[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Naci?g spr??yny przep?ywomierza M20B20

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Naciąg sprężyny przepływomierza M20B20

Post numer:#1  Postprzez Rotax » 6 paź 2015, o 11:33

Dobrałem się w końcu do przepływomierza ..bo auto niekiedy łapie mi zamuły albo brak reakcji na gaz + pajacowanie z obrotami.
Całkiem lajtowo, bez ofiar poradziłem sobie z czarnym zasilikonowanym deklem. Płytkę ze ścieżką przesunąłem pięknie o 1mm, palec już biega po nowej ścieżce :cool2:

Obrazek

I teraz pytanie o naciąg sprężyny:

O ile ząbków przestawić?
Czy ktoś z Was przestawiał, o ile zębów? ..jakie finalne efekty?

...bo w necie są rożne teorie na temat przestawiania tej czarnej zębatki / sprężyny :roll:

-- Dodano 8 paź 2015, o 13:03 --

Jezuniu ...nikt-nic-nigdy przy tym nie grzebał???? :shock:

No więc pojechałem na badanie analizatorem spalin i zbadałem to w 3 nastawach:
1. Fabryczne ustawienie sprężyny
2. przestawienie 'do przodu' o 3 zęby (w prawo - zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara)
3. przestawienie o jeden ząb 'wstecz' (w lewo - przeciwnie do kierunku wskazówek zegara)

(!) Trzeba dodać że wyniki nieznacznie oscylują w czasie pomiaru

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Werdykt:
Wychodzi na to że na fabrycznych ustawieniach jest najlepiej.
Na przestawieniu 'do przodu' auto jest istotnie 'przelane' (zbyt bogata mieszanka) i nie przekłada się na (niby) lepsze osiągi, bo pojeździłem i :cen: ...ciągnie tak samo jak na fabrycznych i nie wkręcam se jak cymbał 'yyy jest troszkę lepiej'.
Na przestawieniu 1 ząb do tyłu jak widać jest za dużo tlenu ...zubożała mieszanka.

PS. Pozwolę sobie jeszcze dodać znalezione w internetach podstawowe info z jakiegoś PDF-a Intercarsa ...tak dla poszerzenia wiedzy:

Dwutlenek węgla (CO2) w spalinach silnika

Dwutlenek węgla (CO2), to produkt spalania węgla (C), składnika paliwa węglowodorowego. Powstaje tylko wówczas, gdy mieszanka jest spalana. Jeśli nie ma procesu spalania, to dwutlenek węgla (CO2) nie powstaje. Najwyższa zawartość dwutlenku węgla (CO2) jest w spalinach, powstałych ze spalenia mieszanki stechiometrycznej czyli kiedy Lambda = 1.
Jeśli są spalane mieszanki bogate lub ubogie lub spaleniu ulega tylko część mieszanki - przykładowo:
w jednym cylindrze spala się tylko część mieszanki do niego wprowadzonej, bo proces spalania przebiega za
wolno, lub nie spala się ona wcale to zawartość w spalinach dwutlenku węgla (CO2) jest mniejsza od maksymalnej.

Tlen (O2) w spalinach silnika

Tlen (O2) wprowadzany do komory spalania, jest składnikiem powietrza (ok. 21% jego objętości). Jego niewielka ilość, jest też w benzynie silnikowej. Jest niezbędny do procesów spalania.Zawartość w spalinach silnika przed konwerterem katalitycznym. Cały tlen (O2), znajdujący się w mieszance paliwowo-powietrznej, nigdy nie jest wykorzystywany w procesie spalania, dlatego jest on też w spalinach powstałych ze spalenia mieszanki bogatej (Lambda<1).
Gdy spalane są mieszanki uboższe od stechiometrycznej, w spalinach pozostaje również tlen (O2), którego jest za dużo w stosunku do paliwa znajdującego się w mieszance - im uboższa jest mieszanka, tym więcej tlenu (O2) jest w spalinach. Jeśli spaleniu ulega tylko część mieszanki, ponieważ np. w jednym cylindrze spala się tylko część mieszanki, bo proces spalania przebiega za wolno, lub nie spala się ona wcale, to niewykorzystany w procesie spalania tlen (O2) opuszcza komorę spalania wraz ze spalinami - wzrasta więc jego zawartość w spalinach.

