[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Prędkościomierz padł :(

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Prędkościomierz padł :(

Post numer:#1  Postprzez Abarth_89 » 26 wrz 2008, o 09:29

Witam wszystkich.
Z jakiś miesiąc temu kupiłem E30 316 i mam problem z prędkościomierzem.
na początku jak sie jechało i np sie uderzyło w licznik to zaskoczył i działał, albo jak sie na większą dziure wjechało to tez działał, a teraz juz nie działa wogule, tzn, paliwo pokazuje, temp tez, wszystkie lampki normalnie działają, licznik dzienny normalnie kilometry pokazuje ale prędkości juz ni ma :( co to moze byc ? Sprawdzałem juz nawet czujnik z tyłu na moście ale jest sprawny.
Abarth_89

Post numer:#2  Postprzez Arczi e30 » 26 wrz 2008, o 09:48

wyciagałes licznik .. moze nie łaczy z tyłu wtyczka .. albo mechanizm na ktorym chodzi wskazówka padł .. jakoś to sie fachowo nazywa ale zapomnialem jak .. bo takie przypadki tez czesto sie zdarzaja ..
Obrazek
Gites majonez :D
Arczi e30
Profesor

Moje BMW: 32xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: mxxbxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez Abarth_89 » 26 wrz 2008, o 09:54

hm, wtyczki raczej sa dobrze, bo wszystkie styki czyściłem, i po wyczyszczeniu jakoś lepiej wszystko sie świeciło :) a jeśli np jest to mechanizm prędkościomierza padnięty to zostaje mi tylko kupic nowy licznik ?
Abarth_89

Post numer:#4  Postprzez Arczi e30 » 26 wrz 2008, o 10:06

mozesz kupic sam predkosciomierz .. ale z tym raczej ciezko no chyba ze ktos ma pęknieta obudowe .. czy dla odmiany nie działajacy obrotomierz :mrgreen:

Ja bym rozebrał jeszcze licznik i zobaczył czy wskazówka jest dobrze wcisnieta .. i ogolnie go przjrzał .. no chyba ze juz to robiłes

najlpiej porzyczyc od kogos licznik byle od jakiej e30-tki nie patrzac na silniki itp. i sprawdzic czy działa licznik z innej fury .. nawet nie trzeba montowac tylko podpiac i sie przejechac ..
Obrazek
Gites majonez :D
Arczi e30
Profesor

Moje BMW: 32xx
Silnik: mxxbxx

Post numer:#5  Postprzez turek63 » 26 wrz 2008, o 11:09

u mnei tez tak bylo ale w efekcie okazalo sie ze na czujniku predkosci w dyfrze tyrzeba bylo rozwalic ta kostkie i wpiac same koncowki na bolce i przy okazji psiknac sprejem do stykow '' kontaktem' pozdro
turek63
Uczeń

Moje BMW: 325
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 330i
Nadwozie: Touring
Silnik: M54b30

Post numer:#6  Postprzez Abarth_89 » 26 wrz 2008, o 12:02

będe musiał coś z tym zrobic, ale chyba prędkościomierz sie popsuł, bo na początku jak sie uderzyło w szybke z licznika lub tapicerke nad licznikiem to czasem wskoczyła prędkość, ale znikała co chwile.

turek63 - prubowałem już z tymi kabelkami, ale to nic nie daje ;/

Arczi e30 - no tak zrobie, jeszcze raz rozbiore licznik i moze akurat cos tam zobacze :), a moze to być tez przyczyna tych baterii co tam są ?
Abarth_89

Post numer:#7  Postprzez Chawka » 26 wrz 2008, o 16:48

u mnie predkosciomierz wariuje tzn gdy wciskam gaz jest spoko jak tylko lekko puszczam wskazowka spada do 0 a potem znowu podskakuje do predkosci z jaka jade, co to moze byc ?
Chawka

Post numer:#8  Postprzez PaWeLeK_E30 » 26 wrz 2008, o 18:16

Chawka, prawdopodobnie, jak już nie raz pisano, wtyczka czujnika z tyłu w moście
PaWeLeK_E30

Post numer:#9  Postprzez karolli » 26 wrz 2008, o 18:48

Odkrec czujnik od dyfra i sprawdz czy nie jest oblepiony drobinami metalu(bo one powoduja wariowanie licznika) jesli jest to znaczy ze zywot mostu powoli dobiega konca i trzeba bedzie wymienic.....
karolli
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#10  Postprzez Abarth_89 » 27 wrz 2008, o 13:02

hmmm, czujnik wyczyszczony, licznik rozkręcony, wyczyszczony, poskręcany i nadal :cen: :mad2:

nie wiem poddaje sie hyba będe musiał sobie sprawić nowy licznik :(

no hyba ze ktoś z was drodzy klubowicze macie moze na zbyciu jaki stary licznik z e30 ? :> jak by ktos miał to z przyjemnością bym go wzioł :)
Abarth_89

Post numer:#11  Postprzez pikollo » 28 wrz 2008, o 10:06

Ja mam podobny problem..mianowicie gdy jade i trzymam noge na gazie delikatnie to licznik dzila,jesli tylko nacisne mocniej wskazowka opada calkiem na dol albo zaczyna wariowac( gora,dol) puszcze calkiem gaz to licznik pokazuje...no a teraz to juz wcale nie dziala... :mad2: pomoze ktos ??
pikollo

Post numer:#12  Postprzez Abarth_89 » 1 paź 2008, o 14:32

Biały17 trzeba troszke pokombinować, i wyjdzie bez problemu
Abarth_89

Post numer:#13  Postprzez Biały17 » 1 paź 2008, o 14:53

No ale jak prubowałem to tak niema za bardzo miejsca tam żeby go wyciagnac...tak poprostu tylko odkrecic i wyjdzie z pod daszku?bez zdejmowania niczego innego?
Biały17

Post numer:#14  Postprzez Abarth_89 » 1 paź 2008, o 17:23

Biały17 jeśli pierwszy raz zozbierasz ten licznik, to jak sciągniesz pierwszą ramke z licznika (tą czarną ktora jest naobkoło licznika, to na górze są jeszcze 2 śrobki, które trzymią licznik. jak je odkręcisz to te łapki które idą z licznika do deski musisz delikatnie je odkleić ( ja miałem je przyklejone) jak je odkleisz, to licznik delikatnie dołem pociąg do siebie i potem na góre tak na środku licznika weź i tam go tak troszke mocniej pociąg i powinien ci bez problemu wyjść na obudowę kierownicy. Potem odpinasz 2 wtyczki z licznika i licznik wyciągasz prawą stroną za kierownicą :)
Abarth_89

Post numer:#15  Postprzez Biały17 » 2 paź 2008, o 21:42

Dzieki bardzo napewno sprubuje tak jak napisałeś....przy Twoim profilu jest zdjecie bumy to Twoja?jeżeli tak to za ile kupiłes takie felgi?bo mi sie takie bardzo podobaja i chciałem jakies takie kupic..Pozrdo
Biały17

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie