[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Kontrolka od poziomu oleju na górnym panelu.

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Kontrolka od poziomu oleju na górnym panelu.

Post numer:#1  Postprzez tytus » 19 sie 2008, o 17:29

Witam.

Nie wiem, czy we właściwym dziale, ale wygląda mi to raczej na jakąś usterkę elektryki (błąd komputera).
Tak, jak w temacie: świeci się kontrolka od poziomu oleju na górnym panelu. Zaznaczam przy tym, że olej oczywiście jest (mniej więcej połowa stanu ale nigdy przy takim poziomie kontrolka mi się nie zapalała).
Warto dodać, iż ta kontrolka zaczęła się palić po wyjęciu i ponownym włożeniu akumulatora - przed tym zabiegiem wszystko było w porządku.
Czy możliwe jest, żeby przyczyną był jakiś błąd komputera który mógł powstać w wyniku wyjęcia akumulatora? Czy można jakoś to zresetować? Czy miał ktoś podobny problem?

Dzięki z góry za wszelkie sugestie.
tytus
Student

Moje BMW: 320
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20b20
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: e30
Silnik: MxxBxx

Post numer:#2  Postprzez Arczi e30 » 19 sie 2008, o 18:14

mi kiedyś zaczeło sie świecic brak płynu do spryskiwacza jak rozładował mi sie aku .. ale naładowałem i odpiełem go na noc .. rano po błedzie nie było śladu, takze polecam ..

Mogł sie jednak uszkodzić czujnik ..
Obrazek
Gites majonez :D
Arczi e30
Profesor

Moje BMW: 32xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: mxxbxx

Post numer:#3  Postprzez matisik » 19 sie 2008, o 19:13

mi tez sie kiedys zapalilo po odłączeniu i podłączeniu akumulatora, pare dni później aku padł
matisik

Post numer:#4  Postprzez tytus » 19 sie 2008, o 22:04

Liczę się z tym, że mógł uszkodzić się czujnik ale zaczynam on najprostszych i najmniej kosztownych przyczyn. Akumulator ma niecały rok i jest w bardzo dobrym stanie...spróbuje odłączyć go na noc i zobacze, jaki będzie efekt.
tytus
Student

Post numer:#5  Postprzez mlodyyy » 19 sie 2008, o 23:48

dolej oleju zeby bylo 3/4 i zgasnie. U mnie jak zejdzie olej do polowy to sie nie zapali lampka, a dopeiro jak sie odlaczy kleme to juz sie zaswieci i bedzie sie palic dopoki sie nie uzupelni.
mlodyyy

Post numer:#6  Postprzez woytas_E30 » 20 sie 2008, o 02:04

Elo, Mlodyyy ma racje, zalej olejem, najlepiej do stanu max, u mnie byl podobny problem kiedys, oleju bylo niby na 1/2 stanu ale na trasie jak zostala przegoniona to czujnik glupial, do 140 km/h bylo ok, powyzej zapalala sie kontrolka. Olej uzupelniony, przegoniona do 200 km/h problem zniknal. Wiec polecam zalac oliwe zmierzyc stan i gra gitarra. A jak bedzie sie dalej zapalac, to najprawdopodobniej czujnik :(,

pozdrowki,
Ludzie skurwiałe nie maja na nas czarów.. o nie...
Życie skarci lamusów no i złamie obiboków
Działaj, póki waha się tu jeszcze ta szala...
woytas_E30
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#7  Postprzez tytus » 20 sie 2008, o 10:09

Zdarzało mi się, że poziom oleju był niższy niż 1/2 (wyciek czujnikiem) ale mimo tego kontrolka się nie zapalała...Możliwe, że jakiś wpływ miał chwilowy brak zasilania.
Zaleje dziś po powrocie z pracy - zobaczymy :)
tytus
Student

Post numer:#8  Postprzez bmw320i » 20 sie 2008, o 11:41

A pro po czujnika jak ktoś by był tak dobry dać foto gdzie szukać w wiązce kabli do podłączenia owego czujnika ,bo u mnie sie świeci ta dioda od poziomu
oliwy patrze a tu czujnik odłączony i nie mogę wyczaić nigdzie kabla z wiozki
żeby go wpiąć ,może ktoś urwał albo gdzieś zawinął, lukałem ale nie mam pojęcia gdzie szukać {foto mile widziane}
bmw320i

Post numer:#9  Postprzez Antonio » 20 sie 2008, o 23:44

A wie ktos jak to to podlaczyc przy M50 zeby dzialalo? Czy raczej nie ma takiej opcji?
Antonio

Post numer:#10  Postprzez maaaad » 21 sie 2008, o 19:35

U mnie kontrolka gasła po odłączeniu na chwilę aku.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28

Post numer:#11  Postprzez tytus » 28 sie 2008, o 20:31

Odświeżam, może komuś się przyda.
Zrobiłem tak, jak pisał mlodyyy i woytas_E30: zalałem silnik olejem i kontrolka zgasła.
Jak ma się odłączenie aku do tej całej sytuacji - nie wiem, ale mam nadzieję, że jak kiedyś zabraknie mi oleju to kontrolka zaświeci się i nie trzeba będzie najpierw odłączać prądu :)
tytus
Student

Post numer:#12  Postprzez woytas_E30 » 29 sie 2008, o 00:06

Elo Tytus, grunt ze pomoglo. A wracajac do tematu, to te silniki tak maja, ze jak stan oleju jest bliski idealu kotrolka siedzi cicho, ale wystarczy ze poziom oleju spadnie do 1/2 na bagnecie, i auto bedzie przegonione to zaraz zacznie swirowac. Mialem tak raz na trasie do wawy, moje przeoczenie i kontrolka po lekkiej ganiance sie zapalila, najpierw mnie zmrozilo, potem mowie zaraz przeciez nie ma opcji zeby zjadl tyle oliwy, patrze na bagnet i co..., przeoczenie oleju bylo jakies 1/2 stanu, poczekalem dolalem i pojechalem dalej, przy 180 km/h zapalila sie znowu, mysle... :cen: :mad2: :cen: zjazd do boksu, wylaczylem silnik, poczekalem na dlugosc dwoch papierosow, odpalilem kontrolka sie nie swieci... ale dalej jechalem bez krecenia. Przyjechalem do Wawy, auto postalo do rana, zerkam na bagnet, a tam nadal za malo oleju o jakies 0,6 L. Zapomnialem na wstepie dodac ze miska olejowa u mnie jest z E34 i bagnet przeklamuje... :cen: po wymianie filtrow oleju za czas jakis sprawdzilem gdzie jest faktyczny stan max oleju i nacialem bagnet... i teraz juz nie mam stresu. Uwazajcie na stan oleju, lepiej jak ma wiecej niz jezdzisz na sucho. I co najlepsze, gdyby nie kontrolka kto wie jaki bylby efekt finalny... :)

pozdrawiam,
woytas_E30
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez Antonio » 29 sie 2008, o 00:14

woytas_E30 napisał(a):Elo Tytus, grunt ze pomoglo. A wracajac do tematu, to te silniki tak maja, ze jak stan oleju jest bliski idealu kotrolka siedzi cicho, ale wystarczy ze poziom oleju spadnie do 1/2 na bagnecie, i auto bedzie przegonione to zaraz zacznie swirowac. Mialem tak raz na trasie do wawy, moje przeoczenie i kontrolka po lekkiej ganiance sie zapalila, najpierw mnie zmrozilo, potem mowie zaraz przeciez nie ma opcji zeby zjadl tyle oliwy, patrze na bagnet i co..., przeoczenie oleju bylo jakies 1/2 stanu, poczekalem dolalem i pojechalem dalej, przy 180 km/h zapalila sie znowu, mysle... :cen: :mad2: :cen: zjazd do boksu, wylaczylem silnik, poczekalem na dlugosc dwoch papierosow, odpalilem kontrolka sie nie swieci... ale dalej jechalem bez krecenia. Przyjechalem do Wawy, auto postalo do rana, zerkam na bagnet, a tam nadal za malo oleju o jakies 0,6 L. Zapomnialem na wstepie dodac ze miska olejowa u mnie jest z E34 i bagnet przeklamuje... :cen: po wymianie filtrow oleju za czas jakis sprawdzilem gdzie jest faktyczny stan max oleju i nacialem bagnet... i teraz juz nie mam stresu. Uwazajcie na stan oleju, lepiej jak ma wiecej niz jezdzisz na sucho. I co najlepsze, gdyby nie kontrolka kto wie jaki bylby efekt finalny... :)

Widze ze masz M52, powiedz mi ktore przewody polaczyles ze soba w wiazce zeby dzialala Ci ta kontrolka? Bo przy M50 nie moge dojsc co ze soba zlaczyc :/
Antonio

Post numer:#14  Postprzez woytas_E30 » 29 sie 2008, o 11:43

siemasz, a props polaczenia to mniej wiecej u mnie to wyglada tak: wiazka od silnika przy puszce z bezpiecznikami, i ta wiazka jest podpieta z wiazka samochodu kable 2 i 10, jezeli miales naturalnie wczesniej komputerek w suficie i dzialal powinno zadzialac, jezeli nie miales to nie mam pojecia jak to obejsc...,

pozdrowki,
woytas_E30
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#15  Postprzez sowa » 17 paź 2008, o 00:44

po odpieciu aku zawsze zapala sie ta kontrolka niemam pojecia dlaczego tak jest ale mozna podejzewac ze po odlaczeniu resetuje sie komp czy cus i chwile trwa zeby on zalapal ze oleju jest ok niewiem czy chodzi tu o czas ale u mnie znika jak sie pojezdzi troche

POZDRO
sowa

Powrót do Elektryka & Oświetlenie