[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Źle działający przełącznik kierunkowskazów

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Źle działający przełącznik kierunkowskazów

Post numer:#1  Postprzez JAWOR75 » 16 sie 2008, o 20:31

Witam,
mam pytanie czy ktoś może mi coś doradzić w problemie. Przy włączaniu kierunkowskazu (tylko lewego) manetka przeskakuje OK, a kierunek raz działa prawidłowo a raz miga tak szybko jakby przepalona była żarówka. Żarówki sprawdziłem i są OK. Nie wiem, czy to jakiś przekaźnik, czy trzeba wymienić całą konsolę z przełącznikami?
Pozdrawiam
JAWOR75

Post numer:#2  Postprzez sylwek255 » 17 sie 2008, o 09:34

A jak Tobie tak szybko migały kierunki to zobaczyłeś czy jakaś sie nie pali może gdzieś kabelek nie łączy czasem?.Ja tak miałem że czasem prawy kierunek raz z przodu działał a raz nie i sie okazało ze kabelek zaśniedział z przodu przy kierunku :D
sylwek255

Post numer:#3  Postprzez JAWOR75 » 17 sie 2008, o 20:56

Lampki i przewody w kloszach sprawdzałem i czyściłem. Według mnie coś nawala w przełączniku, bo nie zawsze ma taki charakterystyczny przeskok. Dzięki za pomoc.
JAWOR75

Post numer:#4  Postprzez woytas_E30 » 29 sie 2008, o 00:10

Elo, temat podobny, ale powiem raz jeszcze moze sie przyda. Moim zdaniem problem tkwi w przelaczniku awaryjnych swiatel. Mialem kiedys taki problem, ze najpier wariowaly kierunki, pozniej ich nie bylo w ogole, po wymianie wylacznika awaryjnych wszystko wrocilo do ladu..., moze pomoze i u Ciebie,
pozdrowki,
Ludzie skurwiałe nie maja na nas czarów.. o nie...
Życie skarci lamusów no i złamie obiboków
Działaj, póki waha się tu jeszcze ta szala...
woytas_E30
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez Krzyś_e30 » 29 sie 2008, o 00:18

popieram przed mówce w takie sytuacji prosta diagnoza jeżeli włączymy światła awaryjne (prze około 10 sekund nie gasimy) po tym czasie jak włączymy kierunek i chodzi to przekaźnik do wymiany często bywa tak ze wsuwką nie łączy bądź tak jak było to już mówione kabelek dokonał żywota :tun:
Krzyś_e30

Post numer:#6  Postprzez JAWOR75 » 29 sie 2008, o 12:32

Krzyś_e30 napisał(a):popieram przed mówce w takie sytuacji prosta diagnoza jeżeli włączymy światła awaryjne (prze około 10 sekund nie gasimy) po tym czasie jak włączymy kierunek i chodzi to przekaźnik do wymiany często bywa tak ze wsuwką nie łączy bądź tak jak było to już mówione kabelek dokonał żywota :tun:

OK, wielkie dzięki za pomoc, sprawdzę Wasze pomysły.
Pozdrawiam
JAWOR75

Post numer:#7  Postprzez leon10061 » 29 sie 2008, o 18:41

Koledzy moja sugestia może Wam pomoże. Ja problem z kierunkami miałem 3 razy. Problem tzn. załanczał mi się prawy a lewy nie a przekaźnik pikał jak głupi. Ja zrobiłem tak:

2 razy wymianiłem cała manetkę z wiązką bo przekaźniki były ok, nadmienie że awaryjne działały bez zarzutu. Starczyło na pół roku ale kosztowało trochę grosza:-<.Za 3 razem postanowiłem rozebrać całą manetkę i ku mojemu zdiwieniu tu tkwił probłem. Mianowicie cała manetka działa na trzy stopnie: lewy, prawy i neutral "0" odpowiada za to kółeczko które wpada w odpowiednie zagłębienia. Pod dzwignią jest prowizoryczny okład z blaszek żeby działał kierunek kółko z manetki musi trafiś do zagłębienia a pod manetką metalowe blaszki muszą się zetknąć by poszedł impuls. U mnie wyskoczyła sprężynka od lewej blaszki i nie stykała - może trzeba ją podgiąć. I śmiga jak siemasz.

Trochę to zawiłe bo ciężko to opisać ale radzę go rozebrać jest chyba na 2 plastikowe bolce jak potrzeba to zamieszcze info ze zdjęciami krok po kroku. :cool2:

Powodzonka
leon10061
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#8  Postprzez JAWOR75 » 14 wrz 2008, o 21:53

leon10061 napisał(a):Koledzy moja sugestia może Wam pomoże. Ja problem z kierunkami miałem 3 razy. Problem tzn. załanczał mi się prawy a lewy nie a przekaźnik pikał jak :cen:. Ja zrobiłem tak:

2 razy wymianiłem cała manetkę z wiązką bo przekaźniki były ok, nadmienie że awaryjne działały bez zarzutu. Starczyło na pół roku ale kosztowało trochę grosza:-<.Za 3 razem postanowiłem rozebrać całą manetkę i ku mojemu zdiwieniu tu tkwił probłem. Mianowicie cała manetka działa na trzy stopnie: lewy, prawy i neutral "0" odpowiada za to kółeczko które wpada w odpowiednie zagłębienia. Pod dzwignią jest prowizoryczny okład z blaszek żeby działał kierunek kółko z manetki musi trafiś do zagłębienia a pod manetką metalowe blaszki muszą się zetknąć by poszedł impuls. U mnie wyskoczyła sprężynka od lewej blaszki i nie stykała - może trzeba ją podgiąć. I śmiga jak siemasz.

Trochę to zawiłe bo ciężko to opisać ale radzę go rozebrać jest chyba na 2 plastikowe bolce jak potrzeba to zamieszcze info ze zdjęciami krok po kroku. :cool2:

Pomogła wymiana manetki - działa OK.
Dzieki za rady.
Powodzonka
JAWOR75

Post numer:#9  Postprzez czerkies » 12 sty 2009, o 18:51

leon10061 napisał(a):Koledzy moja sugestia może Wam pomoże. Ja problem z kierunkami miałem 3 razy. Problem tzn. załanczał mi się prawy a lewy nie a przekaźnik pikał jak :cen:. Ja zrobiłem tak:

Powodzonka

Proszę krok po kroku, mam ten sam problem. Pozdrawiam.
czerkies

Powrót do Elektryka & Oświetlenie