[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

automatyczne otwieranie bagażnika - możliwe?

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

automatyczne otwieranie bagażnika - możliwe?

Post numer:#1  Postprzez Paul » 17 lis 2008, o 01:39

założenie jest proste, bagażnik otwierający się z pilota (klapa w górę)

sam bagażnik się nadaje, bo w cabrio są siłowniki które popchną klapę,
pytanie teraz czy da się zaadoptować jakiś zamek z innego BMW z elektrycznym zwalaniem klapy żeby to podłączyć? i z jakiego BMW, jedyne które widziałem z taką opcją to było e38 ale on miał pełną elektrykę z zamykaniem włącznie.

Wie ktoś coś na ten temat ?
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez ReD » 17 lis 2008, o 01:49

Prostszym sposobem było by wstawienie siłownika do zamka klapy i podłaczenie go pod moduł centralnego zamka tylko musisz mnie dodatkowy kanał żeby można było do czegoś ten siłownik podłaczyć.
ReD

Post numer:#3  Postprzez michaś » 17 lis 2008, o 02:14

ciekawy pomysł :cool2: będe śledził ale niestety niepomoge bo elektryka to jest niestety to czego niezabardzo kumam :duh:
michaś

Post numer:#4  Postprzez evil » 17 lis 2008, o 07:46

już zrobione i ogarnięte. kumpel ma w E30 kupejce taki patent. mając dobry alarm, podłączył sobie jeden z przysisków pod funkcję otwierania klapy bagażnika. zamontował tam siłownik, który zwalnia zamek i tyle.
evil

Post numer:#5  Postprzez Krissek » 17 lis 2008, o 10:23

evil napisał(a):już zrobione i ogarnięte. kumpel ma w E30 kupejce taki patent. mając dobry alarm, podłączył sobie jeden z przysisków pod funkcję otwierania klapy bagażnika. zamontował tam siłownik, który zwalnia zamek i tyle.

Dokładnie - zakładasz dodatkowy siłownik, najlepiej m inimu 6kg, dodatkowy obwód do centralnego i po sprawie. Nic skomplikowanego a efekt świetny :) Zrobiłem takie coś u mojej mamy w samochodzie (wprawdzie nie BMW ale zrobiłem) i jest OK :)
Krissek

Post numer:#6  Postprzez Paul » 17 lis 2008, o 11:23

hmmm czyli siłownik.

http://allegro.pl/item470651118_az3_5_s ... ml#gallery

taki by podszedł?

Evil wiesz może jak to wygląda od strony technicznej? zrobił to tak że otwiera się i pilotem i guzikiem na klapie? czy guzik odłączył, tak patrzę na ten siłownik i nie wiem czy ten akurat się uda zaadoptować bo wydaje mi się że cięgno idzie w stronę DO wnętrza, muszę to dokładnie obadać.

Narazie się przymierzam powoli do pilota więc myślałem to zrobić od razu bo tak bez sensu kupować pilota z taką funkcją.
Paul
Profesor

Post numer:#7  Postprzez Krissek » 17 lis 2008, o 11:31

Siłownik jest OK, w zupełności wystarczy a co do cięgna to kwestia zamontowania. Jak w e30 nie wiem, bo nie robiłem ale w Peugeocie 206 zrobiłem tak że można otworzyć i z pilota i z guzika.
Krissek

Post numer:#8  Postprzez orzel811 » 17 lis 2008, o 11:48

da się zrobić z guzika i pilota. guzik musi być tylko taki jedno-stopniowy co po wciśnięciu wraca do stanu off. w alarmie musisz mieć dodatkowy kanał zeby się podłączyć siłownik z tego. konieczne jest w przypadku tego jeśli chcesz mieć przycisk w kabinie założenie przekaźnika pod cały "system". zamek w klapie trzeba lekko przerobić żeby można było pod łączyć cięgno od siłownika( trochę cięcia i spawania) ale ogólnie wszystko to jest proste do wykonania:) pozdrawiam
orzel811

Post numer:#9  Postprzez DavMc » 17 lis 2008, o 15:09

orzel811 napisał(a):hmmm czyli siłownik.

http://allegro.pl/item470651118_az3_5_s ... ml#gallery
taki by podszedł?

a ja myślałem że ten siłownik to kaz z pilota otwierasz zamykasz zamki
tzn. że on ma robić to samo co obrót kluczyka

a wciśnięcie tego guzika w stronę wnętrza, w rezultacie odskoczenie klapy
zrobiłbym na lince:
http://allegro.pl/item484791717_silowni ... a_moc.html

http://allegro.pl/item479371389_silowni ... mocny.html
DavMc
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#10  Postprzez Paul » 17 lis 2008, o 21:42

no w zasadzie nieważne jaki będzie siłownik, idea jest taka żeby popchnął to cięgno.

ten z linką może być o tyle dobry że jak się odpowiednia nią pokieruje to można by chyba uniknąć spawania, klejenia itp.
Paul
Profesor

Powrót do Elektryka & Oświetlenie