[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

sonda lambda

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

sonda lambda

Post numer:#1  Postprzez kubex » 2 lip 2008, o 09:54

czytałem troche na jej temat ale nie doszukałem sie takiego problemu. chodzi o to ze po ostatnim przegladzie komputer pokazał ze nie mam katalizatora i sondy lambdy. wszystko jest na swoim miejscu pewnie juz sa zajechana. pytanie troche mi faluja obroty na ciepłym jak i na zimnym (lekkie falowanie). jakos nie zauwazylem wiekszego spalania czy sonde mozna wyczyscic czy tylko nowa wchodzi w gre?
kubex

Post numer:#2  Postprzez maaaad » 2 lip 2008, o 11:51

Tylko nowa. Na allegro sporo jest tanich sond za ok. 100 zł, jedni są z nich zadowoleni, inni wręcz przeciwnie. Wiadomo, najlepiej w ASO, ale do mojego auta np. kosztuje ok. 800 zł :D Ta sama w intercarsie, tylko bez znaczka BMW ok. 500 zł.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez matisik » 2 lip 2008, o 14:48

jak falują obroty to zacznij od przemycia silniczka krokowego w benzynie. Sonda lambda jak pada, to masz takie objawy jak: wieksze spalanie, czarny dym z rury wydechowej, mniejsza moc silnika. Może przeczyść jeszcze przepływomierz
matisik

Post numer:#4  Postprzez kubex » 2 lip 2008, o 18:31

no myslalem o przepływce ale nie mam od kogo podmienic na moment. krokowca mam nowego boscha przejechalem na nim z 10 tys wiec watpie ze to bedzie on... a czym przeczyscic przepływkę?
kubex

Post numer:#5  Postprzez Adrian » 8 lip 2008, o 20:13

kubex napisał(a):a czym przeczyscic przepływkę?

Tym samym co silniczek krokowy czyli benzyna ekstrakcyjna
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Silnik: MxxBxx

Post numer:#6  Postprzez kubex » 8 lip 2008, o 20:15

ok dzieki w wolnej chwili sprobuje
kubex

Post numer:#7  Postprzez Piotrw85 » 28 kwi 2009, o 07:17

Panowie odgrzeję troszkę temat bo dręczą mnie obroty przy nagrzanym silniku często jest tak że jak przejadę 5km silnik nabierze temperatury obroty zaczynają się podnosić do 1.5tys 2.0tys wcześniej wymieniałem czujniki temperatury podmieniałem krokowce jak odpinam przepływkę to silnik prawie gaśnie także reaguje no i przepustnica również była wymieniana nie wchodzą w grę jakieś nieszczelności bo wszystko dokładnie sprawdziłem, dzisiaj jak przyjechałem z pracy obroty mi się trzymały coś koło 2tys odłączyłem sondę i wszystko ok obroty były idealne czy to znak że sonda padła jeszcze nie miałem do czynienia z sondą dlatego proszę o pomoc bo te obroty mnie dobijają
Obrazek
Piotrw85
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#8  Postprzez wiktor » 28 kwi 2009, o 21:17

U mnie w kebabie 318is jak padla sonda to obroty strasznie falowaly i czesto gasl mi silnik.Do tego zaczal palic jak smok.Po wymianie wszystko wrocilo do normy.
Obrazek
BMW M///POWER KLUB KAMIONNA
wiktor
Stażysta

Moje BMW: 325ix
Silnik: m20b25

Post numer:#9  Postprzez kubas » 3 cze 2009, o 16:03

witam
odgzeje temat
jak mozna zdiagnozowac dzialenie sondy za pomoca woltomieza??
wiem ze jakos sie go podlączlo i w ciagu kilku sekund napiecie miali sie zmieniac w konkretnym zakresie 8 czy 10 razy
czy ktos moze przypomniec jak to sie robi
kubas

Post numer:#10  Postprzez mck » 3 cze 2009, o 16:07

masa do masy a plusem wkłuwasz się w jeden z dwóch (czarny lub biały - nie pamiętam) kabelków, szare są od grzania sondy. powinna oscylować w zakresie 0-1V na odpalonym silniku oczywiście;)

Jeśli coś nakłamałem to niech mnie jakiś elektryk poprawi:)
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#11  Postprzez Waski » 3 cze 2009, o 16:19

tak jak napisał kolega minus do aku + sie wkuwasz w czarny kabel
a napięcie dla sprawnej sondy to praca w zakresie od 0.20 do 1.00 volta
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Kolejne BMW: 325i

Post numer:#12  Postprzez Probolone » 23 lip 2009, o 23:47

Słyszałem, że można wyciąć kata i skasować opcję sondy w kompie (mówię o m20) chciałem zasięgnąć Waszej opinii na ten temat.
Probolone

Post numer:#13  Postprzez Mikee85 » 24 lip 2009, o 16:33

Co deo sondy to powiem co ja miałem w swoim m40b16. Auto zaczęło słabo jeździć, dużo palić, falowały obroty a nawet czasem się "zacinały" (dochodziłem do 2k rpm i nie chciało więcej). Gazownik do którego pojechałem powiedział ze sonda kaput i trzeba nową kupić. Gdy patrzyłem jak sie do tego zabrać okazało się ze mam popalone/przetarte/stare(niepotrzebne skreślić) przewody. Wywaliłem te złączkę polutowałem i śmiga jak trza :D więc na początek można sprawdzić tę opcję zamiast wydawać parę $ na nówkę(to tylko moje zdanie) Pozdro.
Mikee85

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie