[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wi?ksze g?o?niki na ty? do touringa

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

Większe głośniki na tył do touringa

Post numer:#1  Postprzez ardim » 12 lis 2008, o 15:39

Ma ktoś pomysł na umieszczenie z tyłu głośników? Średnica chyba 20cm. Obecnie głośniki są w takiej małej skrzynce, ale to w ogóle nie gra. Nad bagażnikiem mam org roletę, i chciałbym ją zostawić.
Jak ktoś ma jakieś pomysły moze na jakiś patent niech pisze, ewentualnie zdjęcia. Chyba że zostanie zakombinować z większą skrzynką czy coś. Kompletnie się na tym nie znam, dlatego proszę o pomoc, bo w tej chwili niskich tonów jest brak.
ardim

Post numer:#2  Postprzez Krissek » 12 lis 2008, o 16:04

Pierwsze pytanie - jaka moc głośników i czy są podpięte bezpośrednio pod radio czy pod wzmacniacz????
Niemniej jednak rozwiązań jest kilka:
1. Najprostsze: kup niskotonówkę w skrzyni, podłącz wzmak i po sprawie :)
2. Można zamontować specjalne panele (skrzynie) do bocznych schowków (widziałem już taki patent) ale bierz pod uwagę ciężar 20cm wooferów i to że schowki zamykane są raczej "na słowo honoru" i w trakcie jazdy mogą się otworzyć
3. Jeśli są to głośniki free-air to możesz znocować bezpośrednio do siedzenia (magnesem w stronę zadka) lub zmajstrować delikatne dystanse i do nich je przykręcić

Jednak wszystko zależy od tego czy głośniki dostają odpowiedniego kopa, czyli tak jak pisałem na wstępie

Pozdro!
Krissek

Post numer:#3  Postprzez evil » 12 lis 2008, o 16:15

ja mam wsadzone w pokrywy schowków i jeszcze mi sie nie zdarzyło, żeby się któryś otworzył, jeśli został poprawnie zamknięty. można od spodu wzmocnić pokrywy, żeby były sztywniejsze, wygłuszyć wszystko i powinno całkiem zgrabnie banglać.
evil

Post numer:#4  Postprzez ardim » 12 lis 2008, o 16:16

musial bym sprawdzic jaka to moc, ale coś kojaże z naklejki 200W, chyba że źle kojarzę. Ale to są dwudrożne głośniki, nie żadne woofery. Dwudrożne Velocity połączone do radia na orginalnych zwrotnicach velocity. Nie chodzi mi o niskie tony że aż włosy dęba stają, tylko w ogóle jakies, teraz grają tak pudełkowo.

[ Dodano: 12-11-2008, 15:17 ]
To co ciąć dziury w pokrywach? Podkreślam że to dwudrożne głośniki, a nie czyste łup łup.
ardim

Post numer:#5  Postprzez Krissek » 12 lis 2008, o 16:22

Jak masz na dwudrożnym Velo 200watt podłączone tylko pod radio to nie dziw się, że papierowo gra... Po prostu brakuje mu mocy i żadna tam zwrotnica tu nie pomoże - tyle w tym temacie :)
Poza tym możesz mieć za małą/za dużą skrzynię, źle podpiętę kable (plus zamieniony z minusem - dość częsty przypadek i bardzo prawdopodobny z Twojego opisu sądząc), końcówka mocy w radiu może niedomagać itp - zbyt ogólnikowo wyjaśniłeś problem.
Zamiast ciąć boczki, lepiej zrób porządne dystanse - według mnie znacznie lepszy pomysł.

Evil - owszem, mogą się otworzyć - 20 cm głośnika to spora waga a polskie drogi jakie są takie są i osłonki mogą się otworzyć :(
Krissek

Post numer:#6  Postprzez ardim » 12 lis 2008, o 16:43

Te głośniki grały w coupe bez wzmacniacza i było wystarczająco dobrze. Teraz są w skrzynce, i rzeczywiście może być za mała, włożyłem tak na sztukę żeby zobaczyć. Plus z minusem jest napewno dobrze.
ardim

Post numer:#7  Postprzez Krissek » 12 lis 2008, o 16:48

Ardim, na pewno to Kopernik nie żyje :) Sprawdź dokładnie całą instalację - może to być powodem. Jeśli masz papierowy bas to za mała skrzynia może być tego przyczyną
Krissek

Post numer:#8  Postprzez evil » 12 lis 2008, o 17:26

ja tam się nie znam, mi się schowki z głośnikami nie otworzyły... ardim, jak nie chcesz ciąć to mam na boczki z wyciętymi otworami pod 20cm głosniki :)
joke, zostawiam, może kiedyś jeszcze jakieś radio zagości w Bumerze, wstawię tam sobie po sztuce basowej na stronę wygłuszę zepnę ze wzmakiem i będzie fajniusio :)
evil

Post numer:#9  Postprzez Krissek » 12 lis 2008, o 17:34

A tak BTW jak chcesz mieć dobry, głęboki bas (nia żadne tam umpa, umpa) niekoniecznie masakrycznym kosztem to nic nie zastąpi skrzyni. Alternatywą mogą być również elipsy, które grają o niebo lepiej niż głośniki okrągłe, ale to już zależy od indywidualnych upodobań. Oczywiście lepsza jest zabudowa, dobrze zestrojony wzmak i odpowiednio dobrane głośniki, ale to już większy wydatek...
Krissek

Post numer:#10  Postprzez ardim » 12 lis 2008, o 17:43

Krissek napisał(a):Ardim, na pewno to Kopernik nie żyje
:P

Jest dobrze plus z minusem, puściłem nowe kable. Skrzynka jest gówniana. Chyba pojdą w schowki, może się nie otworzą :mrgreen:

[ Dodano: 12-11-2008, 16:45 ]
A taka skrzynia aktywna? jest sens? czy lepiej oddzielnie wzmacniacz i oddzielnie skrzynkę? Wiadomo są różne półki produktów, nic high-end'owego , bardziej coś dla ludzi, ale nie żadne boszmany itp.
ardim

Post numer:#11  Postprzez Krissek » 12 lis 2008, o 17:54

Aktywny w aucie to jedna wielka porażka :( Tylko i wyłącznie oddzielny wzmak. Ja niemal całe nagłośnienie (z wyjątkiem tweeterów) mam na Alpine - skrzynia 600W podpiętą pod dwukanałowy wzmak który po zmostkowaniu ma 800W i całość się spisuje świetnie. Reszta głośników podpięta jest pod radio a całość daje miły dla ucha efekt głębokiego basu, wyraźnych średnich i czystych wysokich. ALE: jeśli zdecydujesz się na wzmak + skrzynie to po podpięciu lepiej pojedź do kogoś kto się zna na regulacji i ustawi tak, aby bas z suba nie wyprzedzał pozostałych głośników i na odwrót :)) Dodam tu, że baaardzo ważne są kable - nie najtańsze badziewie z :cen:, tylko porządne kable do car-audio.
Krissek

Post numer:#12  Postprzez ardim » 12 lis 2008, o 20:38

Krissek napisał(a):Aktywny w aucie to jedna wielka porażka

tak mnie naszło, dlaczego? To nie gra?
ardim

Post numer:#13  Postprzez moher » 13 lis 2008, o 00:28

moja rada:

dwudrożny odseparowany zestaw z przodu (głosnik średnio niskotonowy w ori miejscu i wysokotonowy w trójkaciku przy lusterku) + skrzynia ze wzmacniaczem w bagażniku i jest :cool2:
moher
Magister

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Touring
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 540i
Nadwozie: Touring
Silnik: M62B44
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#14  Postprzez luk869 » 13 lis 2008, o 00:46

Przyznaję rację moher.

Ja ostatnio wymieniłem fabryczne głośniki z przodu na odseparowane Helixy i mam wrażenie, że obudziły się w tym momencie również tylne owale Pyle'a. Moim zdaniem przednie głośniki to podstawa i warto w zainwestować. Jak ktoś chce super bas to coś do bagażnika, a tylną półką to wbrew pozorom chyba nie ma się co przejmować.
pisma procesowe, podania/wnioski, ubezpieczenia, odszkodowania

luk.golebiewski.kancelaria@gmail.com

koparka-otwock.com.pl

koparka-warszawa.com.pl

zakładanieogrodów.com.pl (z polskimi znakami!)
luk869
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#15  Postprzez Krissek » 13 lis 2008, o 10:10

ardim napisał(a):
Krissek napisał(a):Aktywny w aucie to jedna wielka porażka

tak mnie naszło, dlaczego? To nie gra?

No, nie bardzo - wzmak zintegrowany z subem nie da Ci takiego efektu jak oddzielny - bardzo zniekształca, bo ma z reguły dość niską moc (przynajmniej te z którymi ja się spotkałem). Swojego czasu miałem (oprócz e30) lansowoza na lato (golf I cabrio) i ze względu na dość ograniczoną przestrzeń w bagażniku i raczej niezbyt wygodne podejście do zamontowania tego co chciałem (skrzynia+sub) kupiłem aktywnego blaupunkta - porażka totalna :( Dopiero po zamontowaniu (czytać dwudniowej walce z bagażnikiem szjswagena) oddzielnego wzmaka i skrzyni pojawił się żądany efekt...
Krissek

Następna strona

Powrót do Car Audio & GPS