[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z przepływką... pomocy!!!!

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Problem z przepływką... pomocy!!!!

Post numer:#1  Postprzez robek » 15 lis 2008, o 11:05

Witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem i jeśli problem ktory za chwile opisze byl juz gdzies na forum to z gory przepraszam i prosze o wskazanie tego miejsca. Mam E30 M20B20 z LPG na tzw "śrube". Ostatnio wystrzelil mi gaz, wiec macha do gory i sprawdzam zabezpieczenia. Wszystko na swoim miejscu. Probuje odpalic ale silnik nie trzyma wolnych obrotow na benzynie. Na wyzsze wchodzi. Jak przerzuce na gaz to jest OK, i wolne sa i na wyzsze wchodzi normalnie. Znalazlem temat na forum i doczytalem ze to pewnie przeplywka. Zdjalem obudowe filtra powietrza zeby sprawdzic czy nie zaciela sie klapka w przeplywce. Chodzi luzno i wydaje sie ze jest OK. Zlozylem i niby chodzi juz na benzynie, ale... raz spada na wolne obroty normalnie i je utrzymuje, a raz po prostu gasnie. A tak wczesniej nie bylo. Do tego jak dodaje gazu to w przeplywce slychac takie piski podobne do nienaoliwionego zawiasu. Dodam ze bez filtra, zanim wszystko zlozylem bylo idealnie. Co sie moze dziac??? Prosze o pomoc i z gory wielkie dzieki.
robek

Post numer:#2  Postprzez kresek » 15 lis 2008, o 11:11

Masz po prostu przeplywke do wymiany. Jest to bardzo czule urzadzenie,ktore po takim strzale juz nie bedzie dzialac normalnie. Tez kiedys probowalem reanimowac, ale tez jak u ciebie nie dalo duzo. Rada na przyszlosc jedz do gazownikow niech ci antybumy sprawdza, bo jak je masz to nie powinno uszkodzic przeplywki, zeby jak zalozysz druga znowu jej nie wywalilo.
Pozdrawiam

[ Dodano: 15-11-2008, 10:13 ]
Mozesz jeszcze sciagnac przeplywke i jak ci piszczy, zobaczyc gdzie sa slady tarcia. I wtedy bardzo drobnym papierkiem podszlifowac klapke w miejscu tarcia.
kresek

Post numer:#3  Postprzez e30kowal » 15 lis 2008, o 12:27

Ja tez mam M20B20 LPG na śrubie z tą klapką przeciw wystrzałową. Ale ona mi ostatnio nic nie pomogła, bo jak strzeliło tak konkretnie to przepływomierz się rozpadł (ta blaszka z dołu odpadła) i obudowa filtra powietrza się otworzyła. Porozkręcałem co się dało, blaszkę przykleiłem na silikon, poskładałem i jest tak jak przed wystrzałem. Chyba miałem szczęście.
Najlepiej jak byś pożyczył sobie od jakiegoś koleżki sprawną przepływkę i sprawdził jak na niej będzie.
e30kowal

Post numer:#4  Postprzez robek » 15 lis 2008, o 13:48

Dzieki. Sprawdze wszystko jeszcze raz, bo jednak druga przeplywka to konkretny wydatek... :mad2: jakies 2, 3 stowki... a nosze sie z zamiarem wlozyc mu BLOSA, bo ta instalacja w ogole mnie coraz bardziej denerwuje. To nie pierwszy raz kiedy robi mi psikusa...
robek

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie