[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Prąd "ucieka" .. Pomocy !!

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Prąd "ucieka" .. Pomocy !!

Post numer:#1  Postprzez krzysiek-e30 » 4 wrz 2008, o 20:48

Witam, w moim e30 coś jest nie tak z elektryką, w pełni naładowany aku cały czas się wyładowuje, wszystko jest na 100% wyłączone, wszystkie lampki wnętrza, bagażnika itd.. Poprostu po 3 h nie ma prądu, lub jest go tak mało, że nawet kontrolki słabo świecą. Instalacja wygląda zewnętrznie na oryginalną, zarówno pod maską jak i we wnętrzu. Czy ktoś wie co może się dziać ? E30 na szerokiej lampie 1,8i. Może bmw miały jakąś wade..? Spotkałem sie z tym samym w e36... Proszę o rady bo już skończyły mi się pomysły... Aku jest 100% dobry ponieważ był przełożony z innego auta na próbe i to samo. Po odpaleniu na kable po 5 min aku się doładowuje i mogę ponownie zapalic, ładowanie w pełni sprawne. :cry: :cry:
krzysiek-e30

Post numer:#2  Postprzez Kruczek » 4 wrz 2008, o 20:57

sprawdź czy przewody masowe przy silniku i przy aku są dobrze dokręcone, masz alarm ? u mnie on był przyczyną rozładowywania a objawy miałem podobne
Kruczek
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez krzysiek-e30 » 4 wrz 2008, o 20:59

Alarmu nie ma, przewody sprawdzę jutro , ewentualnie przeczyszcze i spryskam odrdzewiaczem, ale szczerze to wątpie, aby to byłą przyczyna. Prąd ucieka bardzo szybko 3 h i po aku... :roll:
krzysiek-e30

Post numer:#4  Postprzez matisik » 4 wrz 2008, o 21:22

mi prąd uciekał przez lampke z bagażnika. Mianowicie po zamknięciu bagażnika klapa nie dociskała wyłącznika tak jak powinna, lampka nie gasła i była kaszana. Kapnąłem sie o co chodzi jak zobaczyłem że po ostrych opadach śniegu na klapie bagażnika nie ma wcale śniegu ;D Masz wzmacniacz jakiś?
matisik

Post numer:#5  Postprzez krzysiek-e30 » 4 wrz 2008, o 21:26

Ciekawe spostrzeżenie :)) , u mnie jednak lampka jest ok.. Wzmacniacza i instalacji do niego brak, jest zwykłe radio , radio? Jutro odłącze je na próbe , ale mało prawdopodobne , żeby radyjko wyładowało dobry, w pełni naładowany akumulator[na gwarancji], chyba że się myle?
krzysiek-e30

Post numer:#6  Postprzez Majkel82 » 4 wrz 2008, o 22:08

Ja u siebie miałem do niedawna podobny problem, tylko u mnie bateria siadała po ok. 3 dniach. Obstawiałem stary alarm albo radio. I okazało się, ze jakiś magik zakombinował mi w wiązce ze kostką, zmostkował dwa kable w jeden. Zribiłem jak należy i teraz jest ok, sprawdzałem jeszcze u elektryka pobór prądu z aku i jest w normie.
Tobie proponuję zrobić tak samo, sprawdż kable czy gdzieś nie ma zwary i spróbuj wyjać bezpiecznik od radia czy alarmu i sprawdź miernikiem jaki masz wtedy pobór.
Majkel82

Post numer:#7  Postprzez Wojtek-E30 » 4 wrz 2008, o 22:27

Radio może rozladować aku ale nie po 3h.
Wojtek-E30

Post numer:#8  Postprzez bboypumba » 4 wrz 2008, o 23:39

ja miałem takie coś jak mało śmigałem...
bboypumba

Post numer:#9  Postprzez Majkel82 » 4 wrz 2008, o 23:51

Wojtek-E30 napisał(a):Radio może rozladować aku ale nie po 3h.

nie chodziło mi konkretnie o radio tylko żeby sprawdzić kabelki za radiem.
Majkel82

Post numer:#10  Postprzez krzysiek-e30 » 6 wrz 2008, o 10:11

Co się okazało - winne było przejscie kabli radia z iso pod kostke radia kenwood, co lepsze wszystkie kabelki w tej przejsciowce wyglądają na oryginalne, tzn żadnych cięć nie było , wszystko elegancko wygląda :evil: - a jednak gdzieś robi się zwara. Po odłączeniu tej przejściówki jest ok :cool2: Dzięki wszystkim za pomoc :D
krzysiek-e30

Post numer:#11  Postprzez Majkel82 » 7 wrz 2008, o 00:48

No właśnie niby tylko kabelki od radia a właśnie zwykle w nich jest najbardziej namieszane. Najważniejsze, że już jest OK :cool2:
Majkel82

Post numer:#12  Postprzez jawor735 » 16 wrz 2008, o 17:27

mialem podobnie... aku mi sie rozladowal jak zostawilem auto na swiatlach cala noc ... dziwne :/ :lol:
jawor735

Powrót do Elektryka & Oświetlenie