[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Samodzielna instalacja centralnego zamka.

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Samodzielna instalacja centralnego zamka.

Post numer:#1  Postprzez Janek » 7 lis 2008, o 20:51

Panowie dzisiaj zakupiłem do mojej buni uniwersalny centralny, ale mam następujący problem. Mianowicie gdzie podczepić jedyny wychodzący z centralki odpowiedzialny za mrugnięcie kierunkowskazami różowiutki jak tyłek prosiaczka kabel?

Najlepiej zrozumiem jak mi ktoś łopatologicznie wyjaśni albo wskaże palcem na jakimś zdjęciu. Dzięki.
Janek
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez kresek » 7 lis 2008, o 22:08

Na pewno jest rozowy? Pierwsze sie spotykam z rozowym a troche centralek mialem w rece. Wklej schemat to ci pomoge.
kresek

Post numer:#3  Postprzez DavMc » 7 lis 2008, o 22:16

u mnie było tak , że wychoził kabel, do któego były przylutowane dwie
jakies tam diody a z nich już dwa kable.

podłączyłem to przez wlutowanie tych dwóch kabli
w odpowiednie miejsca przy manetce od kierunkowskazów.
a znalazłem je metodą prób i błędów;)
DavMc
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#4  Postprzez kwikuto » 7 lis 2008, o 22:20

może do przełacznika swiateł awaryjnych... ja mam tak alarm podpiety i hula :tun:
kwikuto

Post numer:#5  Postprzez kresek » 7 lis 2008, o 22:23

Tylko kwestia co jest na tym kablu czy prad czy masa. Probowka do reki i sprawdzasz. Jezeli jest jeden to podlacz go pod przycisk od awaryjnych. tam masz bodajze +. Jezeli na rozowym pojawia sie + to podlaczysz bezposrednio, jezeli masa to musisz przez przekaznik.
kresek

Post numer:#6  Postprzez Janek » 7 lis 2008, o 22:30

Proszę bardzo :D

Obrazek Obrazek

Najbardziej interesują mnie te kierunkowskazy. Kabla od hamulca (pomarańczowy) nie podłączam, kabla do stacyjki (biało/czarny) też nie.
Janek
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez kresek » 7 lis 2008, o 23:02

Zmartwie cie musisz podlaczyc stacyjke, bo inaczej nie bedzie ci kasowac pamieci w centralnym, jezeli jest to z funkcja alarmu. A do rozowego to powinienes podlaczyc dwa kable z diodami i osobno przy manetkach do kazdego kierunku jak pisal davmc.Ale latwiej bedzie tak:
*wyciagnij przycisk od awaryjnych
*podlacz zabke probowki do masy
*sprawdz druga koncowka na ktorym kablu w kostce od awaryjnych zapala sie probowka
*odizoluj kabel przylutuj rozowy, izolacja i ciesz sie mrugajacymi kierunkami
Dobrze by bylo jak bys po drodze miedzy rozowym a tym z kostki zalozyl diode prostownicza\
Pozdro

[ Dodano: 07-11-2008, 22:05 ]
Jak podlaczysz stacyjke to wtedy jak niechcacy nacisniesz przycisk na pilocie i otworzy ci sie auto to sie zamknie po 15 sek, chyba ze otworzysz drzwi lub przekrecisz stacyjke
kresek

Post numer:#8  Postprzez Janek » 8 lis 2008, o 09:38

Ok panowie dzięki za pomoc. Podłącze raczej pod te awaryjne bo po pierwsze bliżej a po drugie chyba mniej roboty.

kresek ta dioda jakie ma mieć parametry?
Jeśli bym się zdecydował na opcję z kierunkami to również jakie parametry diód.

Wracając do tej stacyjki to czy na pewno muszę podłączać biało-czarny kabel?
Będę miał tylko podłączenia pod te czujniki w drzwiach odpowiedzialne za zapalanie świateł wewnątrz (wiecie o co chodzi), dopiero po otwarciu drzwi zacznie wyć. Czy muszę w tej sytuacji podpinać się pod stacyjkę?

No i standardowe pytanie jeśli tak to gdzie, w który kabel.
Janek
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez kresek » 8 lis 2008, o 10:13

W elektronicznym kupisz powiesz ze diode pod 12v parametry tam nie ma zadnych specjalnych.
Nie musisz podlaczac pod stacyjke ale nalezy. z tego wzgledu ze jak ci padnie czujka w drzwiach nie bedziesz mial jak rozbroic alarmu.
Jak masz probowke to znajdz prad po stacyjce w kostce tej bialej pod kiera gdzie sie podlacza akcesoria, ta co jest pod komputerem abs. Ja mam tam podlaczone i jest :cool2:
Z tego co widze po schemacie nie musisz podlaczac pod kazdy kierunek osobno. podlacz pod awaryjne jak wyzej pisalem.
mniej roboty ten sam efekt.
Pozdrawiam

[ Dodano: 08-11-2008, 09:15 ]
Dioda prostownicza oczywiscie, chodzi o to zeby prad plynal z centralki na awaryjne, a z powrotem nie, bo tak ona dziala.
kresek

Post numer:#10  Postprzez Krissek » 10 lis 2008, o 13:13

Janek, a nie lepiej dać 150 pln za montaż w jakimś zakładzie? Nie prościej tak? Ewentualnie jeśli chcesz to daj znać na PW i mogę Ci np jutro pomóc w montażu - troszkę alarmów już pozakładałem :)
Krissek

Post numer:#11  Postprzez Janek » 10 lis 2008, o 19:31

Eee myślę, że nie warto :-) Więcej satysfakcji daje bawienie się samemu tym bardziej, że przy okazji się czegoś nauczyłem i spaliłem 4 bezpieczniki :cla:

Siedziałem nad tym dzisiaj od 11 do 18. Zamontowałem siłowniki, zamyka i otwiera pełen bajer. Najwięcej problemów miałem z przeciągnięciem kabli przez te białe kostki przy drzwiach (nie potrafiłem ich wyjąć, nawet kumpel co już je wyjmował też się zdziwił, że nie chcą wyjść) i przez te gumy osłaniające. Potem zabrałem się za te kierunki. Pod kolumną jak podpinałem się pod przerywnik to zamiast kierunkowskazy migało mi radio. W końcu podczepiłem się pod awaryjne i kierunki jak zamykam i otwieram pięknie migają. Musiałem również podłączyć te pipki do których podpięte są lampki ponieważ po 30 sekundach od otwarcia auta samo się zamykało, myślałem z początku, że będzie to zbędne.

Jutro wstaje rano i dalej walczę dalej. Muszę teraz to wszystko porozpinać jeszcze raz bo na razie tak z grubsza to tylko podłączyłem i już powoli dokładnie zacząć te wszystkie kable upychać i skręcać furę bo wygląda paskudnie : } Zrobiłem też kilka zdjęć:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ps. Krissek dzięki, ale dałem radę :D
Janek
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez kresek » 12 lis 2008, o 13:32

mialem racje z tym zamykniem tylko inny czas podalem:|)
kresek napisał(a):Jak podlaczysz stacyjke to wtedy jak niechcacy nacisniesz przycisk na pilocie i otworzy ci sie auto to sie zamknie po 15 sek, chyba ze otworzysz drzwi lub przekrecisz stacyjke

w razie w pytaj dalej pomoge:)
kresek

Post numer:#13  Postprzez Janek » 12 lis 2008, o 16:45

Dałem radę. Wszystko działa. Dzięki.

Tak jak już pisałem największym problemem było przeciągnięcie kabli przez plastik i gumę z karoserii do drzwi.
Kolejnym problemem były źle oznaczone kable na schemacie przez co straciłem dużo czasu zanim doszedłem co do czego.
Spaliłem w sumie 6 bezpieczników :lol:
Janek
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#14  Postprzez Griegu » 12 lis 2008, o 18:11

Krissek napisał(a):Janek, a nie lepiej dać 150 pln za montaż w jakimś zakładzie? Nie prościej tak?

ale jaka z tego przyjemnosć :P czy nie lepiej zrobic cos samemu i mieć z tego satysfakcje :mrgreen:
Griegu

Post numer:#15  Postprzez vmasher » 16 lut 2010, o 10:33

odgrzebie temat

mam gdzieś w garażu oryginalny centralny zamek do E30 coupe

siłowniki drzwi, klapy oraz klapki paliwa + kostki i kawałki kabli (brak centralki)

czy jest możliwość podłączenia tego bez problemu (autko nie ma centralnego)

czy może lepiej kupić zestaw uniwersalny i będzie łatwiej

liczę na pomoc w temacie, ewentualnie instrukcję jak podłączyć ori siłowniki :roll:

najlepiej jakby ktoś znał kolory kabli to byłoby łatwiej

widzę że podłączenie uniwersalnego zestawu jest banalne :P

a jak to będzie z oryginalnymi gratami ?
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie