a więc. posiadam e30 1.8 czarna coupe 1988r z silnikiem m40 115km z automatyczną skrzynią biegów. Autko kupiłem dość niedawno za uczciwe pieniądze, ma kilka wad lakierniczych, delikatnie pukające prawe koło, i kilka pierdółek... ale silnik zdrowizna więc dlaczego się nie skusić?
w piątek po przejechaniu pierwszej długiej trasy (500 km) pojawił się problem ze skrzynią. A mianowicie zaczęła szarpać w drodze powrotnej. Ale niezbyt mocno, na pierwszych dwóch, trzech biegach dość lekko, za to czwarty bieg już słychać i czuć ewidentnie "łup". Uczucie jakby bieg wchodził zbyt ciężko i nerwowo. ciężko to opisać, poprostu szarpie. nie jest strasznie, ale szarpie.
bałem się automatu od początku, ale skusiły mnie faktury poprzedniego właściciela o remoncie skrzyni przeprowadzonym jakieś 1.5 roku temu w autoryzowanym serwisie. Więc dzięki za rady typu "wymień olej". Olej w porządku, od momentu zakupu nie ubyło ani milimetra na bagnecie, olej nie śmierdzi.
Znajomy mechanik mówi, że to na 99% wina przeniesienia napędu. (Wał, ewentualnie most) i że może mieć luzy i tak się zachowywać. Jako objawy pytał czy "telepie" autem przy większych prędkościach, i tak też jest.
Auto kupiłem z zamiarem zrobienia go na cacy w najbliższym czasie. Cóż, brak czasu narazie nie pozwala.
to moje pierwsze bmw, pierwszy w życiu automat... Jak już pisałem autko od momentu zakupu nie "dostało" w skórę przez wybity prawy przedni sworzeń, no i brak głębokiego przeglądu. Poprostu grzeczna jazda. Zresztą nie mam duszy rajdowca, samochód ma służyć poprostu do jazdy, nie do szaleństw... zresztą to tylko 1.8
Bmka narazie stoi, znajomy mechanik powiedzial zebym lepiej zrobil co trzeba, bo jak poleci coś dalej to bedzie gorzej.
czy sprawcą problemów może być powykujący czasem most? dodam, że biegi zmieniają się dalej w tych samych prawidłowych wartościach obrotów, wsteczny również działa, tak samo blokada biegów 1,2,3. Skrzynia używana w prawidłowy sposób, bez przełączeń w trakcie jazdy, wsteczny tylko po zatrzymaniu, itp itd...
dzieki za wszystkie odpowiedzi... pozdrawiam wszystkich fanów bmw.
we srode jade na kontrole, zobaczymy czyja odpowiedź okaże się prawdziwa...
aha, no i tak wogóle witam na forum, e30 to najpiękniejsze z bmw
niedlugo wrzuce fotki... kompletnie nie znam się na mechanice, ale każdy kiedyś zaczynał...