[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Klima

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Klima

Post numer:#1  Postprzez ReD » 25 cze 2008, o 00:18

Mam takie pytanie czy klima z e36 pasowała by do e30 ?
ReD

Post numer:#2  Postprzez czort e34 » 25 cze 2008, o 00:23

raczej na 100 %
czort e34

Post numer:#3  Postprzez Paul » 25 cze 2008, o 00:31

a ja się podepnę od razu, zakładał ktoś klimę już ?

Kiedyś słyszałem że np przy fordach jest niby tak ze z klimą lub bez są inne deski rozdzielcze, w jednej sa kanały na zimne powietrze w innej niby nie, itp, wydaje mi się ze to bzdura bo kto by tyle typów desek produkował, ale sprawdzał to ktoś ?
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez RESO » 25 cze 2008, o 00:39

Klima z e36 raczej nie bedzie pasować(jeśli chodzi o 6cylindrów).
Co montażu to potrzebujesz kompresor, skraplacz, przewody i parownik. Jako że nie nabija się już freonem to musisz pozmieniać wszystkie gumowe o-ringi na takie które są przystosowane do gazu zamiennika. Jest z tym trochę roboty i koszta też nie są małe.
Ja bede chyba montował do siebie klime(choć nie jestem jeszcze zdecydowany-jest pare innych rzeczy do porobienia), ale to będzie musiała być hybryda z racji innego silnika :mrgreen:

A z tymi deskami rozdzielczymi to jakaś bujda, bo zimne powietrze dostaje się tymi samymi kanałami co ciepłe z tym że poprostu przelatując przez parownik chłodzi się.
RESO

Post numer:#5  Postprzez ReD » 25 cze 2008, o 01:15

Co do deski tez się zgodze ale co do 6 cylidrów to nie do końca bo znajomi maja e36 (316i ,318i ) i maja klime.
ReD

Post numer:#6  Postprzez jackx-36 » 25 cze 2008, o 06:02

na 1000% nie będzie pasować, nie ma znaczenia jaki silnik
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#7  Postprzez byku » 25 cze 2008, o 13:12

A czy ktoś z Was jest w stanie opisać montaż klimatyzacji krok po kroku?
byku

Post numer:#8  Postprzez turek63 » 25 cze 2008, o 22:50

jako ze pracuje w autoklimatyzacjach to moge sie troche na ten temat wypowiedziec :) jesli chodzi o montaz klimy to potrzeba tak skraplacz kompresor przewody<rurki> instalacja elekryczna, parownik i filtr osuszacz , trzeba jednak pamietac ze stare klimy sa na czynnik zwany R12 jest to jedna z pochodnych freonu. Nnowe klimatyzacje sa napełaniane innym czynnikiem zwanym R134a to takze pochodna freonu ale nie szkodliwa dla srodowiska ( nie powstaje dziurka ozonowa ). jesli chodzi o sam czynnki mozna go zmienic tylko trzeba zmienic wszystkie oringi ale nie tylko :) podstawa jest wyplukanie instalacji z oleju i wymiana go. chodzi o to ze w starych klimatyzacjach stosowany był olej mineralny a w nowych stosowany jest syntetyh tzw PAG.
jesli chodzi o spasowanie od innego modelu nie ma z tym wiekszego problemu jest mnostwwo roznych kombinacji . trzeba tylko dobrac odpowiednie rozmiary kompresora dlugosci paskow podstawy do mocowania :) tak wiec sam montaz nie sprawia klopotu . jesli jesli juz masz zamiar bawic sie w uzywki to zaleca sie wstawienie nowej chlodnicy <skraplacza> i nowego osuszacza > z tego wzgledu ze jak to uzywki sa juz wychodzonei beda puszczac .a jak wiadomo w instalacji cisnienie wynosi okolo 15 atmoswer zakladajjac ze klima jest 100% sprawna. kupujac kompresor upewnic sie trzeba czy jest sprawny czy przetlacza czy zalacza sie elektrysznie ( PODSTAWA TO PAMIETAC ZE W INSTALACJI KLIMATYZACJI NIE MA PRAWA BYC WILGOCI WODY ITD)
Jesli chodzi o przeloty powietrza to bajka jakas bo zarowno chlodne jak i cieple powietrze przedostaje sie tymi samymi przelotami.
co do desek rozdzielczych to roznei bywa ale zazwyczaj jest tak cze dostawia sie tylko wlacznik manualny klimy :) no i oczywiscie parownik w konsole trzeba zaaplikowac :)

dla posiadajacych juz klime infiormacja :) usupelniajcie i sprawdzajcie klime przynajmneij raz w roku bo przyjmuje sie ze klima jest sprawna nawet jesli ubedzie z niej 20% czynnnika . rzecz w tym ze tyle ile jest mniej czynnkia tyle procent szybciej pracuje kompresor a co za tym idzie szybciej sie zuzywa :)a w efekcie grozi zatarciem ukladu = koszta
zadbajcie takze o wasze zdrowie i odgrzybiajcie klime przynajmniej raz w roku :) polecam metode ultradzwiekowa :) naprawde skuteczna nie kupujcie odgrzybianiek w sprayu za 20 zł bo to strata pieniedzy ! :)

jeszcze jedna sprawa nie wiem okladnei jak jest w e 30 ale przy klimatyzacji w wiekszosci aut jest jeszcze dodatkowy wiatrak elekryczny na chlodnicy ...

to zgrubsza na tyle :) dla zainteresowanych sluze wiedza i pomoca :) jesli macie pytania to walcie smialo :) jesli cos mi sie jeszcze przypomni to dopisze
pozdrawiam
Grzesiek
turek63
Uczeń

Moje BMW: 325
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 330i
Nadwozie: Touring
Silnik: M54b30

Post numer:#9  Postprzez Paul » 25 cze 2008, o 23:50

a ile by kosztowało założenie klimy w takim warsztacie - przynoszę klimę kompletną zostawiam auto i tylko kwestia włożenia tego i uruchomienia?
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20

Post numer:#10  Postprzez ReD » 25 cze 2008, o 23:54

DObra klima z e36 nie podejdzie spoko. A czy jak bym chciał kupic klime od e30 to musze na zwrocic uwage tzn. ja mam 4 cylindrowca czy kazda klima od e30 podejdzie ?
ReD

Post numer:#11  Postprzez Stammek » 26 cze 2008, o 00:05

Jak ktoś szuka klimy do e30 to macie linka z forum beemki:

http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.p ... 600#299755
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Silnik: m20b25
Kolejne BMW: vwt4

Post numer:#12  Postprzez byku » 27 cze 2008, o 14:31

Jesli ktos jest zainteresowany to moj znajomy chce sprzedac klime z ropniaka, sprzedal auto zanim zdazyl ja zalozyc. po weekendzie wrzuce foty, z tego co wiem jest chlodnica, kompresor,panel, cos czego niezidentyfikowalem-chyba parownik i przewody - wiec chyba komplet? za calosc 550zl
byku

Post numer:#13  Postprzez matisik » 15 lis 2008, o 17:47

witam, podłącze się pod temat, kupiłem za grosze zalążek klimatyzacji, nie wiem czy sprawnej... W skład wchodzi cały nawiew, sprężarka, przewody i osuszacz, jest strasznie przerdziewiały więc do wymiany... i teraz moje pytania
1. potrzebuje osobną chłodnice klimy czy moge kupić zwykłą z wejściem na klime?
2. Po czym poznać czy klima była nabita r12 czy r134a?
3. gdzie i za ile dostane osuszacz?
4. Ktoś rozebrał kawałek klimy przedemną i wywalił przełącznik obcinając wiązke. Czy ktoś z klimą mógł by wyciągnąć przycisk i zrobić mi fotke jak idą kablelki do przełącznika?
5. gdzie są rurki odprowadzające wode z nagrzewnicy?
6. gdzie ma iść kabelek od sprężarki i jak sie w niej wymienia olej?
7. ktoś ma schemat tej kostki z wiązką, wychodzi ona z nagrzewnicy, pewnie połowa kabli tam jest od klimy...
8. Gdzie kupie taki wąż jak ten dziurawy z moich fotek?

kilka fotek
obcięta wiązka od przycisku
Obrazek
tajemnicza wiązka, nie wiem co do czego ma być
ObrazekObrazek
sprężarka
ObrazekObrazek
dziurawy wąż
ObrazekObrazek
czy taki lekko wgięty przy tym pokrętełku wąż może zostać? nie jest dziurawy...
ObrazekObrazek
gumowy wąż
ObrazekObrazek

[ Dodano: 15-11-2008, 19:44 ]
przydatny link, odpada pytanie nr 2, numer kompresora świadczy o tym, że instalacja śmigała na r134a ;)
http://www.pelicanparts.com/bmw/techart ... -97-AC.htm
matisik

Post numer:#14  Postprzez turek63 » 17 lis 2008, o 18:54

1. jesli juz cos robisz to lepiej poszukac nowej chlodnicy bo uzywki to uzywki i dl;ugo nie pociagna mozesz szukac zamiennika albo podpasowac jakas chlodnie tak aby weze pasowaly
2. poznac mozna to po zaworku do nabijania na przewodzie twoja byla R12
3. mozesz probowac dostac zamiennik w czesciach do autoklimatyzacji albo w aso za ile nie wiem.
4. nie mam klimy:)
5 rurek musisz poszukac napewno jakies wyjscie ewentualnei jakis otworek musi byc
6. co do kabelka to ciezka zprawa :) w nowych samochodach idze do sterownika zazwyczaj co do oleju to albo w sprezarce jest korek spustowy albo olejj podaje sie wraz z czynnikiem < to sa specjalne oleje tak wiec nei probuj nic sam wlewac!!!!
7.nie mam schematu
8 waz kupisz tam gdzie osuszacz
turek63
Uczeń

Moje BMW: 325
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 330i
Silnik: M54b30

Post numer:#15  Postprzez matisik » 17 lis 2008, o 19:04

no ale sprężarka jest opisana na tej stronie że jest do czynników r134a więc coś jest nie tak... Co do chłodnicy to wiem że nową, ale rozumiem że wystarczy jedna-z opcją do klimy a nie że potrzeba dwie osobne.
matisik

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie