[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

wariujacy silnik m40

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

wariujacy silnik m40

Post numer:#1  Postprzez Lysy97 _ » 13 lut 2017, o 15:44

Witam!!
Mam problem z moim m40 w gazie użyłem funkcji szukaj były dużo podobnych problemów ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
Jak silnik stoi dłuższy czas np od 22:00 do 7:00 auto odpala bez problemu ale ma bardzo wysokie obroty czyli 2000 a na przepustnicy próbowałem go ustawić ale się nie da bo są zbyt niskie albo znów za wysokie. Znowu występuje dziura mocy auto jest mulaste do 2500 obrotów jeśli osiągnę już te obroty to następuje w jednym momencie przyspieszenie a jak wcisnę gaz w podłogę to znów słabnie i nie osiągnę większych obrotów niż 4000. Jeśli silnik się troszkę nagrzeje to znów nie trzyma obrotów i wariuje ras rosną do 2000 a raz spadają do 500 a jeśli się już nagrzeje to różnie bywa raz trzyma a raz nie. Jeśli odpalę auto po dłuższym postoje i pojadę do kolegi co mieszka 2km ode mnie jadę do niego na benzynie siedzę u niego jakieś 2h i auto nie chce odpalać muszę go trzymać na rozruszniku jakiś czas i końcu odpali ale wtedy jest straszny muł nie ma wogole mocy. Znów na gazie jak jest zimny to trzyma obroty a jak się zagrzeje to nie trzyma obrotów i strasznie wariuje ale silnik znowu jest na gazie mocniejszy nie wiem o co chodzi co może być tego wszystkiego przyczyną ? Znów jeśli auto dam na zapłon nie słyszę pompy paliwa. W aucie zostały wymienione świece i filtr paliwa. Tak na marginesie jeśli auto jest oddalone to wskaźnik chwilowego spalania powinien pokazywać 30litrów ? Wskaźnik jak jadę to działa pokazuje normalnie ale na postoju właśnie pokazuje 30 litrow. Pozdrawiam i proszę o jakieś wskazowki
Ostatnio edytowano 13 lut 2017, o 21:12 przez Lysy97 _, łącznie edytowano 1 raz
Lysy97 _

Re: wariujacy silnik m40

Post numer:#2  Postprzez CincinCm » 14 lut 2017, o 12:16

Odnośnie wskaźnika to jest to normalne. Na postoju masz spalanie >30L/100km, bo nie jedziesz.
Co do złej pracy to najpierw musisz ogarnąć to tak, żeby na benzynie chodziło prawidłowo, a potem bawisz się w ustawienia gazu.

Jeśli na gazie Ci lepiej chodzi, to znaczy, że masz problemy typowo z układem paliwowym / dozującym paliwo.
Przepływka jest ok?
Nie masz podziurawionego dolotu?
CincinCm

Post numer:#3  Postprzez misza » 14 lut 2017, o 15:53

Śrubkę na przepustnicy wkręć i i tym samym zamknij przepustnice na maxa. Na jałowych za wolne odpowiada silniczek krokowy i przepływomierz. Tym bardziej że masz gaz i od tych dwóch elementów bym zaczął.

Pozdro
misza

Post numer:#4  Postprzez Lysy97 _ » 14 lut 2017, o 16:49

Węże od odlotu są praktycznie nowe są szczelne. A jeśli jest to przepływomierz to jak mogę go naprawić czy coś bo nowego raczej nie dostanę poza serwisem ?

A co jeśli to będzie przepływomierz są jakieś regeneracje tego albo można odebrać od innego modelu co jest ogólne dostępne bo raczej nowy do tego silnika i auta to nie dostanę nowego ?
Lysy97 _

Post numer:#5  Postprzez Pacher » 19 lut 2017, o 08:53

Jak tego typu silniki ustawiasz śrubką na przepustnicy to raczej powinieneś oddać go do mechanika.
Pzdr
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe

Post numer:#6  Postprzez Lysy97 _ » 21 lut 2017, o 19:22

A co może być przyczyną tego palenia. Jeśli dam na zapłon to nie słyszę pompy w baku dopiero jak przekręcę kluczyk do samego końca auto zaczyna kręcić i wtedy słychać pompę tak ma być ? A jeśli nie to może paliwo się cofa i po prostu musi go dopompować do silnika, co?
Lysy97 _

Post numer:#7  Postprzez Pacher » 21 lut 2017, o 22:36

Tak ma być.
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe

Post numer:#8  Postprzez Lysy97 _ » 22 lut 2017, o 20:38

Ale nie powinno być tak że po dłuższym postoju auto odpala a po przejechania 2KM i odstaniu 90min auto nie chce odpalić muszę go jakieś 10 sekund kręcić i dostanie paliwo i odpala, co będzie tego przyczyną ?
Lysy97 _

Post numer:#9  Postprzez dzikuPL » 23 lut 2017, o 09:41

A pompa paliwa jest git? Może słabo ciśnie i nie potrafi pocisnąć na tyle, żeby utrzymać odpowiednie ciśnienie i dawkę?

Jak masz opcje to spróbuj podmienić przepływkę do pewności z kimś okolicy :)

Nową dostaniesz w ASO za jedyne dwa koble -> https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/13_1330-przeplywomierz-powietrza/i47273/kL/sM/r1989/m03
dzikuPL

Post numer:#10  Postprzez Lysy97 _ » 27 lut 2017, o 13:39

Kupiłem używany silnik Krokowy i obroty mi już trzyma teraz został problem z ta dziura mocy i paleniem. Przyczyną jednego i drugiego może być pompa ?
Lysy97 _

Post numer:#11  Postprzez dzikuPL » 28 lut 2017, o 11:02

Jeżeli dziura w mocy występuje i na gazie to pompa paliwa odpada, bo wtedy niby sobie działa, ale nie podaje paliwa do silnika.
dzikuPL

Post numer:#12  Postprzez Lysy97 _ » 28 lut 2017, o 11:23

Dziura mocy występuje tylko na paliwie, na gazie zbiera się i jednym słowem na gazie jeździ lepiej niż na benzynę ale mi chodzi też żeby auto chodziło dobrze na jednym jak i na drogim paliwie.
Lysy97 _

Post numer:#13  Postprzez dzikuPL » 28 lut 2017, o 15:01

Masz możliwość sprawdzić inną pompę paliwa? Może tak jak wspominałem ma problem (kończy się jej życie) z dostarczeniem paliwa.
Krokowiec wymieniłeś i mówisz, że było trochę lepiej tak?
dzikuPL

Post numer:#14  Postprzez Lysy97 _ » 28 lut 2017, o 15:32

No właśnie nie mam możliwości podpiecia innej pompy. A krokowiec kupiłem używany i na razie wszystko fajnie śmiga. Tylko wkurza mnie to palenie i dziura mocy na benzynie.
Lysy97 _

Post numer:#15  Postprzez dzikuPL » 28 lut 2017, o 16:53

Lysy97 _ napisał(a):No właśnie nie mam możliwości podpiecia innej pompy. A krokowiec kupiłem używany i na razie wszystko fajnie śmiga. Tylko wkurza mnie to palenie i dziura mocy na benzynie.

Wyjmij pompe z baku i sprawdź poza zbiornkiem czy ciśnie paliwo czy tak ledwo podaje :)
dzikuPL

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie