Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.
Dodaj BMW-e30.PL do wyjątków w programie blokującym reklamy!

MisiekE30 napisał(a):bmw320i_e30, kolego własnie bardzo dobrze napisałestak się powinno robic a nie jak np auto stoi pod blokiem i zimno jest tak jak teraz to niektorzy wsiadają i odrazu buta i jadą a potem dziwią sie ze auto ciezko pali i pali za duzo. Ja tak samo robię bo nie ma sensu męczyc zimnego silnika. powinien sobie chwilke pochodzic na wolnych obrotach i wted y mozna jechac chyba ze jezdzimy autem i wyskakujemy gdzies to wiadomo ze silnik cieply jest to co innego. Jak wczoraj zobaczyłem jak gosc samochod pałował jak udało mu się tylko tą zimną cytryne odpalic to mnie szlak trafiał ruszał chyba z 5tys obr. na zimnym silniku który krecił chyba kilka minut az odpalił.. aż normalnie chciałem isc do niego i wyszczelać po pysku
MisiekE30 napisał(a):powinien sobie chwilke pochodzic na wolnych obrotach i wted y mozna jechac

P O P I E R A M na 100%maaaad napisał(a):MisiekE30 napisał(a):powinien sobie chwilke pochodzic na wolnych obrotach i wted y mozna jechac
Po odpaleniu silnika powinno się od razu ruszyć. Dlaczego? Ano dlatego, że pompa oleju musi wtłoczyć jego odpowiednią ilość do silnika. Im wcześniej to zrobi, tym szybciej utworzy się film olejowy. Tyle że chodzi o normalną, może lekko delikatną jazdę, bo oczywiście, 5 tys. rpm od razu po uruchomieniu to gruube przegięcie, sam bym takiego delikwenta przywiązał do haka i przeciągnął paręset metrów po polskim, dziurawym asfalcie
!! ale misiek tez ma racje!!! dac silnikowi i skrzyni ze 30 sekund na rozprowadze nie oleju i w droge!! ! ! ! !Co ty robisz...ja jak odpalam szczególnie z rana włącze silniczek i chodzi sobie 0k.5 minut i wtedy jade.
?zalezy czy trasza czy przez miasto w korkach..... silnik ma dobrą temp po 3-4 min. (okolo)czapka_e30 napisał(a):a 10 km to maly czy duzy odcinek do pracy:)

bo tak jest zrobione... nie wiem czemu... poprostu inny sterownik.santos666 napisał(a):czemu??????
niezle ... 17l/100 ...radzio napisał(a):Teraz (od roku) coś jej odwaliło i pali ok 3,5 litra wiecej

czyli jednym slowem 13,3l/100.. taak???czajnik601s napisał(a):a ja na 60 litrach zrobiłem 450 km po mieście
Powrót do Układ paliwowy & Spalanie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości