[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

uwaga na szpilki, dystanse itp.

Wszystko na czym sie toczą E30-stki

uwaga na szpilki, dystanse itp.

Post numer:#1  Postprzez DavMc » 8 paź 2008, o 22:54

Hej!
Ostatnio jeździłem swoją e30 po takich serpentynach po 140 - 160 km/h
fajnie się trzyma w zakrętach bo mam 4x 16/9 cali, więc chciałem to wykorzystać.

Po tej przejażdżce wjechałem do miasta i na skrzyżowaniu ruszyłem bardzo gwałtownie w lewo przy 40km/h
i nagle słysze takie stukanie równomierne do tempa toczenia się auta...
Myślę sobie dyfer, wał, itd. ale po zatrzymaniu e30 okazało się, że w lewym przednim kole
urwały się 3 szpilki i felga trzymała się ledwo co na jednej!!!

Jak to zobaczyłem to zbladłem i cieszyłem się tylko że nie stało się to przy 160km/h.

Mam Borbety 16/9 cala na wszystkich, a z przodu dustans 2mm;
dotego 4 felgi mają plastikowe pierścienie centrujące z 64mm na 57,1mm.

Diagnoza moja i paru innych osób:
felga nie trzymała się tak jak powinna na piaście (trzymała się na pierścieniu plastikowym),
a tym samym wszystkie drgania i uderzenia były skierowane na szpilki, które powinny dociągać tylko
felgę do piasty. W efekcie nastąpiło zmęczenie materiału i pęknięcie.

Nie wiem czy słuszne te domysły, ale teraz mam zamiar kupić nowe wzmocnione szpilki
a jako pierścienie centrujące wytoczyć stalowe krążki na wymiar, tak żeby ciasno wchodziły
na piastę i ciasno w felgę.

Piszę ku przestrodze, żebyście wy koledzy uważali na to jak zamocowane są wasze koła.

Pozdrawiam
DavMc
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez Vitek Słupsk » 9 paź 2008, o 08:30

to normalne jest co opisujesz, dlatego ja zawsze polecam kupowanie dystansów z pierścieniem centrującym, sam takie miałem jak latałem i wszystko było ok.
Vitek Słupsk

Post numer:#3  Postprzez elebele » 9 paź 2008, o 09:38

Witam..

Podczepię sie do tematu i mam pytanie co do tych pierścieni centrujących . Mam jakies tam felgi z rozstawem 4x100 i lecz w kazdej z nich mam pierscien centrujacy zeby sie dobrze trzymaly na piascie , pierescienie sa plastikowe z ABSu nowe z allegro . Czy przez te pierscienie moze sie stac to samo co u kolegi ? czy jezdzenie na tym jest bezpieczne?
Obrazek

po co jechac prosto , skoro mozna bokiem ;)
Obczaj mojego cabriuska
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=26126&start=0
elebele
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#4  Postprzez bono20002 » 9 paź 2008, o 12:27

To ja od razu odradzam takiemu obrotowi spraw :nienie: :nienie:
pierścienie centrujące wytoczyć stalowe krążki na wymiar

przejedziesz 50 km złapiesz kapcia i bedziesz jechałna kapciu do najbliższej wulkanizacji bo nie zdejmiesz koła ....

Widziałeś kiedyś jak ciężko sie odkręca zapieczone w alumfelach szpilki?? wyobraź sobie jak bedzie Ci sie zdejmowało koło lekko :roll: :twisted:
Obrazek
bono20002
Magister

Moje BMW: 344
Nadwozie: Coupe
Silnik: M62B44
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 320i
Silnik: m20b20

Post numer:#5  Postprzez Grzesiek2290 » 9 paź 2008, o 15:24

Podobnie ze zmiana rozstawu.
Przez mysl przechodziły mi dystanse ze zmiana rozstawu z 4x100 na 5x120 ale jednak wole znaleźć jakis mniej wyszukany model felg w tych 4 razy 100 :roll:
E30 325i 87' - rozebrałem i nie umiem złożyć
Grzesiek2290
Doktor

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B2X

Post numer:#6  Postprzez marcin77 » 9 paź 2008, o 17:50

bono20002 napisał(a):Widziałeś kiedyś jak ciężko sie odkręca zapieczone w alumfelach szpilki?? wyobraź sobie jak bedzie Ci sie zdejmowało koło lekko

Bez paniki, traktujesz to smarem miedzianym lub czyms podobnym i jest spoko. U mnie ciężko było zdjąc ori 14" bmw (za każdym razem) , wulkanizator potratował to jakąś białą pastą i problem ustąpił.
marcin77
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez miki » 9 paź 2008, o 17:52

bono20002 napisał(a):Widziałeś kiedyś jak ciężko sie odkręca zapieczone w alumfelach szpilki?? wyobraź sobie jak bedzie Ci sie zdejmowało koło lekko

zawsze mozna uzyc smaru miedzianego by sie tak nie zapiekło
miki

Post numer:#8  Postprzez bmw320i_e30 » 9 paź 2008, o 18:39

ja mam u siebie pierścienie centrujące stalowe i nie mam z nimi problemu dopóki zejdą z felgą problem zaczyna się gdy zostaną na piaście bo wtedy trzeba się trochę namęczyć żeby przy ściąganiu ich nie pokrzywić ale nie jest tak źle
przerabiam to co roku przy zmianie letnich na zimowe
przy dorabianiu lepiej zostawić minimalny luz
bmw320i_e30

Post numer:#9  Postprzez Jakub.j » 9 paź 2008, o 19:03

KOLEDZY!!!
pierscien centrujący to tylko pierscien centrujący! ma słuzyc centrowaniu felgi na piascie a nie jako podpora felgi!!! podstawa to mocne, dobreze dobrane (odpowiedni stozek) i dobrze DOKRECONE ŚRUBY (bo szpilki są w Japoncach i fordach a przykrecane koło jest nakrędką) Nawet jak by nie było pierscienia a koło bedzie dobrze doktrecone a sruby i gwint nie przeciągniete to nic sie nie stanie, jedynie mogą byc wyczuwalne nieprzyjemne wibracje (co moze doprowadzic do zmeczenia materiału Lozysk drążkow kier. itp.. ale napewno nie w ciągu 1tys km. tylko wiecej)
Jakub.j

Post numer:#10  Postprzez skovronek » 9 paź 2008, o 20:43

Jakub.j napisał(a):KOLEDZY!!!
pierscien centrujący to tylko pierscien centrujący! ma słuzyc centrowaniu felgi na piascie a nie jako podpora felgi!!!

i tu kolego nie bylbym taki pewien - przy czyms takim jak kolo wystepuja zarowno sily scinajace jak i zrywajace wiec mysle ze wprowadzasz tu sporo uzytkownikow forum w blad co moze sie skonczyc nieprzyjemnie (dla ich pojazdow i nie tylko )
skovronek

Post numer:#11  Postprzez Jakub.j » 9 paź 2008, o 21:24

i tu kolego nie bylbym taki pewien - przy czyms takim jak kolo wystepuja zarowno sily scinajace jak i zrywajace wiec mysle ze wprowadzasz tu sporo uzytkownikow forum w blad co moze sie skonczyc nieprzyjemnie (dla ich pojazdow i nie tylko )

pracowalem kilka lat w wulkanizacji (Duzej sieci, a nie typu pana Kazia do załatania kapcia) i swoje wiem. teraz praktykuje w mechanice (taz duza siec serwisów) i nie zminie zdania. nie chce mi sie pisac zeby cie do tego przekonac i mozesz mi wierzyc albo dorabiac pierscienie na styk. a pozatym pierscien ten nie bez powobu nazywa sie Centrujący.
pozdrawiam
Ostatnio edytowano 9 paź 2008, o 21:43 przez Jakub.j, łącznie edytowano 1 raz
Jakub.j

Post numer:#12  Postprzez skovronek » 9 paź 2008, o 21:43

Jakub.j napisał(a):

pracowalem kilka lat w wulkanizacji i swoje wiem teraz praktykuje w mechanice i nie zminie zdania

nie bede sie spieral ale w wolnej chwili poczytaj troche o czyms taki jak "mechanika" to moze zmienisz zdanie

na wlasne oczy widzialem co znaczy zly pierscien centrujacy a co do wulkanizacji to bez podtekstow ale jezeli kolo dokreca sie za pomoca pneumata i zwylky czlowiek nie jest w stanie go odkrecic za pomoca zwylkego klucza to nic go nie ruszy ale nie oto w tym chodzi (wszystko zalezy oczywiscie od szczescia )
skovronek

Post numer:#13  Postprzez Jakub.j » 9 paź 2008, o 22:00

skovronek napisał(a):na wlasne oczy widzialem co znaczy zly pierscien centrujacy
tak jak napisales >wszystko zalezy od szczescia (albo pecha)
skovronek napisał(a):jezeli kolo dokreca sie za pomoca pneumata i zwylky czlowiek nie jest w stanie go odkrecic za pomoca zwylkego klucza
No niestety kola nie powinno sie tak dorecac w ten sposob ale kluczem dynamometrycznym z odpowiednią siłą (125-135Nm) i sobie wtedy poradzisz zwykłym kluczem (ale trzeba pamietac zeby po przejechaniu kilkudziesieciu km ponownie dokrecic koło (mowie o feldze alu) i niema prawa sie nic stac, niezaleznie od pierscienia centrującego.
byly przypadki ze podjezdzał do mnie klient z poluzowanym kolem albo na lwecie bo u pana kazia mu nie powiedzieli ze alusy trzeba dokrecac po po jakim czasie. chociaz są ludzie co nie dokrecaja i maja szczescie i zyją :)
Jakub.j

Post numer:#14  Postprzez skovronek » 9 paź 2008, o 22:45

Jakub.j napisał(a):No niestety kola nie powinno sie tak dorecac w ten sposob ale kluczem dynamometrycznym z odpowiednią siłą (125-135Nm) i sobie wtedy poradzisz zwykłym kluczem (ale trzeba pamietac zeby po przejechaniu kilkudziesieciu km ponownie dokrecic koło (mowie o feldze alu) i niema prawa sie nic stac, niezaleznie od pierscienia centrującego.
byly przypadki ze podjezdzał do mnie klient z poluzowanym kolem albo na lwecie bo u pana kazia mu nie powiedzieli ze alusy trzeba dokrecac po po jakim czasie. chociaz są ludzie co nie dokrecaja i maja szczescie i zyją :)

ciekawe ilu osobom tutaj obecnym wulkanizator dokrecal kola kluczem dynametrycznym ????????? :mrgreen:

piszesz ze 125 -135 Nm
peugeot 205 - 80Nm
fiat - 70-90Nm (w zaleznosci od modelu )
opel vectra - 110Nm
vw T4 - 170Nm
BMW E30 ????? :D

nic na sile wszystko mlotkiem - polska precyzja :jum:
skovronek

Post numer:#15  Postprzez Jakub.j » 9 paź 2008, o 23:24

skovronek napisał(a):peugeot 205 - 80Nm
fiat - 70-90Nm (w zaleznosci od modelu )
opel vectra - 110Nm
vw T4 - 170Nm
BMW E30 ?????

1. tak, te wartosci OK. ale nie na alu drugiego montarzu!! :mad2: a o takich cały czas pisze i na takich wiekrzosc jezdzi,
2.rozmawiamy o E30 a zalecane jest 110Nm i dodaj 20Nm (do felgi drugiego mont.) co przy tych wartosciach nie jest duzo i po ponownym dokreceniu po 100-500 km. (co tez jest zalecane w kazdych podrecznkach "mechaniki" o czym napewno czytałes, skoro mnie namawiasz do tego) zapewnia ze przy nawet zle dobranym pierscieniu nic sie nie bedzie działo
a weś to tez na zdrowy rozsądek, przeciez w matizie ne dokrecisz koła z taką siłą 125Nm

ciekawe ilu osobom tutaj obecnym wulkanizator dokrecal kola kluczem dynametrycznym ?????????
a to juz interes własciciela samochodu zeby wybrac dobry warsztat albo tani
a pozatym za pare dziesiąt zł.mozna kupic prosty klucz który ułatwi zycie wielu osobom (przy przykrecaniu i odkrecaniu) a uzywany prawidłowo posłuzy długo
nic na sile wszystko mlotkiem - polska precyzja

a tego nie rozumie >lubisz młotkiem? :thu:
Jakub.j

Następna strona

Powrót do Felunek & Opony