Tlenek węgla (CO) w spalinach silnika

Tlenek węgla (CO) jest produktem niedokończonego procesu spalania węgla (C), składnika paliwa węglowodorowego. Nigdy w komorze spalania nie ma warunków, aby całość węgla (C) spaliła się tak, by powstał tylko dwutlenek węgla (CO2), dlatego tlenek węgla (CO) zawsze jest w spalinach silnika. Powstawanie tlenku węgla (CO) towarzyszy procesowi spalania mieszanki. Jeśli mieszanka nie jest spalana, to tlenek węgla (CO) nie powstaje. W mieszance bogatej (Lambda<1) ilość tlenu (O2) jest za mała, aby całość węgla (C) spaliła się tak, by powstał tylko dwutlenek węgla (CO2). Im bogatsza jest mieszanka, tym powstaje więcej tlenku węgla (CO). Dla mieszanek bogatych, zawartość tlenku węgla (CO) w spalinach, jest dobrą informacja o składzie spalonej mieszanki. W mieszance ubogiej (Lambda>1) ilość tlenu (O2) jest większa niż wymagana, aby całość węgla (C) mogła się spalić tak, by po wstał tylko dwutlenek węgla (CO2). Zawsze jednak w komorze spalania są takie strefy, w których mieszanka jest bogata i palna. Jednym z produktów jej spalania jest tlenek węgla (CO), dlatego w spalinach powstałych ze spalenia mieszanki ubogiej też jest on obecny. Im uboższa jest mieszanka, tym mniejsza jest zawartość tlenku węgla (CO). Jednak im uboższa jest mieszanka, tym większa jest w spalinach zawartość azotu (N2) oraz niewykorzystanego w procesie spalania tlenu (O2). Powoduje to wzrost całkowi tej objętości spalin, a więc zmniejszenie udziału objętościowego tlenku węgla (CO). Jego zawartość błędnie informuje o przebiegu procesu spalania mieszanek ubogich, o większych wartościach współczynnika lambda. Dla prawidłowej oceny procesu spalania takiej mieszanki, należy dodatkowo mierzyć zawartość węglowodorów (HC) w spalinach.

Węglowodory (HC) w spalinach silnika

„Węglowodorami” nazywamy grupę związków chemicznych, które składają się z węgla (C) i wodoru (H). Oznaczamy je symbolem (HC). W spalinach jest ok.180 różnych związków typu węglowodór. Mają one różne własności i są w różnym stopniu toksyczne. Paliwa silnikowe składają się głównie z węglowodorów. W komorze spalania nie ma warunków, by wszystkie węglowodory się spaliły i to powoduje, ze w spalinach zawsze są węglowodory (HC). Kolokwialnie mówiąc im lepiej przebiega proces przygotowania i spalania mieszanki, tym jest ich mniej. W mieszance bogatej (Lambda<1), ilość tlenu (O2) jest za mała, aby wszystkie węglowodory spaliły się tak, by zostały po nich tylko para wodna (H2O) i dwutlenek węgla (CO2), dlatego im bogatsza jest mieszanka, tym emisja węglowodorów (HC) jest wyższa. W mieszance ubogiej (Lambda>1) ilość tlenu (O2) jest większa niż wymagana, aby wszystkie węglowodory spaliły się, dlatego przy spalaniu lekko zubożonych mieszanek - przykładowo współczynnik Lambda od 1,05 do 1,1 to emisja węglowodorów jest najmniejsza. Zawartość węglowodorów (HC) w spalinach lepiej informuje o jakości procesu spalania niż zawartość tlenku węgla (CO), szczególnie w zakresie mieszanek ubogich.

Współczynnik Lambda

Jeśli wartość współczynnika lambda:
= 1 - to oznacza, że w mieszance paliwowo-powietrznej jest dokładnie tyle tlenu, ile trzeba do spalenia paliwa; mówimy, że mieszanka ma skład stechiometryczny;
> 1 - to oznacza, że w mieszance paliwowo-powietrznej jest więcej tlenu niż jest potrzebne do spalenia paliwa, a więc część tlenu nie zostanie wykorzystana w procesie spalania; mówimy, że jest to mieszanka uboga;
< 1 - to oznacza, że w mieszance paliwowo-powietrznej jest miej tlenu niż jest potrzebne do spalenia paliwa; mówimy, że jest to mieszanka bogata.
Rotax

Re: Naciąg sprężyny przepływomierza M20B20

Post numer:#2  Postprzez kamil7s » 14 paź 2015, o 23:37

A do przodu o jeden ząb czemu nie przestawiłeś? W ogóle przepływkę na wolnych sie reguluje śrubą w przepływomierzu.
kamil7s
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez Rotax » 15 paź 2015, o 00:27

też było o 1 ząb (w sumie fakt mogłem o tym wspomnieć) lecz nie pisałem o tym bo nie pamiętałem wartości odczytu, ponieważ omyłkowo usunąłem zdjęcie :duh:
Ale też były to wartości świadczące o 'przelaniu' czyli zbyt bogata mieszanka.

Śruba z tego co wiem jest do wolnych obrotów tylko ...nie ma u mnie potrzeby tego ruszać ..bo wolne obroty dobrze mi chodzą
Rotax

Post numer:#4  Postprzez Pietrek » 19 paź 2015, o 23:59

Skąd wiadomo jaki fabrycznie ma być naciąg? Na kole zębatym jest jakiś znak?
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez Rotax » 20 paź 2015, o 08:43

Pietrek napisał(a):Skąd wiadomo jaki fabrycznie ma być naciąg? Na kole zębatym jest jakiś znak?

:roll:
Fabrycznie zaklejona czarna pokrywka
Rotax

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie