[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Spryskiwacze padły

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Spryskiwacze padły

Post numer:#1  Postprzez abrover » 20 sie 2008, o 20:11

Dziś bawiłem się spryskiwaczami, bo odkryłem, że można delikatnie pociągnąć manetkę i leci mniejszy strumień, chwilę popsikałem aż pompka chodziła coraz wolniej i wolniej i koniec. Poszedł dymek z tej szpary w kolumnie kierowniczej gdzie jest manetka - coś się sfajczyło.

Bezpiecznik w skrzynce ok.

Pytanie - co się spaliło, dlaczego i czy trzeba wymienić całość.

Dodam że pompka od jakiegoś roku głośno chodzi, może przytarta jest albo co. I ogółem zawsze słabo leciał płyn, pomimo iż dysze miałem drożne.

Wycieraczki działają dalej. Tam jest jakiś bezpiecznik?
abrover

Post numer:#2  Postprzez sylwek255 » 20 sie 2008, o 20:37

Ogólnie to trzeba zobaczyć co tam się spaliło najszybszy sposób sprawdzenia co w 100% spalone to zajrzeć tam.
sylwek255

Post numer:#3  Postprzez abrover » 20 sie 2008, o 20:40

No ale ten przełącznik jest nierozbieralny i nierozkręcalny...

Pompa i tak do wymiany, to na bank. Sprawdze tylko czy do pompki idzie prąd, jeżeli nie, to do wymiany też cała manetka :/ Od razu wymienie też zawór zwrotny bo nie działa - wszystko razem gość na szrocie chce 50 zł. Cena ok?
abrover

Post numer:#4  Postprzez jawor735 » 13 wrz 2008, o 17:35

nie chce cie oklamac i nie jestem pewny , ale z tego co wiem to od pompi nie idzie prad . Mozesz sprobowac wymontowac pompke i bezposrednio dwoma kablami podlacz do aku to sprawdzisz czy jest sprawna czy nie. U mnie jest tak ze pompka jest sprawna , prad dostaje , a mimo to spryskiwacze nie dzialaja. prawdopodobnie cos przy przelaczniku wysiadlo ale teraz to bedzie sie bawic tym elektryk w tygodniu ::) mam nadzieje ze naprawi
jawor735

Post numer:#5  Postprzez Probolone » 7 gru 2008, o 02:18

W mojej Buni również mam problem ze spryskiwaczami, silniczek sprawdzony na krótko - chodzi, prąd w kostce przy zbiorniczku jest (+ na stałe, -- odpowiada za włączanie), przełącznik przy kierownicy działa, zwarć żadnych nie ma..., co zauważyłem to ciut słabsza masa w kostce od silniczka, może to jest przyczyną, tylko nie wiem gdzie dalej szukać? Dodam, że mam czujnik poziomu płynu spryskiwaczy, jeśli to coś zmienia...
jawor735 Co było przyczyną w Twoim przypadku?
Probolone

Post numer:#6  Postprzez jawor735 » 7 gru 2008, o 03:59

hmm, u mnie przyczyna byl przelacznik, mialem zasniedziale styki , jednak to juz 18 lat wiec nie ma co sie dziwic. A mozesz mi powiedziec jak sprawdziles przelacznik skoro pompka nie dziala ?? prad przy pompce jest to ok, bo przelacznik daje mase wiec sprawdz przelacznik, u mnie to bylo przyczyna
jawor735

Post numer:#7  Postprzez Probolone » 7 gru 2008, o 15:34

Sprawdziłem zwykłą kontrolką..., podpiąłem się pod piny kostki, wiem, że + jest na stałe a masa zamyka obwód..., kolega za kierą bawił się włącznikiem i kontrolka się świeciła, ale trochę słabiej niż np. jak podłączyłem się pod masę silnika, czyli napięcie z kostki jest za małe by uruchomić pompkę, (na krótko chodzi) czy to też mogą być styki przy manetce, a może coś jeszcze? Dzięki za info jawor735
Probolone

Post numer:#8  Postprzez jawor735 » 11 gru 2008, o 13:30

Hmm, dokladnie Ci nie powiem co moze byc napewno, ale ja osobiscie zaczalbym od stykow ... jesli pompa jest sprawna , jest w niej prad to wydaje mi sie ze powinienes przeczyscic dokladnie styki. To jednak juz troche lat minelo ... daj znac czy pomoglo . pozdro
jawor735

Post numer:#9  Postprzez Probolone » 14 sty 2009, o 00:56

Problem tkwił w samej manetce(sprawdzałem miernikiem), dziwne bo dochodził do niej prąd 12V a jak właczyłem na spryskiwacz to wychodził 8.5V, po wymianie jest ok, sorka że z takim opóżnieniem odpisuje
Probolone

Powrót do Elektryka & Oświetlenie