[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem ze wska?nikiem paliwa (63 l)

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Problem ze wskaźnikiem paliwa (63 l)

Post numer:#1  Postprzez pietrek89 » 29 gru 2015, o 20:13

Witam,
Jak wiadomo, problem w E30-stkach istnieje nie od dziś. Jedni to naprawili, inni mówią że trzeba z tym żyć, ale ja chcę spróbować to naprawić i zamierzam najpierw dowiedzieć się co i jak. Na początek może opiszę problem, bo z tego co czytałem objawów ze wskaźnikiem jest kilka. A więc:
- wskaźnik nigdy nie wskazał prawidłowej ilości litrów w zbiorniku
- wskaźnik nigdy zapalił pomarańczowej lampki rezerwy
- wskaźnik czasami pokazuje 10, czasami 50 litrów przeskakując sobie jak chce
- wskaźnik często zmienia swoje położenie bez przyczyny
- wskaźnik czasami lekko rośnie np. z 10 do 50, by zaraz drastycznie opaść do 20.

No i teraz gwóźdź programu - pytania :D

1. Co może być przyczyną (bardziej lub mniej) - pływak czy zegary?
2. Jeżeli przyczyną są zegary to w czym dokładnie tkwi problem? Można coś zlutować, wymienić kondensator itp.?

pozdro,
Piotrek
Bo E30 fajne są...
pietrek89
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: ___

Re: Problem ze wskaźnikiem paliwa (63 l)

Post numer:#2  Postprzez Pacher » 30 gru 2015, o 13:00

Kolego zdiagnozowanie tego problemu jest banalnie proste. Już po opisie sądzę że winny jest pływak, nawet stawiam na ten po prawej stronie, oczywiście nie dam sobie ręki uciąć :).
Podnosisz siedzisko kanapy, ściągasz blachę zasłaniającą pływaki, wykręcasz pływak (podnosząc go do góry odczekaj dłuższą chwilę przy końcu aż wypłynie z niego paliwo bo zapaskudzisz sobie auto), podłączasz do niego wtyczkę i na zapłonie obracasz do góry nogami, to samo robisz z tym po lewej stronie. Jak oba są w skrajnie górnym położeniu ma pokazywać max a jak je obrócisz do normalnego położenia i usłyszysz że pływaki spadły powinna zapalić się rezerwa.
Jak tego nie ma pływaki do wymiany brak rezerwy wskazuje na prawy. Możesz też obracać jednym i zaobserwować co się dzieje.
Druga możliwość to zegar, często jest tak że wystarczy przeczyścić styk na śrubie która go mocuje do obudowy licznika tam jest masowanie.
Trzecia i najgorsza do zdiagnozowania to pourywane kable ale to żadko się zdarza.
Jakbyś potrzebował sprawne pływaki to pisz na PW.
Pzdr
Pacher
Student

Nadwozie: Cabrio
Kolejne BMW: 325i

Post numer:#3  Postprzez pietrek89 » 30 gru 2015, o 15:35

Pacher - dzięki za konkretną wypowiedź. Sprawdzę po nowym roku i odezwę się w sprawie pływaków, bo na pewno jest zesrany prawy, z tego co piszesz....
Bo E30 fajne są...
pietrek89
Student

Kolejne BMW: ___

Post numer:#4  Postprzez CincinCm » 1 sty 2016, o 13:34

Przy zbiorniku 55l i pompie zewnętrznej jest z plywakami tak samo?
Prawy rezerwa, a lewy poziom?
CincinCm

Post numer:#5  Postprzez Pacher » 1 sty 2016, o 13:55

Przy zbiornikach 55l nieważne czy z pompą w środku czy na zewnątrz nie ma pływaka lewego, dlatego i pływaki i zegary są inaczej wyskalowane. Łatwiej je zdiagnozować bo jeden odpowiada za pełen zakres wskazówki od rezerwy do maxa.
Pacher
Student

