[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

[M40B18] Strasznie nierówna praca e30 m40b18

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Strasznie nierówna praca e30 m40b18

Post numer:#1  Postprzez jingells » 2 gru 2015, o 18:07

Witam, mam wielki problem z moja e30 i nikt oczywiscie nie wie oco chodzi. Gdy jest sucho trzyma obroty w miare rowne okolo 800-900 ale i tak nie równo pracuje, padaka dzieje sie jak jest descz lub wilgoć, wtedy czasami chodzi jakby nawet na 2 gary, szarpie calym silnikiem, muli nie reaguje na gaz, obroty wahaja sie od 200-400 , na biegu nie da rady jechac dopiero przygazowanie na luzie daje krotkotrwaly efekt . Swiece wymienione, kable tez, kopulka palec, cewka , 3 przeplywki, 3 przepustnice, czujniki temp, odpięcie sondy lambdy, wszystko podmienione lub wymienione i zadnego efektu, wciaz to samo. Prosze o pomoc stawiam duzego browara! :D
jingells

Re: Strasznie nierówna praca e30 m40b18

Post numer:#2  Postprzez CincinCm » 3 gru 2015, o 10:25

Stawiam na czujnik położenia wału - przerwany kabel, przy czujniku, wtyczce...
Ew. czujnik położenia wałka, ale nie powinien mieć takie znaczenia.

Zacznij podmienić ten czujnik położenia wału. Jeśli kable są uszkodzone, to ich lutowanie za bardzo nie pomoże, one są ekranowane i jak je połączysz jakoś to zakłucenia będą.
CincinCm

Post numer:#3  Postprzez jingells » 3 gru 2015, o 15:46

Jutro mam dostac czujnik wału na podmianke bo czujnika wałka tu nie ma
jingells

Post numer:#4  Postprzez RadekE30 » 3 gru 2015, o 17:23

Czujnika wałka w M40B18 nie ma, nie wprowadzaj kolegi w błąd. A CPW może być walnięty bez specjalnych oznak uszkodzenie (mój nawet pod miernikiem pokazywał wartość książkową, ale czasem zdarzały mu się wahnięcie do 1100-1300Ohm a to już przegięcie i to mocno.)
RadekE30

Post numer:#5  Postprzez CincinCm » 3 gru 2015, o 18:32

A to przepraszam za ten czujnik wałka. W m50 na pewno jest.
No ale czujnik p. wału może tu mieć znaczenie.
CincinCm

Post numer:#6  Postprzez jingells » 4 gru 2015, o 11:18

Dzis dostanę czujnik, jutro go podmienie i dam znac
jingells

Post numer:#7  Postprzez maniekmac » 5 sty 2016, o 18:51

No i jak pomogło?
maniekmac

Post numer:#8  Postprzez RadekE30 » 5 sty 2016, o 19:06

Pewnie nie, bo u mnie są podobne akcje i wymiana CPW nie pomogła... Resztę tak jak kolega też wymieniłem i nadal to samo, na kompie byłem, błędów brak... Tylko u mnie dzieje się to niezależnie od pogody, zawsze dopiero po nagrzaniu silnika.
RadekE30

Post numer:#9  Postprzez maniekmac » 5 sty 2016, o 19:14

moje m40b16 sporo stało i też zaczęły się teraz jakieś zagadki. Na gazie chodzi idealnie no oprócz podwyższonych wolnych obrotów.
Na benzynie jak nie odpali na strzał to muszę pokręcić sporo żeby zagadał. Najgorsze że w czasie jazdy w przedziale 2300 do 3000 występują przerywania i szarpnięcia i wtedy też zegary wariują czyli ekonomizer lata itd. Mam wrażenie jak by na sekundę tracił prąd, kurcze może komp zawilgotniał lub coś tam nie łączy ale na gazie jest ok i nie ma tych objawów. Pompka chodzi, filtr paliwa i powietrza nowy + nowe świece, wyczyszczona kopułka? Posprawdzałem masy i wtyczki i nic. Może ewentualnie suwak w przepływce ma ścieżki podtarte. Sam nie wiem.
maniekmac

Post numer:#10  Postprzez jingells » 11 sty 2016, o 21:59

Ostatnio pompka paliwa mi stanela lub zaciela się moze to ma jakis wplyw na to? Auto tez duzo pali, w miescie za 50zl przejezdzam okolo 80km nie butując. Ekonomizer często pokazuje nawet na biegu i puszczonym gazie np. 10litrow lub mniej albo wiecej, na luzie pokazuje np.8 litrow. Ogolnie niemozliwe jest zejs tak aby pokazywal mniej niz 10 na 5 w trasie. Niestety czujnik ktory dostalem, wtyczka byla odwrocona w druga strone. Dzisiaj znowu dostala padaki, pierdziala z wydechu i chwilowo nie chciala jechac i nie reagowala na gaz, szarpalo, musialem przygazowywac na luzie aby sie na chwile uspokoila. Na kompie pokazuje lambde, mam zamiar podmienic. Ogolnie na mrozie na zimnym silniku pracowala idealnie.Jak sie rozgrzewala juz nierowno chodzila ale nie bylo strasznej tragedi.
jingells

Post numer:#11  Postprzez RadekE30 » 13 sty 2016, o 18:18

Jeśli Ci pokazuje na komputerze błąd sondy lambda, to wszystko wyjaśnia... duże spalanie i zła praca... Normalne przy uszkodzonej sondzie, wymień i powinno być dobrze, tylko sondę kup oryginalną, albo uniwersalna ale dobrej firmy!
RadekE30

Post numer:#12  Postprzez eryksto » 20 sty 2016, o 21:53

siema , mam problem ze swoim m40b18. na zimnym ?adnie odpala bez zadnych problemów ale jak sie nagrzeje to juz trzeba go bardzo d?ugo kreci? lub wcale nie odpala. ktos mi powiedzia? ze moze to byc czujnik po?ozenia wa?u ale to nie to. macie jakies pomys?y
eryksto

Post numer:#13  Postprzez maniekmac » 21 sty 2016, o 19:29

u mnie z odpalaniem jest już dobrze a pomogła najprostsza wymiana świec, zostały jeszcze tylko te delikatne szarpnięcia w przedziale 2000/3000 obrotów ale na dniach dostanę na podmiankę komputer i przepływkę i zobaczymy czy się poprawi.

eryksto - po pierwsze zdiagnozuj czego brakuje, jak nie odpali na ciepło czyli wykręć świecę i zobacz czy mokra czy sucha. Jeżeli suchutka to problem z paliwem (pompka, przekaźnik ) a jak mokra to sprawdź czy jest iskra itd. A masz gazownie?
Co do czujnika to może tak być i czasem pomiary są ok a nie działa, ale możesz sprawdzić czy np odpali na tzw. pych z górki :lol:
maniekmac

Post numer:#14  Postprzez eryksto » 21 sty 2016, o 20:15

asle na gazie w ogole nie jezdze bo nie jestem zwolenikiem gazu, wieć dobrze jest wymienić swiece?
eryksto

Post numer:#15  Postprzez maniekmac » 22 sty 2016, o 15:28

no jak dawno nie zmieniałeś to warto obejrzeć świece i kopułke z palcem
maniekmac

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie