[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Przełączniki elektrycznych szybek ...

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Przełączniki elektrycznych szybek ...

Post numer:#1  Postprzez boguś » 17 lis 2008, o 00:35

Mam pytanko panowie, ostatnio siedzę in garage przy buni i wszytko doprowadzam do porządku :jum: doszedł do szybek i mam problemik z szybkami.

Wszytko ładnie rozkręciłem, wyczyściłem, przesmarowałem żeby wszytko ładnie mi śmigało :P bez problemów.

Lecz padły mi przełączniki od podnoszenia szybek :cho: jeden przełącznik podnosi a drugi opuszcza szybki, a do tego nie mają podświetlenia :evil:

Pytanko do was poszukać nowych na alledrogo czy da się to jakoś naprawić.

ps. jeszcze jedno poza przełącznikami od szybek i grzanych siodeł w konsoli środkowej mam jeszcze jedno wolne miejsce lecz zaślepione, od czego to mogło być :(
Ostatnio edytowano 17 lis 2008, o 09:09 przez boguś, łącznie edytowano 1 raz
boguś

Post numer:#2  Postprzez Paul » 17 lis 2008, o 01:30

boguś napisał(a):konsoli środkowej mam jeszcze jedno wolne miejsce lecz zaślepione, od czego to mogło być

jeśli na prawej stronie nad przełącznikiem szyb to był tu przycisk blokowania przełączników od szyb, jeśli na tunelu obok ręcznego nad grzaniem tyłka to mógł to być przełącznik od automatycznej skrzyni (tryby sport economy itp) jeśli żadne z tych to pewnie coś nie fabrycznego.

Jeden przełącznik podnosi a drugi opuszcza?? nie kumam, padły dwa naraz i to w połowie? jesli tak to masz gdzieś jakąś spinkę, świeciły wcześniej?

1 co zrób - jeśli masz jak większość cabrio uruchamianie elektryki szyb otwarciem drzwi to je otwórz i zobacz jak wtedy będą działać przełączniki, wtedy one powinny dostawać prąd z innego obwodu i jeśli masz gdzieś zwarę lub bezpiecznik Ci strzelił (sprawdź też, od szyb jest drugi z lewej w dolnym rzędzie -patrząc jak w m20) to powinno wszystko działać, jeśli nie będzie, znaczy że przełączniki poszły...
O ile wiem nie wszystkie e30 mają ten efekt z otwieraniem drzwi więc to zalezy
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez boguś » 17 lis 2008, o 13:04

dziś rozbiore przełaczniki i lukne co jest nie tak może z dwóch chociaż jeden będzie działać

bezpieczników mi nie pali i nie ma zwarcia

co do mechaniki to wszytko działa super bez problemów :P wszytko jest przesmarowane i wyczyszczone jak nowe :mrgreen:

a co do tego przełacznika to mógłby być przełacznik od klapki wlewu paliwa (pytam bo mam taką opcje jak zamykam autko centralką i klapka też jest zamknięta) a podobny patent widziałem w e34 :jum:
boguś

Post numer:#4  Postprzez Paul » 17 lis 2008, o 21:44

boguś napisał(a):a co do tego przełacznika to mógłby być przełacznik od klapki wlewu paliwa (pytam bo mam taką opcje jak zamykam autko centralką i klapka też jest zamknięta) a podobny patent widziałem w e34 :jum:

o ile wiem w e30 nie było takich wynalazków. jesli masz centralny zamek to klapka działa razem z nim automatycznie, wtedy nie masz korka z zamkiem, a seryjnie nie było do tego dodatkowego sterowania
Paul
Profesor

Post numer:#5  Postprzez boguś » 17 lis 2008, o 23:57

przełączniki naprawione wystarczyło się przejść z browarem do znajomego elektonika i odświeżył mi przełączniczki :jum: wszytko śmiga gites

a co do przełącznika to sam już nie wiem coś bym tam zaadoptował :P tylko nie wiem co tam było

automata autko nie miało więc nie wiem od czego było to wolne miejsce na przełącznik :cho:
boguś

Post numer:#6  Postprzez kresek » 18 lis 2008, o 18:03

Wyslij foto jak to wyglada lub opisz dokladniej. Bo nie wiemy czy chodzi ci o ta konsole gdzie jest lewaek, czy tan gdzie reczny?
kresek

Post numer:#7  Postprzez boguś » 19 lis 2008, o 00:16

chodzi mi o konsolke od ręcznego mam przyciski od granych siedzeń i jeszcze jedną dziurę na identyczny przelącznik którą zaslepiłem :mrgreen: od czego to mogło być :jum:
boguś

Post numer:#8  Postprzez Paul » 19 lis 2008, o 01:04

na tej konsoli mogłeś mieć tylko pokrętło od trybów skrzyni, ale to nei wygląda w ten sposób jak od przycisku od siedzeń, jakieś dłubanie - może od gazu?
Paul
Profesor

Post numer:#9  Postprzez boguś » 19 lis 2008, o 22:28

no co ty gaz :duh: nigdy baurek z rajchu przyjechał :jum: i bez szamba jeździ i bedzie długo bez niego jeździł
boguś

Powrót do Elektryka & Oświetlenie