[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wolne obroty kolejny raz.......E 30 m20b25

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Wolne obroty kolejny raz.......E 30 m20b25

Post numer:#1  Postprzez far77 » 15 lip 2008, o 20:22

Poruszam temat ponownie odnośnie wolnych obrotów,w aucie zostały ustawione zaworki 0,25mm,nowe świece NGK,kopułka+palec BREMI,kable zapłonowe bez zadnych przebic czy peknięć,nowa guma łączaca kolektor i przepływomierz,wszystkie przewody szczelne czyli wszystko co było mówione na forum,mimo tego wolne obroty mają tzw przeplatanie,chwilowe szarpniecia silnika,nie falują tylko takie telepniecia silnikiem co jest mocno wyczuwalne w aucie,przy nagły dodaniu gazu jest chwilka zawachania i dopiero wkręca sie w obroty,auto zapala na zimno z dotyku,naciepło tez bez problemów,moc rozwija równomiernie,spalanie w normie.Na dniach zmienie jeszcze filtr paliwa dla spokoju,co mozna jeszcze sprawdzić ????
far77

Post numer:#2  Postprzez adi_ » 15 lip 2008, o 21:26

moze wytarty walek hmm
adi_

Post numer:#3  Postprzez far77 » 15 lip 2008, o 21:39

cała głowica była robiona od podstaw jakis rok temu+nowy wałek i dzwigienki
far77

Post numer:#4  Postprzez muranos » 15 lip 2008, o 21:53

mam podobny problem w m20b20
i z racji tego ze mam rozregulowany przeplywomierz stawiam na niego i ewentualnie na kompa albo jakas zwore w instalacji

sprawdz u siebie, czy ci przypadkiem nie drgaja wskazuwki poziomu paliwa i temperatury gdy odpuscisz gaz na luzie i obrotomierz przechodzi przez 1500-1200
muranos
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez Stammek » 15 lip 2008, o 23:56

tez bym obstawił przepływke...jedz na analizator spalin i niech ci dobrze ją wyregulują.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#6  Postprzez far77 » 16 lip 2008, o 14:34

Ok,sprawdze skład spalin,mówicie o tej śrubie imbusowej na przepływce???Czy sa jakies wytyczne co do tego modelu silnika odnosnie składu,czy poprostu zgodnie z normami określonymi przepisami ??
far77

Post numer:#7  Postprzez muranos » 17 lip 2008, o 07:25

dane co do norm składu spalin są bodajrze w "sam naprawiam" tylko dotyczą niskooktanowego paliwa RON90 którego u nas nie dostaniesz także takie buty.

zanim zaczniesz grzebać w przepływce zpamiętaj oryginalny naciąg spręzyny klapy spiętrzającej i ustawienia śruby obiegowej z dokładnością do 1/4 obrotu - wkręcajać do oporu i licząc przy okazji. jak nie zapamiętasz to możesz podzielić mój los i zostaniesz z dwiema wyremontowanymi, totalnie rozregulowanymi przepływkami :bag:

może byc też tak, że masz dobrze wyregulowaną przepływke ale wytarł sie suwak potencjometryczny w dolnym zakresie i z tego powodu nie bangla jak należy.
Jest dobrze, ale nie jest znowu tak tragicznie
muranos
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#8  Postprzez far77 » 17 lip 2008, o 13:51

zobacze co pokaze analizator,mysle ze to sa minimalne ruchy ta śruba aby zmienił się skład mieszanki
far77

Post numer:#9  Postprzez maaaad » 17 lip 2008, o 16:11

far77, mam podobne objawy u siebie, więc jakbyś coś obadał, to daj znać. Ja byłem na analizatorze ze swoją, regulowałem tą śrubką i kicha. Wymieniłem lambdę, regulator ciśnienia paliwa - też kicha. Mam podejrzenia teraz co do listwy i wtrysków.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28

Post numer:#10  Postprzez far77 » 17 lip 2008, o 16:45

mam jeszcze podejrzenie do regulacji zaworów,regulowane było po 3 godzinnym postoju na ścisłe 0,25mm,moze wyregulowac po nocnym postoju na całkowicie zimnym silniku,Maaaad dzieki za info,jak skład bedzie OK nic nie bede regulował.
far77

Post numer:#11  Postprzez maaaad » 18 lip 2008, o 11:37

A tak w ogóle to pamiętaj, że skład CO powinno się niby mierzyć przed katalizatorem. Ja mierzyłem u siebie za i wyszło 0.00...
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28

Post numer:#12  Postprzez far77 » 18 lip 2008, o 13:58

nieeee no cos pokręciłeś,znaczy ze auto chodzi na powietrze :D albo jakiś stary analizator

[ Dodano: 22-07-2008, 14:56 ]
zaworki sprawdzone i jest idealnie,na dniach zmienie filtr paliwa dla spokoju,w sumie wyczerpały się wszystkie pomysły zeby wolne obroty były idealne :(
far77

Post numer:#13  Postprzez Rysiek » 18 lis 2008, o 20:10

Witam
Ja tez mam problem z obrotami wolnymi w m20b20 i na analizatorze też wychodziło CO-0,00 czyli za uboga mieszanka( sprawdzałem na trzech) a na wysokich obrotach było w normie. śrubą na przepływce kreciłem i nic sie nie zmieniło. A jak CO zmierzyć przed katem?
Pozdrawiam.
Rysiek

Post numer:#14  Postprzez jendzik58 » 18 gru 2008, o 17:35

dołącze sie do tematu, mam taki problem z tym ze moj nie ma za niskich obrotow tylko calkiem gasnie, z moich obserwacji wynika ze wine za to ponosi silnik krokowy, gasnie zarowno na benzynie jak i na gazie, kiedys dzialal ale i tak cos bylo nie tak

wiec silnik krokowy jak wlacze zaplon to sie otwiera i odrazu zamyka, wogule to bzyczy i wibruje, jak wlozylem do srodka srubokret i dotknalem tego "zamykacza" w srodku to calym srubokretem mi telepie, ogolnie ten silniczek wydaje mi sie byc zablokowany, a jak go odlacze to zostaje troche otwarty, nie powinien sie zamknac??

czy to wina tego silniczka (jezeli mozecie to wywnioskowac z mojego opisu, jakby co to pytajcie)??
jendzik58

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie