[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Do czego ta wtyczka?

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Re: Do czego te wtyczki??

Post numer:#136  Postprzez pawlaq » 9 paź 2015, o 23:43

Hej, ja również w moim e30 znalazłem zagadkowe kable. Mam luźną 4-pinową [oooo] wtyczkę koło głośnika lewego przedniego. Sprawdziłem te kable i kończą mi się przy radiu i są ucięte. Idą razem z kablem sygnałowym do głośnika lewego przedniego. Od czego to może być?

jeśli to pomoże to kable są następujących kolorów: żółto-czarny, żółto-brązowy, niebiesko-czarny i niebiesko-brązowy
pawlaq

Post numer:#137  Postprzez Mrok » 10 paź 2015, o 08:46

Kolorami by pasowało pod tylne głośniki, jak masz poprowadzone do nich kable? Właśnie taką wtyczka jest przedłużana wiązka do głośników tył
Mrok

Post numer:#138  Postprzez mattim » 12 paź 2015, o 06:51

pawlaq napisał(a):Hej, ja również w moim e30 znalazłem zagadkowe kable. Mam luźną 4-pinową [oooo] wtyczkę koło głośnika lewego przedniego. Sprawdziłem te kable i kończą mi się przy radiu i są ucięte. Idą razem z kablem sygnałowym do głośnika lewego przedniego. Od czego to może być?

jeśli to pomoże to kable są następujących kolorów: żółto-czarny, żółto-brązowy, niebiesko-czarny i niebiesko-brązowy

100% głośniki tył.
mattim
Moderator

Moje BMW: 323i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B23
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: _____
Silnik: MxxBxx

Post numer:#139  Postprzez pawlaq » 13 paź 2015, o 00:43

w sumie brzmi logicznie. poprzedni właściciel odciął te kable i poprowadził nowe "głośnikowe" po stronie pasażera. Dzięki!
pawlaq

Post numer:#140  Postprzez przemo1996 » 14 gru 2015, o 21:26

Witam, podepnę się do tematu, nie wiem od czego jest ta wtyczka, jest u mnie rozłączona po podłączeniu nie zauważyłem żadnych zmian. Wtyczka znajduje się pod maskownicą lewego głośnika. Nie mam pojęcia gdzie te kable idą. Jakieś pomysły od czego to jest?
Obrazek
Obrazek
Linki do zdjęć w razie gdyby zdjęcia nie działały:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/74cf49bf1dc1ea8c
http://www.fotosik.pl/zdjecie/e65be1aee212d26e
przemo1996

Post numer:#141  Postprzez v1t0 » 4 paź 2016, o 23:13

To teraz moja kolej. Szukam pomocy w identyfikacji przewodów. Po stronie kierowcy zostało mi kilka wtyczek, które nigdzie nie pasują, część z nich wychodzi z kostki łączącej drzwi z karoserią.

szaro-zielony - żeński
brązowo-żółty - żeński
brązowy - żeński
brązowo-fioletowy - męski

Jest też dwupinowa wtyczka, jeden przewód brązowy, drugi fioletowo-zielony i kolejna z trzema pinami.

Kolejna sprawa to dwupinowa wtyczka przy instalacji od deski rodzielczej - brązowy i niebieski z czerwonym paskiem.

Ustaliłem, że szaro-zielony ma coś wspólnego z tweeterami i taki sam jest po drugiej stronie, ale nadal nie wiem gdzie je (przeowdy)podłączyć. Wątpię żeby czegoś brakowało bo samochód posiada oryginalny Sound System.
Jeden jest też od wyłącznika świateł w kabinie, powiedziałbym, że brązowo-fioletowy gdyby nie to, że jest męski więc pewnie będzie to brązowy.

Jest też sprawa dmuchawy. W puszce bezpieczników mam wszystkie przekaźniki poza K1, K5 i K6 - żaden z nich nie odpowiada za dmuchawę, a mimo to dmuchawa nie działa jeśli nie poda się masy na jeden z pinów K5. Domyślam się, że winny jest niewłaściwy przekaźnik K7. Mógłby ktoś wrzucić zdjęcie puszki z właściwymi przekaźnikami?
v1t0

Post numer:#142  Postprzez mattim » 7 paź 2016, o 08:32

przemo1996 napisał(a):Witam, podepnę się do tematu, nie wiem od czego jest ta wtyczka, jest u mnie rozłączona po podłączeniu nie zauważyłem żadnych zmian. Wtyczka znajduje się pod maskownicą lewego głośnika. Nie mam pojęcia gdzie te kable idą. Jakieś pomysły od czego to jest?
Obrazek
Obrazek
Linki do zdjęć w razie gdyby zdjęcia nie działały:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/74cf49bf1dc1ea8c
http://www.fotosik.pl/zdjecie/e65be1aee212d26e

Wygląda jak wtyczka od którejś manetki (tempomat?)

v1t0 napisał(a):To teraz moja kolej. Szukam pomocy w identyfikacji przewodów. Po stronie kierowcy zostało mi kilka wtyczek, które nigdzie nie pasują, część z nich wychodzi z kostki łączącej drzwi z karoserią.

szaro-zielony - żeński
brązowo-żółty - żeński
brązowy - żeński
brązowo-fioletowy - męski

Jest też dwupinowa wtyczka, jeden przewód brązowy, drugi fioletowo-zielony i kolejna z trzema pinami.

Kolejna sprawa to dwupinowa wtyczka przy instalacji od deski rodzielczej - brązowy i niebieski z czerwonym paskiem.

Ustaliłem, że szaro-zielony ma coś wspólnego z tweeterami i taki sam jest po drugiej stronie, ale nadal nie wiem gdzie je (przeowdy)podłączyć. Wątpię żeby czegoś brakowało bo samochód posiada oryginalny Sound System.
Jeden jest też od wyłącznika świateł w kabinie, powiedziałbym, że brązowo-fioletowy gdyby nie to, że jest męski więc pewnie będzie to brązowy.

Jest też sprawa dmuchawy. W puszce bezpieczników mam wszystkie przekaźniki poza K1, K5 i K6 - żaden z nich nie odpowiada za dmuchawę, a mimo to dmuchawa nie działa jeśli nie poda się masy na jeden z pinów K5. Domyślam się, że winny jest niewłaściwy przekaźnik K7. Mógłby ktoś wrzucić zdjęcie puszki z właściwymi przekaźnikami?

viewtopic.php?f=9&t=49506 zajrzyj tutaj, może Ci coś to popmoże ;)
mattim
Moderator

Moje BMW: 323i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B23
Kolejne BMW: _____
Silnik: MxxBxx

Post numer:#143  Postprzez v1t0 » 7 paź 2016, o 22:56

Niestety już to widziałem, zgadza się tylko jeden przewód (tweeter) i jak już mówiłem świadomość od czego on jest nie daje odpowiedzi gdzie powinien, lub czy powinien, być podpięty. Zauważyłem zresztą, że ktoś już pytał o to samo i do dziś nikt nie zna odpowiedzi :shock:
v1t0

Do czego ta wtyczka?

Post numer:#144  Postprzez dudi17 » 24 lut 2017, o 14:56

Witam! na lewym błotniku leży u mnie kabel z taką wtyczką czy ktoś wie do czego to?
https://zapodaj.net/30ee893b1d7b9.jpg.html
dudi17

Re: Do czego ta wtyczka?

Post numer:#145  Postprzez THCulture » 24 lut 2017, o 15:53

Wtyczka do czujnika zużycia klocków hamulcowych jeśli dobrze kojarzę
THCulture

Post numer:#146  Postprzez dudi17 » 24 lut 2017, o 17:10

no to pierwszy trop,jeśli ktoś też tak to widzi to proszę o podpowiedź gdzie to ma być wpięte.
W razie co to moje auto to 316i ale z abs-em więc na tarczach x4
dudi17

Post numer:#147  Postprzez moher » 24 lut 2017, o 19:07

Wtyczka powinna być przymocowana do lewej kolumny mcpersona a do wtyczki powinien być przypiety czujnik zużycia klocków hamulcowych.

Nie szukaj po drugiej stronie tej wtyczki, czujniki powinny być dwa, jeden przód lewy a drugi tył prawy
Obrazek
moher
Magister

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Touring
Silnik: M42B18
Kolejne BMW: 540i
Nadwozie: Touring
Silnik: M62B44
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#148  Postprzez dzikuPL » 24 lut 2017, o 19:12

Chyba, że nie masz czujnika to wtyczke do tego ucha w kolumnie wciśnij i tyle. Jest tam miejce na czujnik i przewód z czujnika ABS :)
dzikuPL

Post numer:#149  Postprzez dudi17 » 24 lut 2017, o 19:47

dzięki Panowie!, jak przestanie walić śniegiem i urywać głowę to odkręcę koła i polukam gdzie to wpiąć pozdrawiam! :)

-- Dodano 24 kwi 2017, o 16:46 --

Cześć! mam kolejne pytanie tym razem po dwóch stronach pod przednimi lampami są takie wtyczki co to?
<a href=https://zapodaj.net/2ab4a8ef6946d.jpg.html>20170422_130200.jpg</a>

-- Dodano 24 kwi 2017, o 16:51 --

dudi17 napisał(a):dzięki Panowie!, jak przestanie walić śniegiem i urywać głowę to odkręcę koła i polukam gdzie to wpiąć pozdrawiam! :)

-- Dodano 24 kwi 2017, o 16:46 --

Cześć! mam kolejne pytanie tym razem po dwóch stronach pod przednimi lampami są takie wtyczki co to?
<a href=https://zapodaj.net/2ab4a8ef6946d.jpg.html>20170422_130200.jpg</a>

Obrazek
dudi17

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie