[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

kontrolka

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#16  Postprzez yoshi » 26 mar 2008, o 12:38

to zewrzyj sobie kabelki to sie przestanie palic

a nie na odwrót :?: jak zdziera się klocek to czujnik zwiera do tarczy (masy) i powoduje zapalenie kontrolki :?:

nie wiem dlatego pytam :)
yoshi

Post numer:#17  Postprzez Strzelba » 26 mar 2008, o 14:17

yoshi napisał(a):
to zewrzyj sobie kabelki to sie przestanie palic

a nie na odwrót :?: jak zdziera się klocek to czujnik zwiera do tarczy (masy) i powoduje zapalenie kontrolki :?:

nie wiem dlatego pytam :)

nie

jak klocek zdziera czujnik to przerywa kabelek i wtedy kontrolka zaczyna sie palic
i aby sie nie swiecila to obwod musi byc zamkniety czyli zwarte kabeleki
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#18  Postprzez matisik » 29 lis 2008, o 16:45

uprzejmy admin usunął mój post z innego tematu więc pisze tutaj :mad2: Oczywiście odpowiedzi na pytanie jakos nie wiedze... W tym temacie http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=722ht ... .php?t=722 napisali że kontrolka od okładzin pali sie, jak kręci sie rozrusznikiem. Czy ktoś ze sprawnymi czujnikami może potwierdzić tą informacje? Bo mam założone czujniki a kontrolka nigdy mi sie nie świeci, klocki sie kończą i nie wiem czy moge liczyć na ten czujnik.
matisik

Post numer:#19  Postprzez Escobar » 29 lis 2008, o 17:35

Tak waśnie jest że kontrolka zapala się w momencie kręcenia rozrusznikiem ,mam sprawne czujniki .
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#20  Postprzez matisik » 29 lis 2008, o 18:03

dzięki, czyli u mnie cos leży...
matisik

Post numer:#21  Postprzez medoff » 3 gru 2008, o 22:40

witam.

dołącze się do tematu.

otóż z ta kontrolka u mnie jest dziwnie.... swieci kiedy chce!!! czesem jak najade na dziurawa droge to sie zaswieci a czesem jest ok. bywa tez tak ze miga tak jakby łączylo i nie łączyło. zdjąłem kołą tylnie i nie zobaczylem zednego kabala!!! :evil: jest tylko przewod od bembenka i linka od recznego. nic wiecej, zadnych oberwanych kabli. okładziny dobre.

gdzie jest czujnik??

i czy ktos moze mi powiedziec jak sa dokladnie którędy poprowadzone kable do kół?? bo moze sa urwane gdzieś w polowie i jak dotknie do masy to swieci kontrolka...
medoff
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#22  Postprzez Escobar » 3 gru 2008, o 23:17

Przy bębnach z tyłu czujnika zużycia klocków nie znajdziesz :D patrz przy lewym przednim kole.Zobaczysz przewody wychodzące z klocka hamulcowego i dalej po przewodzie dojdziesz do okrągłego złącza wystarczy że oczyścisz styki i powinno pomóc.
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#23  Postprzez tigre0070 » 4 gru 2008, o 13:26

kontrolka z pierwszego zdjęcia nie powinna się świecić przy zapłonie - nie widziałem żeby u kogokolwiek się świeciła przy przekręceniu kluczyka...
tigre0070

Post numer:#24  Postprzez e30kowal » 4 gru 2008, o 17:25

Ja też myślę, że nie powinna się świecić.
A co do piszczących klocków:
one zazwyczaj nie piszczą z powodu kiepskiej jakości materiałów użytych do produkcji, tylko z zupełnie innego bardzo błahego powodu: podczas hamowania klocek zawsze lekko wibruje (super małe drgania) i ociera się o zacisk (tłoczek).
Żeby uniknąć piszczenia klocków wystarczy posmarować je tawotem od strony zacisków.
e30kowal

Post numer:#25  Postprzez max325 » 4 gru 2008, o 18:15

Jak posmarujesz zwyklym TAWOTEM to powodzenia przy zdejmowaniu!!! Do takich rzeczy jest smar miedziany z tego co pamietam. Zwykly tawot zapiecze sie na kamien.
Nigdy nie jedź szybciej.. niż twój Anioł Stróż potrafi latać..
max325
Student

Moje BMW:
Silnik:

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie