[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

dziwny ale powazny problem!! prosze o pomoc!!

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

dziwny ale powazny problem!! prosze o pomoc!!

Post numer:#1  Postprzez medoff » 26 lis 2008, o 22:02

zaczne tak:

centralny zamek na pilota. zaawsze elegancko dzialal. dzisiaj wysiadlem zamknałem ale przypomnialem sobie ze zostawilm tel wiec do otwierania a tu..... ZONK!!! nie otwiera :shock: wiec sprobowalem kluczykiem, ku mojemu zdziwieniu otworzyly sie tylko dzrzwi kierowcy. ( kiedys jak padla mi bateria to otwieraly sie kluczykiem wszystkie dzwi). co smieszne przy naciskaniu przycisku w pilocie kierunki migaly tak jak przy otwarciu i zamknieciu. Tak jak by sterownik dzialal ale silownik pad.

Ale to dopiero początek.... :evil:

zamknąłęm i poszedlem do sklepu. wracając wkladam kluczyk w zamek. Przekręcając w LEWO(otwieranie. w strone lusterka) - nie dziala wiec chce w prawo a pozniej w lewo. znowu zonk!! kluczyk zaciął sie pomiedzy prawo a ŚRODKIEM(wkladanie kluczyka) i utknął w dzwiach. i tytaj kolejne zdziwienie przekrecajać nieco mocnij w prawo kluczyk byl w pozycji poziomej - . wyjąłem go i otworzylem dzwi pasazera... ale nie otworzylem tylko po przekreceniu w prawo(w strone lusterka) o ok 1mm mozna pociągnąc za klamke i otworzyc drzwi. bolec sie nie podniusl. po zatrzasnieciu nie mozna ani z srodka ani z zewnątrz otworzyc tylko kluczykiem o ten 1mm....
dodam ze zadnych innych drzwi recznie nie da sie otworzyc!!!

CO TO K*U*R**A MOZE BYC!!!!!!

Myslalem ze problem tkwi w tym ze kluczyk utkną w zamku, tylko ze nie idzie go w zaden sposob ruszyć(zamka). rozebralem tapicerke drzwi i kolejny zonk!!! jest zabudowane blacha!! szlak mnie juz trafia!!! :mad2:

Jedyne wyjscie jakie widze to rozciąć drzwi zobaczyc jak to jest zrobione, kupić drugie i podłąćzyc tak samo.

MA KTOś SENSOWNIEJSZE POMYSłY?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!!!!!!!!!!
medoff
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#2  Postprzez Escobar » 26 lis 2008, o 22:32

Wypnij kostkę z siłownika -mastera w drzwiach kierowcy weż próbówkę taką do instalacji samochodowych podłącz do + akumulatora i podawaj na kolejne piny w tym złączu jeśli nie poskutkuje spróbuj podawac -,żeby powyższa metoda zadziałała musisz rozpiąc okrągłe 2 pinowe złącze prowadzące do bębenka zamka .
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez Strzelba » 26 lis 2008, o 22:55

padł ci siłownik od centralnego a ze jest to master dlatego nie otwiera ci całego auta
a co do tego ze nie mogłeś auta otworzyć z kluczyka to tez wina tego siłownika porostu zblokowały się w nim zębatki i nie da się ich przestawić (dla wyjaśnienia dodam iż bębenek zamka jest podpięty pod siłownik cięgnem)
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez lucyan » 26 lis 2008, o 23:11

ja mam ten sam problem! Ktoregos dnia z pod maski zaczal wydobywac sie piskot, po diagnozie okazalo sie ze to syrena od alarmu i centralnego i tylko gdy zaczalem ja macac i potrzachiwac to zaczela wydobywac coraz glosniejsze jęki. Znerwicowany przegryzlem kabel i od tatej pory centralny mi nie dziala w drzwiach kierowcy otwieram tylko te dzrzwi bagaznik oddzielnie kluczykiem a korek wlewu paliwa poprzez przesuniecie zapadki od wewnatrz bagaznika. gdzie tkwi problem??
lucyan

Post numer:#5  Postprzez medoff » 26 lis 2008, o 23:38

Kolego Escobar - ok. ale gdzie znajde silownik??!!??! Ja nie widze wogole dostepu czego kolwiek!!! jak dojsc do bebenka zamka??!! ja to mam za blach konstrukcji drzwi!! jak sie do tego dostac?!?!?!

Kolego Strzelba - wiec to jest silownik tak?? tylko problem jest ze w tych drzwiach ze nic nie widze!!! a ze nie da sie ich otworzyc to musze meczyc sie w srodku.

dzieki wam za podpowiedzi ale najpierw powiedzcie JAK SIE DO TEGO DOSTAC!!!!!!
medoff
Uczeń

Post numer:#6  Postprzez Escobar » 26 lis 2008, o 23:49

Zrzuc boczek z drzwi kierowcy odklej folię i do miejsca gdzie jest mechanizm zamka dotrzesz po kabelkach wypnij wtyczkę i próbuj jak napisałem
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez medoff » 27 lis 2008, o 17:26

udalo mi sie dostac do silownika :D

Escobar napisał(a): weż próbówkę taką do instalacji samochodowych podłącz do + akumulatora i podawaj na kolejne piny w tym złączu .

i czy mam rozumiec to tak ze jeden koniec probowki do + a drugi do pinów?? to bedzie tak jak zwyklym kabelkiem wiec po co probowka. dobrze rozumiem??
medoff
Uczeń

Post numer:#8  Postprzez Escobar » 27 lis 2008, o 17:47

Próbówka to świetne zabezpieczenie przed przypadkowym zwarciem w momencie kiedy podłączysz kabelek do masy a drugim końcem trafisz na stały + coś spalisz najprędzej bezpiecznik więc ja w takich sytuacjach używam próbówki .
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez medoff » 27 lis 2008, o 18:15

aha wiec to o to chodzi. no dobra ale co to mi da?? otworzy sie reszta dzwi??

W tych od kierowcy wyjety jest silownik ale maechanizm sie zacial kluczyk utkął w zamku a dzwiginka nie idzie ruszyc. bede musiel wyjmowac bębenek :duh:
medoff
Uczeń

Post numer:#10  Postprzez Escobar » 27 lis 2008, o 18:43

Nie spróbujesz to się nie dowiesz :D jak namacasz bębenek to wyczujesz przy samej blasze drzwi cienką blaszkę w kształcie literki U wysuń ją w dół i bębenek wyjmiesz na zewnątrz.
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez medoff » 27 lis 2008, o 19:23

zlapalem szczypcami kluczyk przekrecilem na chama, dzwi kierowcy sie otworzyly. obeszlo sie bez wyjmowania. drzwi pasazera otwieraja sie tylko przy przekreconym kluczyky o 1mm i podniesieniu klamki(jopek sie nie podnosi).od srodka nie da sie. pasazer sam nie wysiadzie dopuki go ktos nie wypusci. zadnych tez dzwi nie mozna otworzyc od srodka. silownik - master raczej dobry podejrzewam centralke. ale czy miala by ona cos do tego ze nie da sie otworzyc zadnych dzwi recznie?????!!!!!

[ Dodano: 28-11-2008, 21:03 ]
i juz wszystko wiadomo. okazalo sie ze styki przy centralce sa zaśniedziałe. przeczyscilem i juz wszystko ok :jum:
medoff
Uczeń

Post numer:#12  Postprzez muranos » 1 gru 2008, o 21:54

Escobar napisał(a):Nie spróbujesz to się nie dowiesz :D jak namacasz bębenek to wyczujesz przy samej blasze drzwi cienką blaszkę w kształcie literki U wysuń ją w dół i bębenek wyjmiesz na zewnątrz.

blaszke U wyciąga się w kierunku przodu auta.
muranos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Powrót do Elektryka & Oświetlenie