[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Bezpiecznik 10 od licznika przepala sie - pomocy

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Bezpiecznik 10 od licznika przepala sie - pomocy

Post numer:#1  Postprzez lewybmw » 17 maja 2008, o 16:35

Witam mam taki problem: wszystko bylo ok az tu dzisiaj w trakcie jazdy wskaznik od paliwa, temp. silnika i obrotomiez przestały dzialac. Zatrzymalem sie i okazalo sie ze przepalil sie bezpiecznik nr 10 7,5A. Zalozylem inny i ujechalem kawalek i znowu sie przepalil. Wiec dalem wiekszy 15A i to samo. Po zalozeniu dobrego bezpiecznika odpale chwile autko pochodzi i znow sie przepala ten bezpiecznik. Prosze o pomoc.

Rozebralem juz licznik wszyskie styki przeczyscilem i wizualnie wyglada wszystko ok. Co moglo sie stac :?:

Mam E30 320 1988r
lewybmw

Post numer:#2  Postprzez matisik » 17 maja 2008, o 16:39

a probowałeś podmienić liczniki?
matisik

Post numer:#3  Postprzez lewybmw » 17 maja 2008, o 20:17

tak na innym liczniku to samo sie dzieje
lewybmw

Post numer:#4  Postprzez algrab » 17 maja 2008, o 20:54

Nr 10 odpowiada za wskazniki, komputer pokladowy, swiatla cofania. Sprawdz te uklady, moze gdzies sie robi zwarcie ktorego nie wytrzymuje nawet bezp. 15A (powinien byc 7,5A)
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez marecky » 15 cze 2008, o 13:13

Miałem ten sam problem. Nawet na próbę włożyłem bezpiecznik 30A w miejsce gdzie powinien być 7,5A. Niby nie palił się, ale trochę strach z takim jeździć :twisted: Przyczyna okazała się błaha, może u Ciebie będzie to samo.

W tunelu obok lewarka skrzyni biegów biegnie kabelek od wstecznego. Nie wiem, czy tak powinno być (moim zdaniem bez sensu rozwiązanie, ale w dwóch e30 tak miałem), w każdym razie jest on prawie oplątany dookoła nagiego - metalowego drążka zmiany biegów. Od wrzucania wstecznego osłona przewodu się ociera i pęka, robi się zwarcie na wstecznym i bezpiecznik wywala w kosmos.
U mnie wystarczyło zdjąć tunel środkowy, wymienić przetarty fragment przewodu, puścić go z drugiej strony lewarka i po problemie.
Sprawdź, może u Ciebie jest to samo.

Pozdrawiam
marecky

Powrót do Elektryka & Oświetlenie