[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Elektryczne szyby, kilka pytań.

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#31  Postprzez Arczi e30 » 9 lip 2008, o 07:07

deeste napisał(a):to napisz mi ich lokalizacje :d to jak bede bez kitu SObie zamowie :)

i jeden komplet na przód dla mnie też ... bo za kilka dni zakładam :cool2: oczywiscie też siwe ... :P
Obrazek
Gites majonez :D
Arczi e30
Profesor

Moje BMW: 32xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: mxxbxx
Instalacja LPG: NIE

eleltryczne szyby e30

Post numer:#32  Postprzez x-tasy » 10 lip 2008, o 19:12

Ja mam pytanko a jednocześnie prośbę! ma ktoś może foto jak powinny być zamontowany mechanizm elektrycznych szyb w drzwiach wersji 4 drzwiowej. skombinowałem sobie mechanizmy krzyżowe i nie wiem jak je zamontować (w które miejsca przykręcić). drzwi mam od wąskiej lampy. proszę o pomoc.
x-tasy

Post numer:#33  Postprzez x-tasy » 10 lip 2008, o 19:46

mam mechanizmy elektrycznych szyb krzyżowe, a drzwi z wąskiej lampy. jak mają być zamontowane? może ma ktoś lub zrobi jakieś foto? proszę POMOCY
x-tasy

elektryczne szyby e30

Post numer:#34  Postprzez x-tasy » 12 lip 2008, o 09:25

ma ktoś moze foto jak powinny być zamontowane elektr. szyby w 4 drzwiowej e30? mam mechanizmy krzyżowe. proszę o pomoc
x-tasy

elektryczne szyby

Post numer:#35  Postprzez bambus » 3 wrz 2008, o 09:10

Witam
Chcialbym zalozyc do swojego trumniaka elektryke na wszystkie szybki nawet znalazlem cos na alledrogo za 320zl i teraz zaczynaja sie dylematy...mianowicie ile czasu zajmie taka zabawa i jedno co mnie dreczy to ze trzeba zerwac ta orginalna folie z drzwi...co jest pod boczkami...czy potem nie beda parowac szyby?? a moze mozna gdzies kupic cos podobnego i potem nakleic? :mrgreen:
bambus

Post numer:#36  Postprzez leon10061 » 3 wrz 2008, o 10:08

O folie się nie martw ja zdejmowałem ją kilka razy bo też montowałem elektryczne szyby, potem zentralny itp. Jak zdejmujesz ją pierwszy raz to zchodzi trochę cieżko i musisz równomiernie ją ściągać żeby nie przedrzeć. Ja w swojej odkryłem że ktoś wcześniej ją zdejmował bo na 1 drzwiach jej nie było i szyby nie parowały - może było z tego powodu trochę głośniej :D
Co do samego montażu to nie potrzebujesz nawet wiązki tylko siłowniki z przełącznikami (z kostkami). Ja tak zakładałem i od 2 lat jest spokój - wszystko jest na nowych przewodach i przechodzą tak jak oryginalna wiązka. Dobrze jest żebyś sprawdził czy siłowniki szybko pracują i płynnie wystarzy je podpiąć na krótko.
A sam montaż? trochę z tym zabawy jest - najlepiej jak podstawiłby się ktoś swoją bawarką żebyś miał na wzór to wtedy luz. Najciężej jest ustawić pierwszy podnośnik a potem już idzie. Wszystko lutujemy, koszulki termokurczliwe, podpinamy się pod skrzynkę i cieszymy się elektryką :cool2: Powodzenia a jak będziesz miał pytania to pisz na pw jaki kolor, gdzie i jak to Ci pomogę. Pozdrawiam.
leon10061
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#37  Postprzez bambus » 3 wrz 2008, o 10:20

dzieki wielkie..myśle ze odezwe sie w tym miesiacu :cool2:
bambus

Elektryczne szyby e30 wąska lampa

Post numer:#38  Postprzez Pietrek » 18 wrz 2008, o 19:47

Siemano !

