[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

jak podłaczyć radio

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

Post numer:#16  Postprzez mateuszczarn » 24 lis 2008, o 08:53

mozesz sprubowac. Tylko zebys nie spalil radia albo glosnikow
mateuszczarn

Post numer:#17  Postprzez Krissek » 24 lis 2008, o 10:14

BeMek_E30 napisał(a):a jakbym podmienił wzmaka ale na starym okablowaniu da rade??? mam 4 kanałowego keenwooda 4*60w?????

To zależy jak masz sterownie w kenwoodzie. Jeśli podawanie sygnału z radia do wzmaka jest na chinchu to raczej nie widzę możliwości wpięcia go w stare, zwykłe głośnikowe kable.

Ogólnie jeśli chodzi o nagłośnienie samochodu to jest podstawowa zasada: najpierw nowe okablowanie! Fabryczne przwody mają grubość słomki i nie przenoszą prawidłowo dźwięku. Druga rzecz to głośniki - jak masz nawet supernowoczesne radio z wodotryskiem a stare głośniki z najczęściej papierową membraną to dźwięk będzie do doopy. Duuuużo ważniejszą rzeczą od radia są głośniki i okablowanie - zacznij od tego aradio to już końcowy dodatek.....
Krissek

Post numer:#18  Postprzez BeMek_E30 » 24 lis 2008, o 15:54

głosniki to orginalne noki bmw i gumowe nie widze sensu zamieniac jak na razie.
Wolałbym nowiusie alpinki ale narazie mi kasy brak. zrobie takjak S :D trzelba mi mowił
BeMek_E30

Post numer:#19  Postprzez Krissek » 24 lis 2008, o 16:04

Ja jednak nadal będę twierdził, że najpierw warto zmienić fabryczne przewody... Jeśli głośniki masz w wieku samochodu to też warto pomyśleć o wymianie :)
Krissek

Post numer:#20  Postprzez BeMek_E30 » 24 lis 2008, o 16:07

nom tak tylko ze ja nie chce rujnować teraz nic bo to duzo roboty i nie zbyt sie znam . kiedys nazbieram kasky to planuje wstawić alpinki z zmacniaczem :D
ale troche nie rozumiem wstawiam wmacniacza i podpinam tam te kable do niego a sterowanie ciagne od radyjka te kabelki 2rca nie bedzie to grało???
BeMek_E30

Post numer:#21  Postprzez Krissek » 24 lis 2008, o 16:11

Wybór należy do Ciebie, jednak z tym "dużo" to lekka przesada - nowa instalacja pod głośniki (i oczywiście od razu zasilanie do radia) to max półtorej godziny pracy nawet dla laika :)

Co do wzmaka - jeśli masz 4x60 to masz dopalacz czterokanałowy czyli podpięcie tylko dwóch kanałów (dwa chinche i dwa głośniki) jest bez sensu bo zostaną dwa kanały wolne :( Jeśli wepniesz we wzmak cztery głośniki a podepniesz jedną parę chinchów to dwa kanały wogóle nie będą grały. Dodatkowo jak już chcesz ciągnąć kable chinchowe do radia to ja bez wachania od razu ciągnąłbym nowe głośnikowe - zaoszczędzasz w tym momencie sporo pracy.....
Ostatnio edytowano 24 lis 2008, o 16:15 przez Krissek, łącznie edytowano 1 raz
Krissek

Post numer:#22  Postprzez BeMek_E30 » 24 lis 2008, o 16:14

nom tylko ze najgorsze to głosniki z przodu no zobacze jescze co i jak chce narazie zeby radyjko moje grało ze Cd bo juz mnie wku...rzaja te nasze polskie stacje radiowe :twisted:
BeMek_E30

Post numer:#23  Postprzez Krissek » 24 lis 2008, o 16:17

To na razie odpuść sobie wogóle dopalacz - podepnij głośniki pod radio i na początek z bani :) A jakbyś chciał coś poprawiać to pisz od ręki na PW - tyle ile wiem to powiem i chętnie pomogę :)
Krissek

Post numer:#24  Postprzez BeMek_E30 » 26 lis 2008, o 22:13

strzelba musze ciebie jescze pomeczyć bo sie pogubiłem dobrałem sie do wzmacniacza w bagazniku odłaczyłem ta kostke od niego jest tam 16 kabli razem dwa są grubsze od pozostałych i nie wiem co dalej robić ciagnąć od nich kable czy co??? jakiś schemacik może pomoże. tu fotka z kablami
Obrazek
BeMek_E30

Post numer:#25  Postprzez Strzelba » 26 lis 2008, o 22:44

nie pamiętam jak to szlo bo to bylo juz ponad 3 lata temu ale wydaje mi się ze te 2 grubsze o których wspomniałeś to jest zasilanie do wzmacniacza
ale najlepiej jak bys sie dobral do jakiegos glosnika i zobaczyl jakie do niego ida kalbe (kolory) i tak samo przy radio i wtedy beziesz mogl sobaczyc co jest przy wzmacniaczu i wtedy laczysz kable kolorami i powinno dzialac
jak znajde chwile to zrobie fotke jak jest to u mnie polaczone
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#26  Postprzez BeMek_E30 » 27 lis 2008, o 15:40

to prosiłbym Cię o ta fotke bo nie dam rady. Te kable musze razem łaczę czy ciągne je do głosników??? a z kablami od zasilania nie musze sie zajomowac??? czekam na fotke :D
BeMek_E30

Post numer:#27  Postprzez Strzelba » 27 lis 2008, o 21:44

mam nadzieje ze cos z tego wykombinujesz
Obrazek Obrazek
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!

Strzelba
Administrator

Post numer:#28  Postprzez BeMek_E30 » 27 lis 2008, o 21:53

to tak jak widze po zdjeciach kostke rozwaliłes i połaczyłeś ze sobą kable np. para zółtych z jakimis tam ale jak to zrobiłeś lewy głosnik + lewy niskotonowy???. A co zrobiłeś z kablami od zasilania nie dotykałeś ich??? dzieki za fotki duzo mi teraz pomogły bo juz miałem w głowie fantazje :D
BeMek_E30

Post numer:#29  Postprzez Strzelba » 28 lis 2008, o 00:33

na kable od zasilania zostala zalosona tylko kostka tak aby nie zrobilo sie zwarcie i to wszystko

Strzelba
Administrator

Post numer:#30  Postprzez Griegu » 29 lis 2008, o 20:06

no ja tak samo miałem, ale jakis debil urwał mi antene, ale bede wymienial ;)
Griegu

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car Audio & GPS