Post numer:#6  Postprzez Pablos » 1 sty 2016, o 19:12

Podłącze się do pytania, ponieważ również mam z tym problem.
U mnie wyglądało to tak że, odkąd kupiłem moją E30-ści wszystko było w porządku. Aż pewnego razu jadę na Orlen, tankuje "pod korek" a wskazówka zamiast pokazywać "ful" wychyliła się lekko za kreskę wskazującą 40 litrów. Myślałem że może zawiesił się tylko pływak czy coś, ale nic z tych rzeczy. Teraz przy zatankowanym aucie do pełna, wskazówka zawsze zatrzymuje się lekko za kreską 40 litrów.
Z tego co wyczytałem, to podobno pływak przy pompie paliwa wskazuje/odpowiada za zapalenie się rezerwy i wychylenia wskazówki do 20 litra, a drugi pływak od 20 do fula.
Kupiłem w razie co z alledrogo ten za kierowcą, wyciągnąłem obydwa pływaki, posprawdzałem je po "włączonym zapłonie"(odwracałem itd, podmieniłem ten za kierowcą na ten kupiony) ale dalej to samo. Rezerwa się zapala, każdy pływak gdy obracałem je osobno, wskazówkę rusza, ale gdy obrócę obydwa na "ful" dalej zatrzymuje się lekko za oznaczeniem 40 litrów. Także wychodzi na to że pływaki raczej mam dobre, czy ewentualnie problem może być w liczniku??(śrubki rozkręcałem, czyściłem itd, i też nic nie pomogło), czy bateryjki które w nim są mogą coś mieć do tego??(to jedyna rzecz która aktualnie przychodzi mi do głowy, a której nie ruszałem), czy jeszcze ewentualnie może być coś nie tak z samym wskaznikiem paliwa??
Pablos
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan

Post numer:#7  Postprzez Pacher » 1 sty 2016, o 20:00

Podmień jeszcze drugi pływak.
Pzdr
Pacher
Student

Post numer:#8  Postprzez Pablos » 2 sty 2016, o 21:28

Fakt, tego przy pompie nie podmieniałem (sugerowałem się tym że jak sprawdzałem tylko jego to rezerwa zapalała i wskazówka niby też się wychylała i sądziłem że raczej jest dobry), ale dla pewności podmienię, może się okaże że to jednak on fiksuje.

Pozdro
Pablos
Uczeń

Post numer:#9  Postprzez fazer9970 » 31 sty 2016, o 18:29

Pablos napisał(a):Fakt, tego przy pompie nie podmieniałem (sugerowałem się tym że jak sprawdzałem tylko jego to rezerwa zapalała i wskazówka niby też się wychylała i sądziłem że raczej jest dobry), ale dla pewności podmienię, może się okaże że to jednak on fiksuje.

Pozdro

Pablos i jak? Podmieniłeś ten drugi pływak? Mam identyczny problem u siebie.
fazer9970

Post numer:#10  Postprzez Pablos » 23 lut 2016, o 23:58

fazer9970 napisał(a):
Pablos napisał(a):Fakt, tego przy pompie nie podmieniałem (sugerowałem się tym że jak sprawdzałem tylko jego to rezerwa zapalała i wskazówka niby też się wychylała i sądziłem że raczej jest dobry), ale dla pewności podmienię, może się okaże że to jednak on fiksuje.

Pozdro

Pablos i jak? Podmieniłeś ten drugi pływak? Mam identyczny problem u siebie.

Jeszcze nie podmieniałem, nie chcę kupować w ciemno, dopiero się zebrałem i pomierzyłem miernikiem pływaki i tak:

Pływak za kierowcą:
Wskazanie na "full"(jakby był zatankowany pod korek)-5 Ohm
Zbiornik pusty-75 Ohm

Pływak przy pompie:
Full-5 Ohm
Pusty-60 Ohm

Wartości oczywiście zaokrąglone, tolerancja +/- 0,2 Ohm

W książce serwisowej jest to trochę dziwnie opisane, nic niema mowy o dwóch pływakach, ale wartości jakie podali dla sprawnego pływaka tylko że chyba jednego to, wskazanie full - 3,2 Ohm +/-0,7 Ohm, natomiast pusty 58,8 Ohm +/-1,8 Ohm

Mierzył może ktoś kiedyś sprawne pływaki i mógłby podać wartości??

Udało mi się zakupić od kolego Pachera obydwa dobre pływaki i to jednak nie one, po podmiance dalej to samo, także jak pogoda pozwoli to biorę się za licznik bo to może on fiksuje, wskaznik albo coś, także walka trwa :)

-- Dodano 12 mar 2016, o 17:19 --

Dla potomnych, udało mi się rozwiązać problem :) , wadliwy/uszkodzony okazał się po prostu wskaznik paliwa :) . Wymieniłem na sprawny, działa i wskazuje "fula" aż miło :) . Pozdro :cool2:
Pablos
Uczeń

Powrót do Elektryka & Oświetlenie