Kupiłem mechanizmy na 4 furtki do wąskiej lampy, w przednich drzwiach mam już kostki pod mechanizmy, w tylnych drzwiach też są kostki pod mechanizm i pod przełącznik.
Problem zaczyna się w miejscu łączenia instalacji przednich drzwi z budą - ta duża kostka za głośnikiem w kostce po stronie glośnika nie mam kabli do el szyb ... czyli mam ubogą wersje elektryczną , nie ma też przełączników w tunelu itp ... Teraz pytanie , czy w instalacji w tylnych drzwiach będzie prąd ? bezpiecznik mam już włożony 30A w miejsce nr17 , nie mam jeszcze przekaźnika ...

Przednią instalacje jakoś sobie dosztukuje tak żeby działało. gorzej jak po włożeniu przekaźnika tył będzie bez prądu ...

Aha , jaki przekaźnik musze kupić ?
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Silnik: m20b25

Post numer:#39  Postprzez kmx-ind » 18 wrz 2008, o 19:57

instalacja musi byc we wnetrzu cala wlozona. kostka z tylnych drzwi jest w slupku lewym i prawym w tym co pasy sa. do tylu idzie zasilanie i do tego kable jak do przednich bo z konsoli srodkowej tez przecie drzwi tylne otwierasz. jest troche duzo tej instalki ale co za bajer :) robilem cala to wiem. kable to pryszcz ale dobrze miec chociaz kostki pod przyciski. przekaznik jak pamietam to 30A i piny 30,85,86,87 czyli taki jak masz te kwadraty w skrzynce. no i oczywiscie aby skorzystac z tegoi musisz zasilanie wziasc z gniazda X2 pod nogami kierowcy z pinu Q
Chrysler Grand Voyager Limited
Yamaha Dragstar
kmx-ind
Student

Moje BMW: 3xx
Silnik: MxxBxx
Kolejne BMW: 7xx

Post numer:#40  Postprzez Pietrek » 18 wrz 2008, o 20:27

Czyli musze kupić kompletną wiązke pod elektryczne szyby bo w tylnych drzwiach nie bede miał prądu ?
Pietrek
Moderator

Post numer:#41  Postprzez kmx-ind » 18 wrz 2008, o 20:32

no najprosciej to wyglada jak dwie instalacje do przednich drzwi bo instalka do 4 furtek ma jeszcze dodatkowy klawisz na konsoli do rozlaczenia napiecia na tyl zeby pasazerowie nie mogli sami opuszczac drzwi klawiszami w drzwiach np. w przypadku dzieci :) ciezko ci bedzie kupic instalke kompletna do 4 furtek :( no i oczywiscie instalka z szerokiej lampy nie bedzie pasowac wtykami do drzwi z waskiej to z tego co juz wiem byly tez 2 rodzaje wtykow ale to szczegol
Yamaha Dragstar
kmx-ind
Student

Post numer:#42  Postprzez Pietrek » 18 wrz 2008, o 20:36

A znasz moze sposób jak pociągnąć od nowa instalacje tak aby to zadziałało ? rozumiem że na tylne drzwi musze pociągnać tylko zasilanie ? kostki pod szyby i przyciski w tylnych drzwiach mam przeciez seryjnie , czyli musze tylko podać prać na tą kostke w słupku tak ?
Pietrek
Moderator

Post numer:#43  Postprzez kmx-ind » 18 wrz 2008, o 20:44

ja robilem wg schematow. najprosciej to tak przednie drzwi po 2 przewody, tylne po 2 przewody i po 1 zasilania i masa z drzwi moze bycczyli do kazdych tylnych minimum 3 kabelki :) wiazke w drzwiach wrzucasz to zakonczenie w slupku i tam w kostce jest jescze przewody od centralnego. jak cos to pozniej naszkicuje cos to ci wkleje jakis uproszczony schemat
Yamaha Dragstar
kmx-ind
Student

Post numer:#44  Postprzez Pietrek » 18 wrz 2008, o 20:49

ook ;] dzięki :)
Pietrek
Moderator

Post numer:#45  Postprzez turek63 » 19 wrz 2008, o 18:15

Pietrek gdzie udalo ci sie dorwac same mechanizmy ?? ja poszukuje elektycznych mechanizmow na tyl ?? nie mas zgdzies na oku ??
turek63
Uczeń

Moje BMW: 325
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 330i
Nadwozie: Touring
Silnik: M54b30

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie