[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

VISCO

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

VISCO

Post numer:#1  Postprzez abrover » 26 maja 2007, o 20:19

Witam.

Dziś stałem w masakrycznym korku (co 2 minuty przemieszałem się o jakieś 5 metrów), i temperatura silnika powoli zaczęła rosnąć do następnej kreski po tej prawidłowej (pionowej). W domu sprawdziłem że wiatrak można swobodnie zatrzymać ręką, zakręcić w drugą stronę, on wtedy zaczyna powoli zwalniać, zatrzymuje się i powoli rozkręca się spowrotem. Generalnie jest luźny i kręci się cały czas tak samo szybko (a raczej wolno), że jak przyłożę rękę przy chłodnicy (nie mam tej osłony) to nie bardzo czuję żeby cokolwiek dmuchało.

Chciałbym na lato, prowizoryczniej jakoś zwiększyć tarcie, nie wiem, wsmarowac silikonu od środka czy coś, żeby się tylko szybko kręciło, zimą kupie nowe wisco żeby się dogrzewał, ale teraz potrzebuję jakiegoś mądrego rozwiązania które by przyśpieszyło wisco, może się nawet kręcić tak samo szybko jak pompa, ma ktoś jakiś pomysł?
abrover

Post numer:#2  Postprzez ZTJ » 26 maja 2007, o 20:28

Jeśli chodzi o chałupnicze metody to możesz je jedynie zaspawać, ale świst będzie nie do zniesienia.
Niestety jesteś zmuszony załatwić jakieś visco na lato, bo twój silnik może nie doczekać jesieni przy obecnym stanie rzeczy.
Jeśli chcesz kupić taniutko używane visco to daj mi znać na priv :wink:
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez Arczi » 26 maja 2007, o 21:55

panowie spokojnie ... nie sa to juz czasy kiedy za uzywane handlarze brali chora kase .. wejdz na alegro same wisko bez wiatraka kupisz nowe za okolo 200zł .. to jest nic z uwagi na to ze mozna zagrzac silnik i robić remont
Arczi

Post numer:#4  Postprzez Monika » 26 maja 2007, o 22:54

nawet mniej moje poszło za 150 a było używane tylko kilka miesięcy, a musisz je wymienić bo bez tego silnik padnie ( co jak co ale one strasznie nie lubią wysokiej temperatury )a chałupnicze metody to lepiej zostawić jak sama nazwa wskazuje- w domu
Monika

Post numer:#5  Postprzez abrover » 26 maja 2007, o 22:55

1. Czy osłona chłodnicy (obudowa wentylatora) jest konieczna żeby ładnie chłodziło? Bo nie mam tego elementu.

2. Czy temperatura powyżej normalnej, czyli 3-4 skali (kreska dalej) jest groźna dla silnika? Słyszałem że chwilowe wzrosty temperatury, ale niższe od początku czerwonej skali, nie zrobią nic złego silnikowi.
Ostatnio edytowano 26 maja 2007, o 22:59 przez abrover, łącznie edytowano 1 raz
abrover

Post numer:#6  Postprzez jackx-36 » 26 maja 2007, o 22:57

abrover, aaa to juz masz przyczyne grzania :mad2: , najpierw skabinuj ta osłone a dopiero potem jak będzie trzeba wisko :cool2:

P.S.

no faktycznie pisałes że nie masz osłony :duh:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez abrover » 26 maja 2007, o 23:00

jackx-36 napisał(a):abrover, aaa to juz masz przyczyne grzania :mad2: , najpierw skabinuj ta osłone a dopiero potem jak będzie trzeba wisko :cool2:

P.S.

no faktycznie pisałes że nie masz osłony :duh:
Ona jest konieczna żeby się wisco załączyło? Musi być osłonięte żeby była wyższa temperatura czy jak? Do czego to potrzebne?
abrover

Post numer:#8  Postprzez jackx-36 » 26 maja 2007, o 23:09

abrover, właśnie tak , ta osłona jest potrzebna do prawidłowego działania wiska, inaczej nie będzie odpowiedniej temperatury na blaszce bimetalicznej i nie będzie sie załączać wiatrak :cool2:
Ostatnio edytowano 26 maja 2007, o 23:10 przez jackx-36, łącznie edytowano 1 raz
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez ZTJ » 26 maja 2007, o 23:10

abrover napisał(a):Musi być osłonięte żeby była wyższa temperatura czy jak? Do czego to potrzebne?

Brak osłony napewno nie jest przyczyną niezałączania się visca.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez jackx-36 » 26 maja 2007, o 23:11

ZTJ, napewno jest bo już to trenowałem, i jak nie miałem osłony to sie grzał silnik , założyłem i wróciło do normy
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez ZTJ » 26 maja 2007, o 23:12

jackx-36 napisał(a):abrover, właśnie tak , ta osłona jest potrzebna do prawidłowego działania wiska, inaczej nie będzie odpowiedniej temperatury na blaszce bimetalicznej i nie będzie sie załączć wiatrak :cool2:

Ale przeciez - tak czytalem na bmw-klubie - visco załącza się w zależności od temperatury płynu chłodniczego (jest przytwierdzone do pompy wodnej i stąd "wie" jaka temperatura :wink: )

[ Dodano: 26-05-2007, 23:13 ]
jackx-36 napisał(a):ZTJ, napewno jest bo już to trenowałem, i jak nie miałem osłony to sie grzał silnik , założyłem i wróciło do normy

Mogę się mylić...
Może jeszcze ktoś dorzuci swoje trzy grosze w tej sprawie?
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez pavlick » 27 maja 2007, o 11:21

ZTJ napisał(a):Mogę się mylić...
Może jeszcze ktoś dorzuci swoje trzy grosze w tej sprawie?

Obaj możecie mieć rację Obudowa niejako zbiera i kieruje strumień powietrza ale np w M40 wiatrak nie siedzi w obudowie.
Za pracę Visca odpowiada temperatura silnika a dokładniej płynu chłodniczego a nie powietrza więc obudowa na samo "załączenie" nie ma wpływu. Ma natomiast jeśli chodzi o przeciąganie powietrza przez chłodnicę czyli chłodzenie.

[ Dodano: 27-05-2007, 11:24 ]
[quote="ZTJ"]Jeśli chodzi o chałupnicze metody to możesz je jedynie zaspawać, ale świst będzie nie do zniesienia.

A :cen: za przeproszeniem, metody Pana Kazia z szopy...

Chcesz wiedzieć co w Visco pływa i jak to naprawić?
Podaję za klubvolvo.org.pl:
http://www.volviki.org/tiki-read_articl ... ticleId=10

Jeżeli macie czas i chęci w beemkach jest podobnie.
pavlick

Post numer:#13  Postprzez jackx-36 » 27 maja 2007, o 12:03

pavlick, tylko jest jeden problem, w tym volvo wisko z tego co widze jest rozbieralne a w BMW i wiekszości marek nie stety nie :(
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#14  Postprzez łazik » 27 maja 2007, o 12:03

spróbuj je wyciągnąć przeczyścić i troszkę nim poszarpać.wiem że to może głupio brzmi ale u mnie pomogło i wisco od tej pory chodzi legancko :cool2:
warto spróbować :)
łazik

Post numer:#15  Postprzez ZTJ » 27 maja 2007, o 12:11

pavlick napisał(a):Obaj możecie mieć rację Obudowa niejako zbiera i kieruje strumień powietrza ale np w M40 wiatrak nie siedzi w obudowie.
Za pracę Visca odpowiada temperatura silnika a dokładniej płynu chłodniczego a nie powietrza więc obudowa na samo "załączenie" nie ma wpływu.

Ja mówiłem o samym załczeniu, więc miałem rację :wink:

pavlick napisał(a):A :cen: za przeproszeniem, metody Pana Kazia z szopy...

Skąd te nerwy? Przecież nie proponowałem takiego rozwiązania.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części