[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Ustawienie wałka rozrządu do założenia paska

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Ustawienie wałka rozrządu do założenia paska

Post numer:#1  Postprzez abrover » 16 cze 2008, o 19:58

Witam.

Podczas ściągania paska rozrządu nie zablokowałem koła pasowego wałka rozrządu. Jak to teraz ustawić?
abrover

Post numer:#2  Postprzez Stammek » 16 cze 2008, o 21:19

na kole od wałka masz znak i ustaw na niego,a dół musisz zablokować poprzes wsadzenie czegoś np.wiertła 8mm w dziurke pod rozrusznikem i w ten sposób zablokujesz koło zamachowe.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez pawels5 » 16 cze 2008, o 22:13

Stammek napisał(a):na kole od wałka masz znak i ustaw na niego,a dół musisz zablokować poprzes wsadzenie czegoś np.wiertła 8mm w dziurke pod rozrusznikem i w ten sposób zablokujesz koło zamachowe.

dodam, że krzywki walka na pierwszym od chłodnicy cylindrze powinny być V do góry silnika, tzn górna powierzchnia tego kwadratu na wałku musi być wtedy równoległa do powierzchni głowicy, może na rys
Obrazek
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#4  Postprzez abrover » 16 cze 2008, o 22:41

Dzięki, tylko jak to zrobić żeby było to tak dokładne, żeby paska nie założyć o jeden ząbek w prawo lub w lewo? Wezmę jakąś linijkę chyba czy coś żeby ten kwadrat był idealnie równo z powierzchnią głowicy a dół na GMP i pasek powinien idealnie pasować na zęby.

Dół to wiem jak ustawić, przy skrzyni wkłada się śrubokręt i wyczuwa się GMP.

Stammek napisał(a):na kole od wałka masz znak i ustaw na niego,a dół musisz zablokować poprzes wsadzenie czegoś np.wiertła 8mm w dziurke pod rozrusznikem i w ten sposób zablokujesz koło zamachowe.

Ten znak na kole pasowym wałka rozrządu w którym miejscu musi być żeby był GMP wałka? Ta strzałka na kole pasowym wałka rozrządu chyba nic tu nie pomoże.
abrover

Post numer:#5  Postprzez pawels5 » 16 cze 2008, o 22:59

właściwie do tego jest potrzebny przyrząd taki:

ww.e30.de/.... di it yourself ... Motorraum .... Zahnriemenwechsel beim M40
masz tu opisane, pokazane (język wroga)

ale ja radzę sobie suwmiarką i kawałkiem (5 cm) metrówki. Suwmiarkę zakładam na kwadrat i mierzę z jednej i z drugiej strony żeby było tyle samo.
pawels5
Inżynier

Post numer:#6  Postprzez Vitek Słupsk » 16 cze 2008, o 23:12

będziesz miał 100% pewność że wałek jest w GMP na 1 cylindrze i reszta jest ok jak ustawisz ten kwadrat na wałku tak do góry aby były na tym kwadracie widoczne 2 takie kropki(zrobione jakby punktakiem) i strzałka na kole pasowym do góry. wtedy wałek ustawiony jest idealnie.
Vitek Słupsk

Post numer:#7  Postprzez abrover » 16 cze 2008, o 23:16

Acha, czyli strzałka na kole musi być idealnie pion względem silnika. Dzięki!
abrover

Post numer:#8  Postprzez pawels5 » 16 cze 2008, o 23:34

abrover napisał(a):Acha, czyli strzałka na kole musi być idealnie pion względem silnika. Dzięki!

a jak stwierdzisz, że jest idealnie pionowo? Strzałka jest orientacyjnie, najważniejszy jest zablokowany w prawidłowej pozycji wałek, koło zamachowe i naciągnięty kołem na wałku pasek przeciwnie do kierunku obrotu wału oraz dokręcenie tego koła. Kręcisz dla pewności wałem w kierunku obrotu i sprawdzasz czy przy dokręcaniu nie przesunęło sie coś. Chociaż z autopsji wiem, że jak przesuwałem wałek trochę do przodu, to różnicy nie odczuwałem. No teraz to chyba sobie poradzisz :cool2:
pawels5
Inżynier

Powrót do Mechanika & Części