[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

[M40B16] Klopot z odpaleniem BMW 316

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Klopot z odpaleniem BMW 316

Post numer:#1  Postprzez fazer9970 » 23 kwi 2016, o 20:19

Siema;)
Od niedawna jestem szczęśliwym/nieszczęśliwym posiadaczem e30 z M40B16 na pokładzie. Postanowiłem wymienić w nim silnik bo nadarzyła się okazja kupna takiego samego w o wiele lepszym stanie – mniejszy przebieg, nie jeździł z gazem itp.
Jak postanowiłem, tak też zrobiłem. Wymieniłem silnik i nie odpala. Podłączone zostało wszystko tak jak przed zabiegiem, przynajmniej tak mi się wydaje. Silnik kręci rozrusznikiem ale nie okazuje oznak życia.
Świece mają iskrę ale się zalewają. Są mokre jak wyciągnę je z cylindra czyli paliwo dostaje.
Tutaj pytanie dla was, czy komputer może robić problemy??
Co mogło pójść nie tak??
Co warto jeszcze sprawdzić??
fazer9970

Re: Problem z odpaleniem BMW 316

Post numer:#2  Postprzez misza » 15 sie 2016, o 16:32

Podlaczam się do pytania.

Mam podobną sytuację. Paliwo jest, iskra też. A świece po wyjęciu są mokre. Silnik nie odpala.
Wymieniłem przewody paliwowe, ale po wymianie odpalala. Na początku podłączyłem zasilenie pod powrót i nie chciała odpalić. Zamontowalem poprawnie i paliła. Ale że bez wydechu po minucie zgasilem. Teraz nie pali. I zrobiło się straszne ciśnienie w przewodzie zasilajacym, a na powrocie sucho.

Poprawnie zasilenie idzie na listwę wtryskową, a regulator puszcza na powrót? Możliwe że przez źle działający regulator ciśnienia idzie za dużo paliwa na tłoki i zalewa?

-- Dodano 16 sie 2016, o 06:30 --

Nikt nic?
misza

Post numer:#3  Postprzez THCulture » 16 sie 2016, o 16:40

Komp Ci podaje za dużą mieszankę paliwa bo bez sondy odpaliłeś i jest błąd
THCulture

Post numer:#4  Postprzez misza » 16 sie 2016, o 21:48

O tym nie pomyślałem. W każdym razie odpaliła. Wszystko podłączyłem i jest ok.

Pozdro

-- Dodano 13 wrz 2016, o 07:28 --

Siema. Problem powrócił. Nie ogarniam o co tu chodzi.
Wczoraj rano wsiadam do auta koło 7(nie używam go codziennie) kręcę i nic, mógłbym rozładować akumulator a i tak nawet nie kichnie. Przychodzę o 14 pali od strzała. Pół dnia jeździłem i zero problemów. Chciałem wieczorem wrócić do domu, znowu to samo. Zero reakcji. Zdarzało się też że przy próbie odpalenia(raczej przed południem) silnik zrobił ze dwa obroty i gasł, kolejne odpalenie na max otwartej przepustnicy i odpala lecz jest minimalne opóźnienie w reakcji na gaz. Mimo że odpali a pedał wciśnięty w podłogę chwile trwa zanim wejdzie w obroty. Po chwili już jest ok ale za to z wydechu leci czarny dym(przy przegazowywaniu) M40B18 mam w niej przepływomierz z b16 ale chyba przy odpalaniu nie powinno mieć to znaczenia.

Pomoże ktoś?

Pozdro
misza

Post numer:#5  Postprzez RadekE30 » 14 wrz 2016, o 18:05

Odświeżam :)
RadekE30

Post numer:#6  Postprzez CincinCm » 15 wrz 2016, o 16:33

Przewody od czujnika położenia wału?
CincinCm

Re: Klopot z odpaleniem BMW 316

Post numer:#7  Postprzez misza » 5 paź 2016, o 14:01

Problem rozwiązany. Wtyczki przy pompie paliwa nie łączyły. Stare obcięte i zalutowane nowe. Dodatkowo wymieniłem świece bo jeden baniak przestał palić. Teraz brak problemu. Najpierw myśleliśmy że to czujnik temperatury, ale po wymianie na inny brak poprawy. Później sprawdziłem bezpiecznik i przekaźnik od pompy. Później sprawdziłem jakie ciśnienie nabija pompa. I dopiero za którymś razem okazało się że nie pompuje.

Pozdro
misza

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie