, no chyba że coś sfajczyłeś źle podłączając elektrykę szyb.
Pzdr
Pacher
Student

Post numer:#320  Postprzez Uki » 23 paź 2014, o 20:59

Temat pewnie wałkowany ale pytam raz jeszcze.Mam wiązkę el szyb z szerokiego sedana i chciałbym to założyć do wąskiego coupe .Czy da radę to założyć i podłączyć pod silniczki mechanizmów rurkowych bez dużych kombinacji??? i co ew. bym jeszcze potrzebował do tego
Uki

Post numer:#321  Postprzez Pacher » 23 paź 2014, o 21:19

Odpowiem Ci tak jak masz całą kompletną wiązkę i przekaźniki, mając siłowniki sterowane zamiennie plusem i minusem (tak jest w E30) to możesz je podłączyć mając akumulator w pokoju.
Podłączasz masę i plus po przekaźniku do wiązki, przyciski na swoje miejsce i pod siłowniki te kable sterujące. To wszystko.
Różnica jest tylko że w wąskiej chyba nie ma gniazda X2 (nie jestem pewien), ale to nie problem. Zobacz czy w puszce bezpieczników masz przekaźnik K5 i bezpiecznik nr 17, sprawdzając czy we wszystkich dziurkach są piny.
Pzdr
Pacher
Student

Post numer:#322  Postprzez Uki » 23 paź 2014, o 21:26

bardziej chodzi mi o wtyczki czyli na wiązce w szerokiej a połączenie do silniczków wąskiej czy są takie same?
Uki

Post numer:#323  Postprzez Pacher » 23 paź 2014, o 21:43

Szczerze, nie wiem. Nie robiłem szyb w wąskiej, ale wydaje mi się że tak. Oczywiście rozmawiamy o wiązkach drzwiowych i ich wtyczkach. Wiązka kabinowa dochodzi do słupków przednich, a tam są te szpilki konektorowe, takie same w wąskiej i szerokiej.
No i nie przejmuj się kostkami w drzwiach, w razie czego możesz zastosować zwykłe konektory.
Pzdr
Pacher
Student

Post numer:#324  Postprzez YAQB » 27 sie 2015, o 08:29

Odgrzebię nieco temat i uprzejmie proszę o sugestie/pomoc.

Posiadam E30 Touring z '89. Obecnie w aucie jest fabryczny centralny zamek i pracuję nad doposażeniem w elektryczne szyby. Kupiłem tu na forum "kompletny zestaw" z mechanizmami przednimi (jeden fizycznie już zamontowałem, w prawych przednich drzwiach). Mam teraz taką zagwozdkę, bo chciałem na podstawie "stare" wiązki wykombinować, jak podłączyć nową, ale stwierdziłem pewne rozbieżności.

Po kolei:

Zakupiona wiązka (fotka ogólna z podpisanymi "sekcjami" kabli, których zdjęcia są poniżej):
Obrazek

Teraz tak - sekcja nr 1:
Obrazek
Z tego co zdążyłem doczytać jest to jakiś moduł dodatkowy/komfortu (nazwa umowna) - gdzie to się podpina?

Sekcja nr 2:
Obrazek
Wygląda jak główne zasilanie, ale w mojej oryginalnej wiązce takich kabli nie ma, więc wnioskuję, że to typowo pod elektryczne szyby. Pytanie jak powyżej - gdzie podpiać?

Sekcja nr 3:
Obrazek
Trzy kable, które wychodzą z wiązki i są ucięte ... Prośba o identyfikację.

Sekcja nr 4:
Obrazek
Jakaś wtyczka (raczej nie wygląda na fabryczną ...) - również pytanie co to takiego może być?

Sekcja nr 5:
Obrazek
Tu też zdążyłem doczytać, że to moduł komfortu, który wygasza płynnie światło (to akurat jest równiez w mojej "starej" wiązce i również nic nie jest wpięte, więc zakładam, że z tym nic nie będzie do roboty)

Sekcja nr 6:
Obrazek
To jest oczywiście konektor do drzwi kierowcy, natomiast jest tam kilka kabli uciętych i teraz nie wiem "gdzie one".

Następna sprawa jest taka, że jak obejrzałem "starą" wiązkę, która obecnie jest w aucie to z niej raptem 2 kable idą gdzieś "w górę" (do pozostałej części instalacji elektrycznej auta). No i to co najważniejsze, w nowej "wiązce" nie ma wtyczki do takiego magicznego pudełeczke (zgaduję, że jest to jakiś sterownik centralnego zamka???):

Obrazek

Czy może być tak, że "nowa" wiązka jest "z elektrycznymi szybami", ale jest " bez centralnego zamka"? Domyślam się, że wtedy musiałbym tak naprawdę zintegrować ze sobą te wiązki?

Dodatkowo mam pytanie o pogrzewanie lusterek - nowa wiązka ma 2 piny w części "drzwiowej". Kupiłem kiedyś fabryczne wkłady lusterek z grzałkami. Jak je uruchomić?

Dziękuję za wszelakie wskazówki
YAQB

Post numer:#325  Postprzez THCulture » 27 sie 2015, o 09:41

Twoja wiązka jest już przez kogoś przerabiana, miała centralny ale jest wstawiona tam kość z 4 zdjęcia, pewnie ktoś zmieniał sobie centralny na jakis inny i wywalił fabryczny sterownik...
THCulture

Post numer:#326  Postprzez YAQB » 27 sie 2015, o 09:48

No to mając odpowiednią wtyczkę (lub odcinając tę od "starej" wiązki") rozumiem, że byłbym w stanie tę "nową" wiązkę przywrócić do oryginalnego stanu odpowiedni łącząc kable kolorami?

-- 27 sie 2015, o 10:27 --

No i taka mnie myśl naszła, że pewnie te poucinane kable przy konektorze do drzwi kierowcy to są pozostałe kabelki "tworzące" złącze sterownika centralnego.

-- 27 sie 2015, o 20:13 --

OK, dzięki sugestii kolegi, przeanalizowałem kable kolorami i wszystkie "ucięte" (z rysunku 3, 4 i 6) tworzą w sumie komplet 12 kabli kostki, do której podłącza się fabryczny sterownik centralnego. Dzięki za podpowiedź.\

Zatem prośba o info:

1) Gdzie wpiąć przewody z obrazka "1" ?
2) Z obrazka "2" spodziewam się, że BRĄZ to masa, który powinienem przykręcić do takiej blaszki pod kolumną kierownicy, gdzie są przykręcone inne brązowe kable masowe.
3) Cienki zielony to analogicznie jak w "starej" wiązce kabelek do centralnego zamka (zatem wiem gdzie podłączyć), a ZIELONY GRUBY?

I teraz jedno pytanko odnośnie kabelków, które już zadałem - w "nowej wiązce" są wsuwki do podłączania mat w podgrzewanych lusterkach. Co jest jeszcze potrzebne, aby one zadziałały?

I dodatkowe - jak mam wszystko wybebeszone w aucie, myślałem o położeniu wiązki pod grzane fotele. Ma ktoś może jakieś zdjęcie i schemat? Podejrzewam, że to znacznie mniej kabli niż przy elektrycznych szybach... ?
YAQB

Post numer:#327  Postprzez THCulture » 27 sie 2015, o 22:16

Przewody z pierwszego zdjęcia wpina się gdzieś pod kierownicą w te główne złącze...
Coś takiego znalazłem:
Obrazek
Miałem gdzieś opisane po polsku i kolorami zaznaczone, ale się zagubiło.
To jest po angielsku więc dasz sobie radę :P
Z drugiego zdjęcia to faktycznie masa, którą właśnie przykręca się pod kierownicą tam gdzie wszystkie masy są przykręcone razem :cool2:
Tych zielonych to nie mam pojęcia.
Wiązka od grzanych :cen: to mało kabli i fajnie się ją wyjmuje o ile dobrze pamiętam, nie ma z tym tyle roboty co z szybami ;)
THCulture

Post numer:#328  Postprzez kmx-ind » 27 sie 2015, o 23:30

zasilanie na szyby wychodzi z tego zlacza co wyzej kolega wkleil. Przekaznik sluzy jedynie do tego zeby szyby dzialaly bez kluczyka ale z otwartymi drzwiami kierowcy, krancowka drzwi aktywuje przekaznik. Z gniazda w slupek do drzwi sa uciete kable bo w drzi ida jeszcze kable centralnego i lusterek. Wiec albo z tej kostki przepinasz piny do swojej albo ze swojej te ktore w tej sa uciete to wpinasz. Szyby musza miec plus po stacyjce przez te zlacze i skrzynke bezpiecznikow, mase spod kierownicy, polaczenia z drzwiami . Nie pamietam ale w e30 chyba nie ma dodatkowego plusa podwietlenia. To magiczne pudelko to sterownik centralnego , a ta wtyka jest dorobiona prawdopodobnie pod domykanie szyb.
Chrysler Grand Voyager Limited
Yamaha Dragstar
kmx-ind
Student

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: MxxBxx
Kolejne BMW: 7xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: MxxBxx

Post numer:#329  Postprzez YAQB » 28 sie 2015, o 07:37

YAQB napisał(a):1) Gdzie wpiąć przewody z obrazka "1" ?

Cytując sam siebie (dla potomnych i w 1 miejscu):

Ad.1.:

turek63 na 6 stronie wątku napisał(a):przekaznik od szyb po otwarciu drzwi monujesz pod gniazdem ktore znajduje sie nad nogami kierowcy za komputerem abs takie duze gniazdo
i teraz tak jak masz przekaznik z tymi kabelkami to czarno bialy kabelek wtykasz do gniazda niebiesko zielony laczysz z wiazka od szyb z przekaznika wychodzi tez cienki kabelek na krancowke kolorow nei pamietam i wycgodzi tez czerwony to wpinasz sie tez w gniazdo tam gdzie czarno bialy z tym ze bedzie tampolaczony chyba jeden kabel musisz go odpiac i polaczyc dwa kolory kabli pasuja do siebie takze ciezko jest pomylic no i odpowiednie wtyczki w gniazdo tez maja tylko po jednym wejscciu inaczej nie da sie ich wpiac:D pozdro i milej zabawy jak cos to pytaj

oraz na tej samej stronie

bmw320i_e30 napisał(a):może te fotki ci coś pomogą

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
YAQB

Post numer:#330  Postprzez dzidzia24 » 30 paź 2015, o 09:29

Pewnie było na 100% ale nie chcem 20 stron przewalać.Potrzebna szybka odpowiedź ,zamontuję mechanizmy el.szyb z sedana do coupe?
dzidzia24

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie