[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Dodatkowe zegary podpięte pod fabryczne czujniki

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Dodatkowe zegary podpięte pod fabryczne czujniki

Post numer:#1  Postprzez PaTriarch » 18 kwi 2017, o 00:00

Witam,
planuję dołożyć do swojej E30 dodatkowe zegary tj. temperatura oleju/wody oraz ciśnienie oleju. Jako, że mam silnik m54b25 a on fabrycznie ma miejsce na czujniki temp. i ciśnienie oleju, pomyślałem sobie, że zamiast rzeźbić jakieś nowe miejsca i wymyślać gdzie to podłączyć to wepnę kable od wskaźników w oryginalne czujniki. Z lutowaniem i przerobieniem przewodów nie będzie problemu, jednak zastanawiam się czy oryginalne czujniki będą dobrze współgrać z aftermarketowymi wskaźnikami i czy odczyty będą na granicy błędu pomiarowego ? Czy ktoś ma wiedzę na ten temat i będzie umiał mi doradzić ?

Ja wiem, że z wskaźnikami dodają dodatkowe czujniki, ale pomyślałem, że wpięcie się w oryginalne da lepsze efekty. Co o tym sądzicie ?

Pozdrawiam.
PaTriarch

Re: Dodatkowe zegary podpięte pod fabryczne czujniki

Post numer:#2  Postprzez dzikuPL » 18 kwi 2017, o 08:37

Z tego co ja kojarzę, mogą być jakieś przekłamania jak "rozdzielisz" sygnał na dwa odbiorniki czyt. wskaźniki.

Z olejem można poczarować coś z tą podstawką filtra oleju (chyba w m54 da się to P&P zainstalować). A temp. cieczy, może być wpięta w wężu z chłodnicy w takiej "przelotce" jak tak:
Obrazek
dzikuPL

Post numer:#3  Postprzez PaTriarch » 18 kwi 2017, o 09:31

Ja nie chce rozdzielać sygnału na 2 czujniki.
Wg. realoeam m54b25 przy podstawie filtra oleju ma wejście na 2 czujniki. Jeden to czujnik temp. oleju a drugi czujnik ciśnienia oleju. W jednym miejscu ja mam wkręcony jeden czujnik ,bodajże od temperatury oleju, a drugie miejsce jest zaślepione śrubką. Oczywiście ten czujnik idzie do oryginalnej wiązki.

Teraz ja bym chciał zakupić oryginalne, nowe czujniki od tego silnika i przerobić wiązkę tak, aby pasowała do tych dodatkowych zegarów. Głównie mi chodzi o to, czy oryginalne czujniki nie będą przekłamywać przy dodatkowych wskaźnikach, czy muszą być koniecznie te czujniki od zegarów bo inne nic nie dadzą ?

Co do czujnika cieczy to nie ma problemu wiem jak to rozwiązać :)
PaTriarch

Post numer:#4  Postprzez Stammek » 18 kwi 2017, o 18:34

w podstawie filtra w m54 masz dwa czujniki...jednopinowy - cisnienie oleju i dwupinowy- temp.oleju. Z temp.oleju mozesz sprobować,moze zagra z dodatkowym zegarem. Ale z cisnieniem nie da rady...oryginalnie jest tam czujnik ktory dziala 0-1 czyli mierzy tylko czy jest cisnienie czy go nie ma.
Musisz w jego miejsce wkrecić trójnik i dolozyć czujnik cisnienia oleju ktory zagra z twoim zegarem.Nie jest to zwykly czujnik...wyglada
tak:

Obrazek
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#5  Postprzez PaTriarch » 18 kwi 2017, o 19:28

Ok rozumiem.
Tak właśnie myślałem, że z tym ciśnieniem oleju nie będzie tak kolorowo. A czy jak zastosuje trójnik to odczyty nie będę przekłamane ? Druga sprawa jak już o trójniku mowa to rozumiem, że mogę się też w niego wpiąć czujnikiem temperatury tym od wskaźników, wtedy będę miał oryginalny czujnik poprowadzony do oryginalnej kontroli oleju oraz czujnik temperatury do zegarów ? Tylko znów pytanie czy, aż tyle tego w jednym miejscu nie spowoduje przekłamań ?
PaTriarch

Post numer:#6  Postprzez Stammek » 21 kwi 2017, o 23:15

jezeli oryginalny czujnik temp z m54 nie zagra z dodatkowym zegarem to musisz dać dwa trójniki....
jeden w miejsce czujnika orygianlnego cisnienia oleju i wkrecasz w niego ten ori czujniki i dodatkowy od dodatkowego wskaznika.
Z temp tak samo...trojnik i w niego seryjny czujnik m54 i dodatkowy od dodatkowego zegaru.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Powrót do Elektryka & Oświetlenie