[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Jaki olej do silnika Mxx ?

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#106  Postprzez piratez » 28 sty 2008, o 22:49

czemu?? jesli szybciej pobiera cieplo to tak samo szybciej oddaje
dokladnie nie wiem, trzeba by bylo poczytac cos o mechanice smarowania(ktos tutaj cos studiuje co jest zwiazane z tym:))

dodam tylko ze im szybciej silnik lapie temperature tym szybciej olej lapie swoje wlasciwosci smarownicze ??(gdybanie)

jutro odpale samochod po nocy, mozliwe ze silnik mial jeszcze spora temp po wymianie oleju
piratez

Post numer:#107  Postprzez miki » 28 sty 2008, o 22:53

m40 nie ma chlodnicy oleju wiec gdzie olej ma oddawac cieplo? tak kolo sie wg mnie zamyka bo silnik szybciej sie naggrzewa ... przy sokojnej jezdzie ok nie ma problemu ale przy kacie? co wtedy?
miki

Post numer:#108  Postprzez abrover » 28 sty 2008, o 23:14

miki napisał(a):a ja myslalem ze smarowanie i co za tym idzie minimalizowanie tarcia wiec przedluzanie zycia silnika

Smarowanie (zapewnianie warstwy filmu olejowego na częściach wypełniającego nierówności fabryczne, zmniejszającego tarcie) jest główną funkcją, ponadto:
- chłodzenie
- uszczelnianie
- czyszczenie
- zapobieganie korozji
abrover

Post numer:#109  Postprzez miki » 28 sty 2008, o 23:15

ok w takim razie prosze o wyjasnienie w jaki sposob olej moze chlodzic? gdzie oddaje cieplo?
miki

Post numer:#110  Postprzez Adrian » 28 sty 2008, o 23:16

miki napisał(a):ok w takim razie prosze o wyjasnienie w jaki sposob olej moze chlodzic? gdzie oddaje cieplo?

Np. w misce olejowej, która jest użebrowana, a w b25 jest do tego przecież chłodnica
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#111  Postprzez miki » 28 sty 2008, o 23:17

Adrian napisał(a):a w b25 jest do tego przecież chłodnica

tak ale mowa jest o m40 tam chlodnicy nie ma
miki

Post numer:#112  Postprzez abrover » 28 sty 2008, o 23:19

miki napisał(a):

To też pisze, że w M40 chłodnica jest użebrowana i odsłonięta, chłodzona powietrzem podczas jazdy
abrover

Post numer:#113  Postprzez Adrian » 28 sty 2008, o 23:20

miki napisał(a):

Tak a ja pisałem ogólnie. ;) Ale w każdym silniku w E30 miska jest użebrowana i w jakiś stopniu tam olej oddaje ciepło.
Adrian
Magister

Post numer:#114  Postprzez miki » 28 sty 2008, o 23:24

ok dzieki
nie myslcie ze sie przyczepilem ale zaciekawilo mnie to
bo skoro po wymianie oleju silnik szybciej lapie temperature a jego zadaniem miedzy innymi jest odprowadzanie ciepla z silnika to czy to jakas wina oleju (źle dobrany?? bo jakos watpie aby producent nie bral pod uwage tej funkcji podczas opracoiwywania formuly) czy co innego? chyba ze to tylko subiektywne odczucie a tak naprawde wszytsko jest jak byc powinno. pamietajcie ze teraz jest zmia (jaka jest to jest ale jest) a co bedzie latem? przy np bedacym na wykonczeniiu wisko bedzie takiemu delikwentowi grozic przegzanie silnka?
miki

Post numer:#115  Postprzez Adrian » 28 sty 2008, o 23:33

Nie wiem jak u Was ale u mnie zmiana temp. z -5°C na +5°C czy nawet na 0° powoduje wolniejsze bądź szybsze nagrzewanie się silnika. Więc to co kolega tam wyżej napisał, że po zmianie oleju mu się szybciej nagrzewa nie do końca musi być spowodowane zmianą tego oleju. Zresztą pisał, że go dziś zmienił to po jednym dniu, dajmy na to kilku odpaleniach w ciągu dnia zauważył, że się szybciej nagrzewa?
Adrian
Magister

Post numer:#116  Postprzez abrover » 28 sty 2008, o 23:42

Generalnie na starym oleju, np. 20kkm czy 30kkm silnik się wyraźnie szybciej nagrzewa niż na tym samym, ale świeżym. Ale przy współczesnych półsyntetykach, prędzej filtr oleju się totalnie zapcha niż olej całkiem straci właściwości, nawet po 100 000 km będzie jeszcze smarował i silnik nie musi się zatrzeć wcale, pod warunkiem wymiany filtra oleju, bo żaden filtr oleju nie wytrzyma nawet 50 000 km

Olej traci wszystkie swoje właściwości z biegiem km, wszystkie: gorzej smaruje, gorzej chłodzi, gorzej uszczelnia, gorzej płucze silnik i gorzej zapobiega korozji.
abrover

Post numer:#117  Postprzez Kasten » 20 maja 2008, o 00:11

Witam!
Sory, za odkopanie tematu, ale mam dylemat. Po roztrzaskaniu miski olej zgodnie z prawem fizyki opuścił silnik. Planuję zalać ten olej: http://allegro.pl/item361582794_olej_ca ... 0_5l_.html
Mam pewność, że jest to niemiecki, bo znajomy przywoził mi identyczny z Niemiec (zresztą widać bo napisach ;) ) Czytałem w tym temacie, że silnik na Castrolu może wyzionąć ducha. :jawdrop: Proszęo opinię na temat tego oleju, może ktoś na nim śmiga?
Pozdrawiam!
Kasten

Post numer:#118  Postprzez Menl » 20 maja 2008, o 00:47

z nudow dodam ze moja e30 ktora nie dawno sprzedalem troche juz klepala..nowy wlasciciel zmienil olej na nowy i przestalo klepac 8)
moj olej mial pol roku wiec polecam tym ktorzy maja problemy z lekkim klekotem czesciej wymieniac olej bo nie zbiednieje sie wydajac 100zl raz na pol roku 8)
Menl

Post numer:#119  Postprzez abrover » 20 maja 2008, o 01:00

U mnie pomogła wymiana na Shella 15W50 o podwyższonej lepkości po rozgrzaniu. Teraz będę tylko takiego zalewał, żeby jeszcze trochę ten silniczek pochodził.
abrover

Post numer:#120  Postprzez Bagor » 20 maja 2008, o 03:09

Menel napisał(a):z nudow dodam ze moja e30 ktora nie dawno sprzedalem troche juz klepala..nowy wlasciciel zmienil olej na nowy i przestalo klepac 8)
moj olej mial pol roku wiec polecam tym ktorzy maja problemy z lekkim klekotem czesciej wymieniac olej bo nie zbiednieje sie wydajac 100zl raz na pol roku 8)

Menel ma rację. Widocznie M40 lubi ciągle świeży olej, ale wydaje mi się, że chodzi tu także o poziom oleju. Wystarczy pilnować, żeby poziom oleju był ciągle maks.
Bagor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika & Części