[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Azev A 10J i 8.5J 5x120 nawiercić??

Wszystko na czym sie toczą E30-stki

Azev A 10J i 8.5J 5x120 nawiercić??

Post numer:#1  Postprzez Pablos » 8 sty 2016, o 19:05

Od dłuższego czasu poszukiwałem felgi z jakimś konkretnym rantem, a że od zawsze podobał mi się Azev A ( aktualnie również na takim jeżdżę 17" przód 7.5J, tył 9.5J ale mało rantu :) ) także poszukiwałem go w jakichś konkretnych rozmiarach, aż w końcu znalazłem, ale jest mały problem, jest to Azev A o rozmiarze, przód: 8,5"x17" ET13, tył: 10"x17" ET17, rozstaw śrub 5x120, otwór centrujący 74,1mm i wyglądają tak:

Obrazek

Obrazek

Felgi są dla mnie prze kozackie :) , tylko pytanie brzmi jak je zmontować, albo raczej czy jakoś sensownie da radę to zrobić?? Auto z przodu jest obniżone o -60( TaTechnix na grubej ladze), natomiast na tyle mam gwint "poznański" twardy i Koni Sport Short, opona jaką planował bym założyć to przód 205/40 , natomiast tył 245/35( takie mam aktualnie założone).

Konwersji na 5x120 nie planuje robić, patent z samymi piastami z e36 raczej odpada z powodu problemu z ręcznym. Więc zostają w sumie dwie opcje nawiert lub dystans zmieniający rozstaw.
Z tego co wyczytałem to dystans zmieniający rozstaw bezpiecznie musi mieć minimum 15mm grubości, a wtedy będzie raczej duży problem ze zmieszczeniem felgi co by nie ryła o błotnik?? Tył mam dość wysoko "podkręcony", ale przód??
Co do nawiertu to otwór centrujący jest dość spory i czy nawet po wprasowaniu odpowiedniej tulejki wytoczonej pod E30 (57.1) a następnie jej wprasowaniu i dopiero wykonaniu nawiertu na 4x100 będzie to bezpieczne?? Czy że tak powiem, niestety ale "muszę obejść się smakiem" co do tych felg :? ??
Liczę na waszą pomoc i podpowiedzi :cool2:
Pablos
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Re: Azev A 10J i 8.5J 5x120 nawiercić??

Post numer:#2  Postprzez marcine30 » 8 sty 2016, o 20:09

Jak tylko et pasuje to smiało robic nawiert , ale tylko u profesjonalisty stare dziury zaspawac alu potem przetoczyć i nowe otwory wywiercić. Ja tak przerabiałem swoje bbs rs i Hartge i do dnia dzisiejszego nie mam problemu.
marcine30
Uczeń

Moje BMW: 330ci
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m54b30
Kolejne BMW: e61
Nadwozie: Touring
Silnik: M57d30

Post numer:#3  Postprzez Tommeke30 » 10 sty 2016, o 00:22

marcine30 napisał(a):Jak tylko et pasuje to smiało robic nawiert , ale tylko u profesjonalisty stare dziury zaspawac alu potem przetoczyć i nowe otwory wywiercić. Ja tak przerabiałem swoje bbs rs i Hartge i do dnia dzisiejszego nie mam problemu.

tak jak kolega pisze, jak zaspawasz stare otwory to mozesz śmiało nawiercać nowe, przetoczysz nadmiar nalanego alu i bedzie malyna :)
Tommeke30

Post numer:#4  Postprzez Pablos » 10 sty 2016, o 15:09

Tommeke30 napisał(a):
marcine30 napisał(a):Jak tylko et pasuje to smiało robic nawiert , ale tylko u profesjonalisty stare dziury zaspawac alu potem przetoczyć i nowe otwory wywiercić. Ja tak przerabiałem swoje bbs rs i Hartge i do dnia dzisiejszego nie mam problemu.

tak jak kolega pisze, jak zaspawasz stare otwory to mozesz śmiało nawiercać nowe, przetoczysz nadmiar nalanego alu i bedzie malyna :)

Nad nawiertem jak najbardziej myślałem, tylko problemem jest średnica otworu centrującego. Jest on spory i przy nawiercie na 4x100 otwory wyjdą bardzo blisko otworu centrującego i nie wygląda to zbyt bezpiecznie.

Myślałem jeszcze tak że można by było dorobić tulejke pod centrowanie e30, wprasować ją (ewentualnie jeszcze obspawać z dwóch stron jeśli tak można) zaślepić stare otwory( zaspawać lub wprasować tulejki i je obspawać) i wtedy dopiero nawiercić, ale i tak jest pytanie jak to się zachowa. Felga jest "spora" więc i różne naprężenia również i jakby nie było nie jest to jeden fabryczny odlew i może być z tym różnie. Żeby ten otwór centrujący nie był tak duży to nie było by problemu. A tak jest zbyt mało "mięsa".

Z tego co wyczytałem jeśłli chodzi o nawierty to na forum często polecają Fabiana z okolic WaWy i Zbifa z forum CultStyle.

Troche poszperałem w necie i znalazłem jeszcze kogoś takiego:

https://www.facebook.com/pages/Adaptery ... 8774269167

Popatrzałem, poczytałem i jego robota wygląda naprawdę profi, ale kontaktowałem się z nim i powiedział że przy tak dużym otworze centrującym nie podejmie się zrobienia nawiertu.
Pablos
Uczeń

Post numer:#5  Postprzez Tommeke30 » 10 sty 2016, o 20:55

ja u siebie mam zrobioną tuleje na otwór centrujący, robote robił mi fabian
Tommeke30

Post numer:#6  Postprzez Pablos » 11 sty 2016, o 17:26

Tommeke30 napisał(a):ja u siebie mam zrobioną tuleje na otwór centrujący, robote robił mi fabian

A widziałem w temacie twojego auta te Momo r3. A powiedz mi ta tuleja jest tylko wprasowana, czy dodatkowo jeszcze obspawana obustronnie? I jaki rozstaw i średnice otworu centrującego miały orginalnie te felgi??
Pablos
Uczeń

Powrót do Felunek & Opony